Connect with us

Szerbia

MAJD: Az oroszok és az ukránok gyorsított eljárással kapnak szerb állampolgárságot

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

putyin belgrad
Az oroszok tömegesen érkeznek Belgrádba, ahol szinte otthon érezhetik magukat (Forrás: DW)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy a Szerbiába érkezett orosz és ukrán állampolgárok hamarosan gyorsított eljárással kaphatják meg a szerb állampolgárságot. A kormánypárti Novosti szerint ez körülbelül 140 ezer orosz és körülbelül 23 ezer ukrán állampolgárt érinthet. A szerbiai menekültügyi főbiztosság ugyanakkor azt közölte, hogy az ukrajnai háború kitörése óta több mint 133 ezer ukrajnai menekült haladt át Szerbián.

Gyorsított állampolgárság

A kormányközeli hírportál „nem hivatalosan úgy tudja”, hogy a szerbiai papírok megszerzésében elsőbbséget élveznek azok az oroszok és , akiknek Szerbiában saját cégük van, amelyekben meghatározott számú szerbiai állampolgárt foglalkoztatnak és „bizonyos bevételt” termelnek.

A szerb állampolgárság megszerzéséhez szükséges alkalmazotti létszámot és a kötelező bevétel nagyságát majd csak ezután határozzák meg. A lehetőséget – hogy az oroszok és a ukránok szerb állampolgárságot jussanak csütörtöki (december 15-i) interjújában vetette fel a szerb elnök.

Most gyorsan állampolgárságot adunk az ukránoknak és az oroszoknak, akiket ez érdekel, mert nincs elég munkaerő

– jelentette be a szerb államfő, akit ezek szerint nem csak humanitárius szempontok vezéreltek, főleg miután állítása szerint nemrég érkezett hozzá egy olyan kérés, hogy engedje be ezer tunéziai állampolgárt, mert nincs elegendő szerb, aki dolgozzon.

A Novosti most azt írja, hogy Szerbia az utóbbi tíz hónapban vált a Belgrádot és Újvidéket, valamint a többi szerbiai várost „elárasztó” oroszok és ukránok „kívánatos célpontjává”, aminek okára azonban nem tért ki.

A portál ugyanakkor idézte a szerb belügyminisztériumot, amelynek adatai szerint a február 24-e és november 2-e közötti időszakban 140 141 orosz és 22 709 ukrán állampolgárt regisztráltak Szerbiában.

Fél nappal később a szerbiai menekültügyi biztos azt közölte, hogy több mint 133 ezren érkeztek Ukrajnából Szerbiába, ami jóval több, mint amiről a rendőrség beszél. A különbség túl nagy ahhoz, hogy statisztikai hibának tekinthessük.

A rendőrségi adatok szerint nem csak orosz, hanem fehérorosz állampolgárok is ékeztek Szerbiába, akik az előrejelzések szerint nem kapnak szerb állampolgárságot, pedig ők is vannak vagy 5,5 ezren.

A kormánybarát hírportál szerint Szerbia kimondottan kedvez az „Észak-Európából érkezett embereknek”, hogy vállalkozásokat létesítsenek, amit az is mutat, hogy idén csaknem minden tizenegyedik újonnan alapított céget orosz állampolgár nyitott.

A cégek nyilvántartásával foglalkozó szerbiai hivatal azt közülte, hogy az idei év első 10 hónapjában 797 olyan cég kezdte meg működését Szerbiában, amelynek az alapítója Oroszországból érkezett, a legtöbb az informatikai szektorban végzi tevékenységét, és programozással foglalkozik.

A fent elmondottak azt jelzik, hogy a szerbiai állampolgárság megszerzése terén a Szerbiába érkezett 140 ezer orosz állampolgár közül mintegy 800 személy élvezhet6 elsőbbséget, bár ezt az ide vonatkozó törvény hiányában nehéz kiszámítani.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a szerb állampolgárságot csakis 18 éven felüli munkaképes személyek kérelmezheti. A szabályozás kacifántosabb része szerint a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy előző állampolgárságából elbocsátották, vagy pedig igazolnia kell, hogy az elbocsátást megkapja a szerbiai állampolgárság megszerzését követően.

Vannak még további feltételek is, amelyeket ne könnyű teljesíteni, az állampolgársági kérelmet ugyanis csak azok nyújthatják be, akik legalább három éve folyamatosan bejelentett lakhellyel rendelkeznek Szerbiában, és írásban nyilatkoznak arról, hogy Szerbiát a hazájuknak tekintik.

Az a külföldi is kérelmezheti a szerb állampolgárságot, aki legalább három éve él házastársi kapcsolatban egy szerb állampolgárral, van állandó lakhelye, és írásban nyilatkozik arról, hogy Szerbiát a hazájának tekinti.

A migránsoknak nem jár

A tervezett intézkedésekkel kapcsolatban Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy a szerb állampolgárságért folyamodó többi kérelmező számára nem biztosítják ugyanazokat feltételeket, mint amelyekre a tervek szerint az az oroszok és az ukránok jogosultak lesznek.

Arra a kérdésre, hogy kaphatnak-e szerb állampolgárságot a migránsok, Vučić úgy válaszolt, hogy akik fegyvert viselnek, „azok nem gazdasági migránsok, velük az állam másként fog bánni”.


grecso krisztian lanyos apa 728 kicsi ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Szerbia

Vučić: Orbán a barátom, sokat tanultam tőle

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Orbán és Vucic
A szerb elnök szerint a magyar miniszterelnök Szerbia és az ő őszinte barátja (Forrás: Happy TV)
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök a Happy Televíziónak adott sokadik interjújában kijelentette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia őszinte és nagy barátja, akit nagyon tisztel, mert sokat tanult tőle. Aleksandar Vučić az interjúban a legtöbbet arról beszélt, hogy Szerbia továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét és nem támogatja annak ENSZ-tagságát. Ez a régi nóta, viszont újdonságnak számít, hogy Szerbia legjobb pártjának nevezte a Szerb Haladó Pártot, amiből egyenesen következik, hogy nem új párt alakításáról van szó az úgynevezett Népi Mozgalom létrehozása esetében, mint ahogy azt egyes médiaszereplők bombasztikus hírként kezelik.

Vučić: Orbán az én barátom

A szerb elnök a Happy Televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy sokat tanult Orbán Viktortól az Európai Unió működéséről.

Orbán Viktor a mi nagy barárunk, Szerbia őszinte barátja. Az én barátom. Őszintén tisztelem, sokat tanultam tőle a nemzeti érdekekkel kapcsolatban, sokat megtudtam tőle azzal kapcsolatban, hogy miként működik , az Európai Unió, valamint az uniós intézményrendszer

– jelentette ki a szerb elnök, az Orbánnal kapcsolatos váratlan fordulatot beiktatva az interjúba, amelyben ezt megelőzően Oroszországról, majd Koszovóról beszélt.

Orbán és Vucic

A műsor készítői számára ez egyáltalán nem volt váratlan fordulat, mert a megosztott képernyőn elindult egy bejátszás, amelyben a szerb elnök Orbán társaságában volt látható.

Miután egy bejátszás nem pottyan az égből, szinte biztosra vehető, hogy a szerkesztők készültek arra, hogy a magyar miniszterelnök megemlítésre kerül a műsor folyamán.

Sokat tanultam tőle is, meg Ficótól, Pellegrinitől, Babištól és Mateusztól (Morawiecki), és a többiektől, a Visegrádi Négyekből, miközben szinte hihetetlen, hogy Orbán sokak számára példaképnek számít Szerbiában, akik azt mondják, hogy mi miért nem viselkedünk úgy, mint Orbán

– nyilatkozta a szerb elnök, aki rögtön meg is magyarázta, hogy miért nem tanúsíthatnak olyan magatartást, mint a magyar miniszterelnök.

Képzeljék el, hogy ha úgy viselkednénk, mint Orbán – abba most ne menjünk bele, hogy melyik (szankciós) nyilatkozatot ki hozta meg, 11 csomag és 46 ilyen szankció volt, Szerbia pedig az egyetlen állam, amely nem csatlakozott egyikhez sem – ha csatlakoztam volna, akkor én lennék a legnagyobb áruló, a legnagyobb ganaj a világon

– fogalmazott a szerb elnök, aki hangsúlyozta, hogy a szerb álláspont szilárdsága miatt eddig a hazája nem kényszerült az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésére.

Az interjúk során néha/gyakran csapongó szerb elnök ezzel egyúttal el is kanyarodott az Orbánnal kapcsolatos témáról, amelyet nem fejtette ki végig, és arról kezdett beszélni, hogy Szerbia mekkora segítséget kapott az Európai Uniótól, például az energiatámogatás, vagy a Belgrád és Niš közötti gyorsvasút építése kapcsán.

Népi Mozgalom Szeribáért

A szerb elnök már korábban is beszélt arról, hogy nem kíván indulni ismét, vagyis harmadszor is az elnöki posztért, miután újraválasztását a szerbiai alkotmány sem teszi lehetővé, miközben azonban nagyszabású akcióba kezdett a Népi Mozgalom megalakításával, ami azonban szerinte egyáltalán nem jelenti a Szerb Haladó Párt felszámolását. (Közel sem, sőt!)

Senki nem akarja felszámolni a Szerb Haladó Pártot, amely véleményem szerint a legjobb, messzemenően a legjobb párt Szerbiában, az összes többit együtt véve sem lehet hozzá mérni

– jelentette ki a szerb államfő, aki nem zárta ki, hogy a haladók között is van „konkoly”, vagyis hogy vannak felelőtlen hivatalnokok, akik visszaélnek a helyzetükkel, de a Szerb Haladó Párt erősségének nevezte, hogy – másoktól eltérően – ezzel képes szembesülni.

A szerb elnök a Népi Mozgalom Szerbiáért elnevezésű szervezet megalakításával kapcsoltban azt mondta, hogy az „nem pártokkal szembeni, hanem pártok feletti szervezet lesz”, az ezzel kapcsolatos politikát pedig a Szerb Haladó Párt májusra tervezett kongresszusáig szeretné(k) megfogalmazni.

Azt hiszem, hogy ebben a politikailag nehéz helyzetben, amely az elkövetkező években vár Szerbiára, szükség van az egység megteremtésére, és miután az értelmiség legnagyobb része támogatja a normális és fejlődő Szerbiát, őket is be akarjuk vonni ebbe a mindkét oldalon található szélsőséges értelmiségiek ellensúlyozására, akik hihetetlen gyorsasággal egyesülnek

– vázolta fel a a célokat Vučić, aki hamis liberálisoknak és hamis konzervatív jobboldalnak nevezve az említett szélsőséges erőket. Szerinte éppen ezért kell megmutatni, hogy az igazi értelmiségiek, a legkomolyabb és legtehetségesebb emberek a normális, racionális és haladó/fejlődő Szerbiát, a jövő Szerbiáját támogatják.

A szerb elnök szerint az lesz az egyik cél, hogy azokat egyesítsék, akik harcolnak a hazájukért, és ezt nem szégyenlik kimondani.

Nem én miattam, nekem ez az utolsó mandátumom, hanem Szerbiáért. Nem engedjük meg, hogy a szélsőbal vagy a szélsőjobb tönkre tegye (megsemmisítse) Szerbiát. Egyenesen akarunk a jövő felé haladni, ahogy ezt az utóbbi néhány évben tettük

– indokolta meg a szerb elnök, hogy miért szeretné létrehozni a Népi Mozgalmat, miután elmondása szerint ehhez az utóbbi időben sikerült megteremteni a megfelelő alapokat.

Vučić úgy fogalmazott, hogy ez az ő ötlete volt, amelyről már régóta beszél, elutasította viszont, hogy az új szervezet a volt Jugoszláviában létrehozott Népfronthoz hasonlítsák, bár hozzátette, hogy jobb egy „antifasiszta Népfrontban lenni, mint egy népellenes fasiszta fronthoz tartozni, amely a saját országa ellen van”.

A szerb elnök azt utóbbi időben sokadik alkalommal – talán már túl sokszor is – ismét védelmébe vette a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević volt szerb & Kis-Jugoszláv elnököt, szerinte ugyanis nem Milošević a felelős az 1999-ben a Szerbia, illetve a Kis-Jugoszlávia elleni bombázásokért, hanem azok, akik a szerb gyermekeket legyilkolták, és akik megsemmisítették az országot. Hozzátette, hogy „egy féreg lenne”, ha az akkor történtekért Miloševićet vádolná.

Vučić az egyetlen hibának azt nevezete, hogy látva a bombázások következményét, Milošević nem tett kísérletet a támadások leállítására rögtön a megindításukat követő napokban, (vagyis miért nem kapitulált előbb,) amikor világos volt, hogy ekkora erővel Szerbia nem képes szembeszállni, és tiszta szerencsének nevezte, hogy az anyja nem vesztette életét, amikor a NATO-gépek lebombázták a szerbiai nemzeti televízió épületét.

És itt ismét visszaköszönnek a kilencvense évek, amelyektől Szerbia, és általában az egész Balkán a mai napig nem képes megszabadulni. Pedig a térségben aligha lesz bármiféle együttélés, amíg a kilencvens években elkövetett bűncselekményekért az ott élő népek a saját háborús bűnöseit felmentik a felelősség alól.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Szerbia

A szerb elnök a jól bevált „putyini módszerrel” szervezi újra Szerbiát?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Putyini módszer Szerbiában?
Vajon milyen útra tereli Szerbiát, és mire jó a "putyini módszer"? (Forrás: szerb elnöki Instagram)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

Már többször szóba került, hogy a szerb elnök új politikai tömörülést, netalán pártot hoz létre, és esetleg lemond a Szerb Haladó Párt elnöki posztjáról. A pártelnöki tisztségről történő távozását már annyiszor emlegette, hogy ebben a forgatókönyvben nemigen lehet hinni, bár a Balkánon, így Szerbiában sem lehet mérget venni semmire sem. Az új párt létrehozása pedig még valószínűtlenebbnek tűnik, egyszerűen azért, mert nincs hozzá „emberanyag”, a szerbiai politikai elit ugyanakkor már annyira elhasználódott, hogy mindenképpen lépni kell valamit, amihez Aleksandar Vučić a jól bevált „putyini módszert” vette elő.

Az elnöki pozíció erősítése

Aleksandar Vučić tavaly ősszel helyezte kilátásba, hogy „népi mozgalom” létrehozására készül, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a szerb elnök új pártot alakít.

A pártalakítás kiváltképp kockázatos lenne a mostani turbulens időkben, főleg hogy ehhez nincs meg a megfelelő ideológiai alap, és hogy egy ilyen váltásnak nincsenek meg az elégséges társadalmi feltételei sem.

Vučić politikai habitusa az utóbbi időben nem esett át akkora változáson, hogy új szövetségeseket kelljen keresnie az általa kitermelt sleppen kívül, ráadásul a Szerb Haladó Párt annyira „rátenyerelt” a társadalomra, hogy jó értelemben vett korrekció aligha várható, így Szerbiából két hónap alatt sem Németország, sem Franciaország nem lesz, egyszerűen azért, mert egy európai átmenethez nincs megfelelő politikai akarat, és nincs elég széles támogatói kör.

putyini nódszer

A szerb elnök éppen ma találkozott az nagykövettel, de elég gyakran beszélget az amerikai nagykövettel is (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Ezért nem marad más, mint a vezetői pozíció további erősítése a vučići politikát ellenzőkkel szemben, amelyek száma a Koszovó körüli bonyodalmak miatt megnövekedett, miután a szerb elnök természetes szavazóbázisának számító szélsőjobbos ikszelők egy részét beszippantották a parlamenten kívüli és belüli nacionalista pártok.

Ez jelentős szavazatvesztést eredményezhet a következő rendkívüli választásokon, amelyek megtartását már az utóbbi választások eredményeinek kihirdetésekor borítékoltak, így olyan akcióra van szükség, amely a Szerb Haladó Párt presztizsvesztését követően megerősíti az elnöki pozíciót, és nem engedi teljesen elsüllyedni a Szerb Haladó Pártot sem.

A helyzet kísértetiesen hasonlít arra, ami alig több, mint tíz évvel ezelőtt Oroszországban kialakult, ebből pedig logikusan következik, hogy a helyzet orvoslására is „putyini módszereket” kell alkalmazni, hogy a mostani nomenklatúra ne menjen a politikai süllyesztőbe.

A putyini módszer

A szerb elnök tavaly szeptemberben tett ígéretét arra, hogy megkezdi egy nagy „állam- és nemzetépítő” mozgalom létrehozását „Szerbia fennmaradásáért és előrehaladásáért”.

Bár a bejelentés óta fél év telt el, a mai napig nem világos, hogy pontosan mire szolgál az új mozgalom, és hogy Vučić miből kívánja finanszírozni ennek a „politikai micsodának” a működését, amely reményei szerint széles körű támogatást biztosít számára ahhoz, hogy folytassa mindazt, amit eddig tett – mert – mint fentebb már említettük – az elnöki habitus az utóbbi időben jelentősen nem változott, legfeljebb „Európára hangszerelt” módon fújják a régi nótát.

Putyini módszer

Felmerül a kérdés, hogy Vučić a putyini módszert alkalmazza-e Szerbiában? (Forrás: Vreme)

Egyelőre csak annyi világos, hogy a vaskos populista manírokat gyakran megcsillogtató szerb elnök a nép támogatását kéri majd Szerbia védelmében, ezért személyesen kíván nemzetileg konzultálni az állampolgárokkal, aminek a levét nyilván a szerb adófizetők isszák meg, de tekintsük el a kérdés anyagi vonatkozásaitól, és inkább nézzük, hogy a Vučić milyen módszer alkalmazását tervezi a célkitűzések elérésére.

A belgrádi Vreme című hetilap arra figyelmeztet, hogy ez a politikai projekt leginkább azokra a módszerekre emlékeztet, amelyeket 12 évvel ezelőtt az orosz elnök alkalmazott az Összoroszországi Népfront létrehozásakor.

Vlagyimir Putyin 2011 májusában egy olyan politikai mozgalom „megalkotását” javasolta saját népszerűségének és szavazóbázisának megszilárdítására, amelynek látszólag „nem volt köze” a pártjához, az Egységes Oroszországhoz.

Erre azért volt szükség, mert a párt régóta tartó országlása, és a korrupciós vádak miatt erősen veszített népszerűségéből, az utóbbira azok az ellenzéki politikusok világítottak rá, akiket akkor még nem tettek hűvösre, vagy éppen nem tettek el láb alól.

Putyin akkor úgy vélte, hogy egy széles körű „népfrontos” mozgalom létrehozására van szükség, amely különböző társadalmi csoportokat fog össze, a szakszervezetektől az ifjúsági szervezetekig.

Az orosz elnök akkoriban „egységfrontként” jellemezte a mozgalmat, amely a „közönséges emberek” problémáinak megoldására és érdekeik érvényesítésére törekszik.

Putyin külön hangsúlyozta, hogy a mozgalom nem párthoz vagy ideológiához kötött, hanem formálisan az orosz nép érdekeit szolgálja, annak viszont a kimondása nem történt meg, hogy ez a stratégia Putyin hatalmának megszilárdítását, és az orosz politikai rendszer teljes ellenőrzés alá vonását szolgálja.

A nép pulzusának kitapintása

Most Szerbiában is valami hasonló történik, Vučić ugyanis a „putyini módszert” utánozva hasonló lépésre szánta rá magát a „Normális Szerbia” megteremtése érdekében, és miután az orosz elnök első lépésként országjáró színjátékba kezdett, ő is ugyanezt teszi.

Putyini módszer

Közfelkiáltással Putyint választották meg az orosz népfront elnökének (Forrás: Maszol)

A szerb elnök most azt játssza el, hogy szeretné kitapintani a „nép pulzusát”, és azért kezdi meg körútját már most szombaton, hogy találkozzon az emberekkel, akikre úgymond a politikáját építi.

További hasonlóság, hogy Putyin a orosz média feletti szinte teljes ellenőrzést arra használta fel, hogy politikai szervezetté alakítsa az Összoroszországi Népfrontot, mint az Egységes Oroszország egyik szárnyát, ez a lehetőség Vučić esetében is fennáll a Szerb Haladó Párton keresztül. Az Összoroszországi Népfront később a Népfront Oroszországért nevet vette fel, amelynek elnökévé ki mást választhattak volna, mint Vlagyimir Vlagyimirovicsot.

Az „orosz népfront” az idők folyamán ugyan veszített jelentőségéből, de az adott pillanatban betöltötte a neki szánt szerepet, és bebetonozta Putyin hatalmát, ezért ne legyenek illúziónk, Aleksandar Vučić semmiféle forradalmi újítást nem hajt végre a maga „népi mozgalmának” megalakításával – mint ezt a médiában egyesek látni vélik – és nem is készül a hatalomból való távozásra.

Azt viszont csak remélni lehet, hogy Szerbia tíz év múlva nem oda jut, ahova Oroszország az elmúlt évtizedben jutott, miután Vučić még csak 53 éves, az elkövetkező időszakban is kezdenie kell magával valamit, és mivel semmihez sem ért, nem marad más számára, minthogy a „politika tengerén lapátoljon”.

De azért ne feledjük: Szerbia nem egy orosz csatahajó, hanem csak egy kis bárka, amelyet könnyen felboríthatnak a hullámok, vagy az elnöki szándéktól eltérő, nem éppen kívánt vagy kijelölt irányba terelhetik.


vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Az olvasás folytatása

Szerbia

Óvodai alkalmazottak tüntettek az alacsony bérek miatt, szociális esetnek számítanak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Óvodai alkalmazottak
Óvó nénik tüntettek Belgrádban a nőnap alkalmából (Forrás: Danas)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

Utcára vonultak az óvodai alkalmazottak Belgrádban, hogy tiltakozzanak az alacsony bérek miatt. A szerb fővárosban mintegy 2000 óvodai alkalmazott tüntetett, mert a fizetésük alacsonyabb a belgrádi átlagnál, és mert nem kapták meg az egy évvel ezelőtt beígért szolidaritási segélyt, ami már önmagában is megalázó, ezt a segély ugyanis azoknak utalják ki, akik szociális esetnek számítanak. Az eseményről általában az ellenzéki média számolt be.

Az óvodai dolgozók „történelmi minimumon”

A demonstrálók azért tiltakoztak, mert a fizetésük alacsonyabb a belgrádi átlagnál, vagyis már három éve történelmi minimumokat dönt, ráadásul az iskoláskor előtti nevelésben résztvevők egyharmada minimálbéren van.

A felvonulók arra panaszkodnak, hogy a munkáltató szerepét betöltő fővárosi önkormányzat továbbra sem reagál egyetlen kérésükre sem, amely a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítására irányul.

A egyik szakszervezeti vezető szerint az óvodai alkalmazottak azért vonultak az utcára, mert szeretnék tudatni a városi hatóságokkal, hogy miért lehetetlenült el a helyzetük.

Abba a helyzetbe kerültünk, amikor azt kell bizonygatnunk kell, hogy mikor kaptunk legutóbb szolidaritási segélyt, amely már egy évet késik. A szociális segélyt azért kapjuk, mert szociális esetek vagyunk
Ovodai lázadás

Óvónők lázadása Belgrádban (Forrás: Danas)

– mondta Vesna Janjić szakszervezeti vezető, aki különösen megalázónak tartja, hogy az iskoláskor előtti nevelésben dolgozók egyharmada minimálbéren, vagyis 742 forintnak megfelelő órabéren van, így a havi nettó fizetésük körülbelül 130 ezer forintnak felel meg.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Szerbiában nagy erőkkel folyik a hadsereg feltöltése, a katonának jelentkező fiataloknak 1700-2000 eurónak megfelelő havibért ajánlanak.

Ebből az következik, hogy a ötszörös megbecsülésben részesülnek, mint az óvodai alkalmazottak.

A tiltakozó akció résztvevői beszéltek azokról az állítólagos fenyegetésekről is, amelyeket a szerdai megmozdulás előtt kaptak, miszerint ha részt vesznek a tüntetésen, akkor a szolidaritási segélyt is megvonják tőlük.

Az előbb említett szakszervezeti vezető szerint a belgrádiak számára nagyon jó hír, hogy szeptembertől a tervek szerint ingyenes lesz az óvoda a fővárosban, ám kétségét fejezete ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi körülmények miatt ez az óvodai intézmények dolgozóinak is jó hír.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Hirdetés

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: