Connect with us

Szerbia

MAJD: Az oroszok és az ukránok gyorsított eljárással kapnak szerb állampolgárságot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin belgrad
Az oroszok tömegesen érkeznek Belgrádba, ahol szinte otthon érezhetik magukat (Forrás: DW)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy a Szerbiába érkezett orosz és ukrán állampolgárok hamarosan gyorsított eljárással kaphatják meg a szerb állampolgárságot. A kormánypárti Novosti szerint ez körülbelül 140 ezer orosz és körülbelül 23 ezer ukrán állampolgárt érinthet. A szerbiai menekültügyi főbiztosság ugyanakkor azt közölte, hogy az ukrajnai háború kitörése óta több mint 133 ezer ukrajnai menekült haladt át Szerbián.

Gyorsított állampolgárság

A kormányközeli hírportál “nem hivatalosan úgy tudja”, hogy a szerbiai papírok megszerzésében elsőbbséget élveznek azok az oroszok és ukránok, akiknek Szerbiában saját cégük van, amelyekben meghatározott számú szerbiai állampolgárt foglalkoztatnak és “bizonyos bevételt” termelnek.

A szerb állampolgárság megszerzéséhez szükséges alkalmazotti létszámot és a kötelező bevétel nagyságát majd csak ezután határozzák meg. A lehetőséget – hogy az oroszok és a ukránok szerb állampolgárságot jussanak csütörtöki (december 15-i) interjújában vetette fel a szerb elnök.

– Most gyorsan állampolgárságot adunk az ukránoknak és az oroszoknak, akiket ez érdekel, mert nincs elég munkaerő

– jelentette be a szerb államfő, akit ezek szerint nem csak humanitárius szempontok vezéreltek, főleg miután állítása szerint nemrég érkezett hozzá egy olyan kérés, hogy engedje be ezer tunéziai állampolgárt, mert nincs elegendő szerb, aki dolgozzon.

A Novosti most azt írja, hogy Szerbia az utóbbi tíz hónapban vált a Belgrádot és Újvidéket, valamint a többi szerbiai várost “elárasztó” oroszok és ukránok “kívánatos célpontjává”, aminek okára azonban nem tért ki.

A portál ugyanakkor idézte a szerb belügyminisztériumot, amelynek adatai szerint a február 24-e és november 2-e közötti időszakban 140 141 orosz és 22 709 ukrán állampolgárt regisztráltak Szerbiában.

Fél nappal később a szerbiai menekültügyi biztos azt közölte, hogy több mint 133 ezren érkeztek Ukrajnából Szerbiába, ami jóval több, mint amiről a rendőrség beszél. A különbség túl nagy ahhoz, hogy statisztikai hibának tekinthessük.

A rendőrségi adatok szerint nem csak orosz, hanem fehérorosz állampolgárok is ékeztek Szerbiába, akik az előrejelzések szerint nem kapnak szerb állampolgárságot, pedig ők is vannak vagy 5,5 ezren.

A kormánybarát hírportál szerint Szerbia kimondottan kedvez az “Észak- Európából érkezett embereknek”, hogy vállalkozásokat létesítsenek, amit az is mutat, hogy idén csaknem minden tizenegyedik újonnan alapított céget orosz állampolgár nyitott.

A cégek nyilvántartásával foglalkozó szerbiai hivatal azt közülte, hogy az idei év első 10 hónapjában 797 olyan cég kezdte meg működését Szerbiában, amelynek az alapítója Oroszországból érkezett, a legtöbb az informatikai szektorban végzi tevékenységét, és programozással foglalkozik.

A fent elmondottak azt jelzik, hogy a szerbiai állampolgárság megszerzése terén a Szerbiába érkezett 140 ezer orosz állampolgár közül mintegy 800 személy élvezhet6 elsőbbséget, bár ezt az ide vonatkozó törvény hiányában nehéz kiszámítani.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a szerb állampolgárságot csakis 18 éven felüli munkaképes személyek kérelmezheti. A szabályozás kacifántosabb része szerint a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy előző állampolgárságából elbocsátották, vagy pedig igazolnia kell, hogy az elbocsátást megkapja a szerbiai állampolgárság megszerzését követően.

Vannak még további feltételek is, amelyeket ne könnyű teljesíteni, az állampolgársági kérelmet ugyanis csak azok nyújthatják be, akik legalább három éve folyamatosan bejelentett lakhellyel rendelkeznek Szerbiában, és írásban nyilatkoznak arról, hogy Szerbiát a hazájuknak tekintik.

Az a külföldi is kérelmezheti a szerb állampolgárságot, aki legalább három éve él házastársi kapcsolatban egy szerb állampolgárral, van állandó lakhelye, és írásban nyilatkozik arról, hogy Szerbiát a hazájának tekinti.

A migránsoknak nem jár

A tervezett intézkedésekkel kapcsolatban Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy a szerb állampolgárságért folyamodó többi kérelmező számára nem biztosítják ugyanazokat feltételeket, mint amelyekre a tervek szerint az az oroszok és az ukránok jogosultak lesznek.

Arra a kérdésre, hogy kaphatnak-e szerb állampolgárságot a migránsok, Vučić úgy válaszolt, hogy akik fegyvert viselnek, “azok nem gazdasági migránsok, velük az állam másként fog bánni”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava