Connect with us

Legutóbbi

MAJD: Az oroszok és az ukránok gyorsított eljárással kapnak szerb állampolgárságot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az oroszok tömegesen érkeznek Belgrádba, ahol szinte otthon érezhetik magukat (Forrás: DW)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb elnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy a Szerbiába érkezett orosz és ukrán állampolgárok hamarosan gyorsított eljárással kaphatják meg a szerb állampolgárságot. A kormánypárti Novosti szerint ez körülbelül 140 ezer orosz és körülbelül 23 ezer ukrán állampolgárt érinthet. A szerbiai menekültügyi főbiztosság ugyanakkor azt közölte, hogy az ukrajnai háború kitörése óta több mint 133 ezer ukrajnai menekült haladt át Szerbián.

Gyorsított állampolgárság

A kormányközeli hírportál “nem hivatalosan úgy tudja”, hogy a szerbiai papírok megszerzésében elsőbbséget élveznek azok az oroszok és ukránok, akiknek Szerbiában saját cégük van, amelyekben meghatározott számú szerbiai állampolgárt foglalkoztatnak és “bizonyos bevételt” termelnek.

A szerb állampolgárság megszerzéséhez szükséges alkalmazotti létszámot és a kötelező bevétel nagyságát majd csak ezután határozzák meg. A lehetőséget – hogy az oroszok és a ukránok szerb állampolgárságot jussanak csütörtöki (december 15-i) interjújában vetette fel a szerb elnök.

– Most gyorsan állampolgárságot adunk az ukránoknak és az oroszoknak, akiket ez érdekel, mert nincs elég munkaerő

– jelentette be a szerb államfő, akit ezek szerint nem csak humanitárius szempontok vezéreltek, főleg miután állítása szerint nemrég érkezett hozzá egy olyan kérés, hogy engedje be ezer tunéziai állampolgárt, mert nincs elegendő szerb, aki dolgozzon.

A Novosti most azt írja, hogy Szerbia az utóbbi tíz hónapban vált a Belgrádot és Újvidéket, valamint a többi szerbiai várost “elárasztó” oroszok és ukránok “kívánatos célpontjává”, aminek okára azonban nem tért ki.

A portál ugyanakkor idézte a szerb belügyminisztériumot, amelynek adatai szerint a február 24-e és november 2-e közötti időszakban 140 141 orosz és 22 709 ukrán állampolgárt regisztráltak Szerbiában.

Fél nappal később a szerbiai menekültügyi biztos azt közölte, hogy több mint 133 ezren érkeztek Ukrajnából Szerbiába, ami jóval több, mint amiről a rendőrség beszél. A különbség túl nagy ahhoz, hogy statisztikai hibának tekinthessük.

A rendőrségi adatok szerint nem csak orosz, hanem fehérorosz állampolgárok is ékeztek Szerbiába, akik az előrejelzések szerint nem kapnak szerb állampolgárságot, pedig ők is vannak vagy 5,5 ezren.

A kormánybarát hírportál szerint Szerbia kimondottan kedvez az “Észak- Európából érkezett embereknek”, hogy vállalkozásokat létesítsenek, amit az is mutat, hogy idén csaknem minden tizenegyedik újonnan alapított céget orosz állampolgár nyitott.

A cégek nyilvántartásával foglalkozó szerbiai hivatal azt közülte, hogy az idei év első 10 hónapjában 797 olyan cég kezdte meg működését Szerbiában, amelynek az alapítója Oroszországból érkezett, a legtöbb az informatikai szektorban végzi tevékenységét, és programozással foglalkozik.

A fent elmondottak azt jelzik, hogy a szerbiai állampolgárság megszerzése terén a Szerbiába érkezett 140 ezer orosz állampolgár közül mintegy 800 személy élvezhet6 elsőbbséget, bár ezt az ide vonatkozó törvény hiányában nehéz kiszámítani.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a szerb állampolgárságot csakis 18 éven felüli munkaképes személyek kérelmezheti. A szabályozás kacifántosabb része szerint a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy előző állampolgárságából elbocsátották, vagy pedig igazolnia kell, hogy az elbocsátást megkapja a szerbiai állampolgárság megszerzését követően.

Vannak még további feltételek is, amelyeket ne könnyű teljesíteni, az állampolgársági kérelmet ugyanis csak azok nyújthatják be, akik legalább három éve folyamatosan bejelentett lakhellyel rendelkeznek Szerbiában, és írásban nyilatkoznak arról, hogy Szerbiát a hazájuknak tekintik.

Az a külföldi is kérelmezheti a szerb állampolgárságot, aki legalább három éve él házastársi kapcsolatban egy szerb állampolgárral, van állandó lakhelye, és írásban nyilatkozik arról, hogy Szerbiát a hazájának tekinti.

A migránsoknak nem jár

A tervezett intézkedésekkel kapcsolatban Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy a szerb állampolgárságért folyamodó többi kérelmező számára nem biztosítják ugyanazokat feltételeket, mint amelyekre a tervek szerint az az oroszok és az ukránok jogosultak lesznek.

Arra a kérdésre, hogy kaphatnak-e szerb állampolgárságot a migránsok, Vučić úgy válaszolt, hogy akik fegyvert viselnek, “azok nem gazdasági migránsok, velük az állam másként fog bánni”.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia8 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava