Connect with us

Szerbia

Vučić: Viktor feltételes módban beszélt, reméljük, hogy ez senkinek sem jut eszébe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

feltételes mód, áramlat
A szerb elnök egy útátadó ünnepséget követően reagált a magyar miniszterelnök interjújára (Forrás: Screenshot, Pink Televízió)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb elnök szerint a magyar miniszterelnök feltételes módban beszélt abban az interjúban, amelyet a paleokonzervatívként emlegetett Tucker Carlsonnak, a Fox amerikai csatorna állítólag “közös megegyezéssel” eltávolított munkatársának adott, akit Aleksandar Vučić (is) kimondottan nagyra becsül, és egyik alkalommal a jobboldali világ legnagyobb csillagának nevezett. A szerb elnök egy vidéki látogatása során arra az újságírói kérdésre válaszolt, amely az Orbán Viktor Déli Áramlattal kapcsolatos kijelentéseire vonatkozott.

A Déli Áramlat és az USA

A szerbiai sajtó ideológiai hovatartozástól függetlenül általában vezető helyen taglalta a Tucker Carlsonnak adott Orbán-interjút, amelyből két dolgot emelt ki, egyrészt a Déli Áramlat esetleges felrobbantásának következményeit, másrészt pedig az ukrajnai béke megteremtését, amihez a magyar miniszterelnök szerint az Egyesült Államokon keresztül vezet az út.

Ugyanezeket a témákat emelte ki az orosz finanszírozású két szerb nyelvű hírportál, vagyis a Szputnyik és az RT belgrádi kiadása is.

Orbán az interjúban arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország háborút kiváltó oknak tekintené, ha bárki is hasonló támadást intézne a Déli Áramlat ellen, mint amilyen az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása volt.

A szerb elnök megjegyezte, hogy ennek az őrületnek a közepette erről többször is beszélt a magyar miniszterelnökkel, de a téma felvetődött a Bulgáriával folytatott megbeszéléseken is.

– Viktor ezt feltételesen mondta, a lényeg az, hogy reméljük: senkinek nem jut eszébe megvonni tőlünk a télen, amit a szerbek és a magyarok építettek, vettek, és kifizettek

– mondta a szerb elnök, aki szerint nincs arra utaló jel, hogy bárki is ilyesmit tervezne, és azt sem hiszi, hogy ez bárkinek eszébe jutna.

Elképzelhető, hogy eddig valóban senki nem forgatott ilyesmit a fejében, de az sem kizárt, hogy köszönik az ötletet, főleg azt látván, hogy ez mennyire fontos a két ország, mármint Szerbia és Magyarország számára.

Szerbia számára nagyon fontos

Vučić rámutatott, hogy a Déli Áramlat döntő fontosságú Szerbia számára, merthogy nincsenek meg a technikai lehetőségek arra, hogy az ország kizárólag a tartalékokból éljen, ha valaki esetleg felrobbantaná a Déli Áramlatot.

– Most nagyok a tartalékaink, körülbelül 630 millió köbméter gáz, de a jelenlegi hálózat nem képes elegendő mennyiségű gázt biztosítani Magyarországról és a törzsudvarnoki (Banatski Dvor) tárolóból, legfeljebb napi hatmilliót tudunk az említett két helyen lévő tartalékból felhasználni, télen pedig vannak napok, amikor 16 millióra is szükségünk van

– mondta a szerb elnök, aki szerint Szerbia a maradék 10 millió köbmétert a a Déli Áramlaton keresztül szerzi be, hogy ki tudja elégíteni a gázüzemű erőműveket, és biztosítsa a fűtést például Újvidéken.

Egy dél-szerbiai útépítést felkereső Vučić ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kataklizmával érne fel, ha valaki ahhoz hasonló támadást hajtana végre, mint amilyen az Északi Áramlat esetében történt.

Tartós válság, halálos csapás

A szerb elnök kedvenc hírportáljának tekinthető Informer véleménye szerint Orbán “drámai figyelmeztetése” nagyot szólt, és megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök figyelmeztetését komolyan kell venni.

A kormánypárti hírportál szerint Orbán rámutatott arra, hogy Magyarország azonnal terrorcselekménynek nevezte az Északi Áramlat szabotálását, majd Németország éles reakciójának elmaradását a szuverenitás hiányának nevezte.

– Ne csináljátok ezt! Lehet, hogy ezt a németekkel meg lehet tenni, de ezzel a régióval nem

– ismételte meg Orbán figyelmeztetését az Informer, de arra Tucker Carlsonnak arra a megjegyzésére is felhívta a figyelmet, hogy az Északi Áramlat elleni szabotázsakciót Joseph Biden amerikai elnök kormánya szervezte meg közvetve vagy közvetlenül.

Az Informer elővette a szekrényből a miloševići rezsim volt külügyminiszterét, a nagyon politikai csontváznak számító Vladislav Jovanovićot, aki úgy nyilatkozott, hogy a Balkáni Áramlatnak is nevezett déli gázvezeték elleni esetleges akció tartós válságot és halálos csapást jelentene a Balkánra.

– Orbán van abban a helyzetben, hogy tudja, milyen károk érnék Magyarországot, ha újabb szabotázs történne, ezúttal délen, mert ez a kár letaszíthatná őt a hatalomból, és tartós válságba sodorhatná az országot

– mondta Jovanović, aki szerint felmerül az is, hogy Amerika és szövetségesei mit kezdhetnének egy ilyen akcióval, mert a mindent vagy semmit játék a politikában nem tanácsos.

A politikai múmiaszámba menő Jovanović szerint már az aggasztó, hogy olyan információk kerülnek nyilvánosságra, amelyek arról szólnak, hogy a „Balkán Áramlat” esetleg üzemképtelenné válhat.

– Ez önmagában nem tesz jót az általános helyzetnek, nemcsak a régiónkban és Európában, hanem a világban sem. Ez egy kétségbeesett lépés lenne, függetlenül attól, hogy kiről van szó

– jegyezte meg a volt diplomata, aki annak idején a szerb Szergej Lavrov volt.

Amerika és a Déli Áramlat

Az Informer idézte Miroslav Bjegović biztonságtudományi professzort is, aki úgy értékelte, hogy Orbán kijelentését nagyon komolyan kell venni, mert az energiarendszer éltető elemét jelentő Balkáni Áramlat elleni támadás súlyos veszélyt jelentene Magyarországra, de Szerbiára is.

Bjegović szerint az üzenet azoknak szólt, akik egy ilyen terrorcselekményt szeretnének végrehajtani.

A nyugalmazott tábornok szerint azonban Orbán kijelentése nem véletlen, amit bizonyosan a titkosszolgálatok is alátámasztottak, tehát ezek szerint lehet valami az ügyben, amit nem tudunk.

Az Informernek nyilatkozott Mitar Kovač nyugalmazott dandártábornok is, aki azt állította, hogy már az Északi Áramlat felrobbanása óta folynak a találgatások arról, hogy Amerika a Balkán Áramlat megsemmisítését tervezi, amivel leválasztja Nyugat-Európát az orosz energiaforrásokról.

– Amerika nem mond le arról, hogy minden szegmensben elvágja az Európai Uniót, elsősorban Nyugat-Európát az Oroszországból szállított energiaforrásoktól

– mondta az Informernek a nyugalmazott katonatiszt, aki szerint Orbán miniszterelnökként valószínűleg rendelkezik bizonyos információkkal a hazai hírszerző és biztonsági szolgálataitól, esetleg más szövetséges országokétól is.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava