Connect with us

Horvátország

Seymour Hearsh megírta, az Európa Tanács tapsol, a szlovákok rettegnek a JANAF áremelésétől

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A 85 éves Seymour Hearsh, az oknyomozó, tényfeltáró újságírás legendás alakja a napokban egy 5000 szavas cikkben részleteiben megírta, hogyan robbantotta fel az Egyesült Államok kormánya az Északi Áramlat I és II gázvezetékeket
A 85 éves Seymour Hearsh, az oknyomozó, tényfeltáró újságírás legendás alakja a napokban egy 5000 szavas cikkben részleteiben megírta, hogyan robbantotta fel az Egyesült Államok kormánya az Északi Áramlat I és II gázvezetékeket
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Szóval a hétvégi cikkecske ismét a bolond világról szól, amelyben élünk. Ezt a világot sánta kígyó szüli – ahogyan egyik kedves, költői vénával megvert barátom fogalmazna – ebben próbálunk valahogy megmaradni, minden és mindenki ellenére.

Seymour Hearsh megírta

Azzal kezdeném, hogy a 85 éves Seymour Hearsh, az oknyomozó, tényfeltáró újságírás legendás alakja a napokban egy 5000 szavas cikkben részleteiben megírta, hogyan robbantotta fel az Egyesült Államok kormánya az Északi Áramlat I és II gázvezetékeket.

Az akcióban az amerikaiak mellett a szövetséges norvégok is részt vettek, de ezzel nyilván minden érintett európai ország kormánya már régóta tisztában van.

Az ami érdekes, legalábbis számomra, hogy az ügyből eddig nem lett nagyobb balhé, pedig nem kisebb dologról van szó, mint arról, hogy az USA megtámadta európai szövetségeseit.

A figyelmesebb olvasónak nyilván feltűnt az „állítólag”, „szerinte” és hasonló elhatárolódások hiánya. Ez teljesen szándékos, mert ha választani kell, hogy kinek hiszek, Hearshnek, vagy az Egyesült Államok kormányának én Seymour „Sy” Hearsh mellett szavazok.

Tovább lépve, európaiként, az Unió polgáraként mélységes felháborodással szemlélem az EU-s politikusok szerencsétlenkedését a megadott mantra irányvonalán, amely szerint a „NATO nagy és hatalmas, Joe Biden pedig az ő prófétája”.

Ha más nem legalább annyi változott az utóbbi időben, hogy a mainstream nyugati média is abbahagyta az „orosz lenni hülye” típusú tudósítást, és mára már nem emlegetik a fogyóban lévő orosz rakétákat, tűzérségi lőszert.

Még itt-ott előbukkan az élőerő hiánya, annak ellenére, hogy a muszkáknak – legalábbis papíron – körülbelül 25 millió tartalékosuk van.

Az annyira divatos szakértést másokra bízom, csupán annyit teszek hozzá, hogy amíg a háború tart, naponta több száz, ha nem több ezer katona veszíti életét, pusztul az infrastruktúra, városok, falvak tűnnek el. Az emberi szenvedésről pedig senki sem beszél.

Az Európa tanács tapsol

Mindennek ellenére – ahogyan ezt a horvát sajtó is átvette -, a nap témája az, hogy Orbán Viktor nem tapsolta meg az ET-ba látogató Zelenszkijt.Az igazság kedvéért!

The free world is united in support of Ukraine. Well, except Hungary – olvasható sokféle nyelven az interneten, például angolul is. A tisztesség azt követeli, hogy ragaszkodjunk az igazsághoz: nem csak a magyar miniszterelnök nem tapsolt, hanem a román és az osztrák kancellár sem. Iohannis jobbról a negyedik, kék öltönyben, Nehammer Orbán mögött állt. Ők sem tapsoltak.


Ezzel kapcsolatban – ha jobb kedvemben lennék, nyilván kuncogva – említeném, hogy itt is nyomon lehet követni mindazt a mesterkedést, amivel a közhangulatot igyekeznek befolyásolni egyesek.

2023 02 11 002601

Egy a sok hozzászólás közül: Ennek a kollektív őrületnek az EU-ban nem lehet jó vége. Félek, hogy eljönnek az idők, amikor többé nem fogunk törődni Ukrajnával. Ez az egyoldalú gondolkodásmód az EU-ban az észak-koreai parlamentre emlékeztet. Jól nézzétek meg a gyengeelméjűeknek ezt a csapatát, ez a fejünkbe fog még kerülni. Min mosolyognak ezek a szegények/szerencsétlenek? Azon a bajon/rosszon, amit nekünk készítenek.

Például a horvát Index az elsők között sietett leadni a „botrányos viselkedésről” szóló jelentést, amit véletlenül 2 perccel a közlés ideje után vettem észre.

Maga a cikkecske semmiben sem volt figyelemreméltó, viszont a kommentek annál inkább.

Kivétel nélkül a magyar miniszterelnök oldalán álltak, a „Brávó Orbán!”-tól addig a javaslatig, hogy Guy Verhofstadtnak adjon már valaki egy puskát, és zavarja el a frontra.

kommentek

Aztán csak előkerültek a kommentek, például ez is, amelynek a fordítása így hangzik: Ennek a belga kreténnek: kapd a puskát, és irány Ukrajna. Kedvelési arány 63 igen, 23 nem.

Mikor pár óra múlva ismét ellátogattam az Indexre, a jelzett cikk alatti kommentárok már „meg lettek szerkesztve”, és az eredeti időfolyamtól ellentétesen az első helyen egy Orbánt ócsárló komment állt.

Az esetről megemlékeztek a vezető napilapok, portálok, de érdekes mód sehol sem láttam viszont azt az információt, hogy az ukrán elnököt Klaus Iohannis román elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár sem tapsolta meg. Erről ennyit.

A szlovákok rettegnek a JANAF áremelésétől

A zágrábi Jutarnji list a szlovák Dennik portál értesüléseire hivatkozva tudósított arról, hogy a horvát kőolajvezeték, a JANAF vezetősége drasztikusan meg fogja emelni a kőolajszállítás árát Szlovákia részére.

Állítólag kilátásba helyezték, hogy a jelenlegi 3 euró/tonna szállítási díjat 17 euróra növelik.

A szlovák értesülések szerint a szlovák fél nevében Karel Hirman gazdaságügyi miniszter tárgyalt informálisan horvát kollégájával, és hogy állítólag a szlovák kormány Ausztria közbenjárását fogja kérni az ügyben.

A horvát kollégák igyekeztek utánajárni az ügynek, de a gazdasági minisztérium átirányította őket a JANAF-ra, ahol körülményesen nem mondtak nekik semmit.

Ha csak azt nem tekintjük elfogadható válasznak, hogy „a szállítási árak meghatározására szolgáló módszer mindenki számára egyenlő bánásmódot biztosít, és nem jogi személyekhez, hanem az olajvezeték részvényeihez kapcsolódik”.

Hogy a szóban forgó Szlovákiába irányuló kőolaj esetleg orosz eredetű-e, arról nem volt szó.

Horvátország

SZLAVÓNORSZÁG: Hétvégi csipetkék „öreganyám gerendájáról” és egyéb furcsaságokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csipetke, gerenda, zöld
Babagerenda (Babina Greda) Horvátország egyik legnagyobb faluja, az onnan származó fehér lovak a "bijelci" nevet viselik (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A tapasztalat azt mutatja, hogy az aki nem tud egy csipetkét lazítani, az nem sok jóra számíthat az életben. A szakadatlan görcsöléstől ragad rá mindenféle nyavalya, akármilyen „egészséges” életmódnak hódol is különben. Einstein után szabadon: sokkal olcsóbb és kellemesebb pár sört legurítani a haverokkal a sarki kocsmában, mint pszichiáterhez járni. A BALK a technológia jelen fejlettségi állapotából következően még nem tud megfelelő alkoholos italokkal szolgálni kedves olvasótáborának, viszont annyit megtehetünk, hogy alkalomadtán némi komolytalansággal tegyük vidámabbá a hétvégét.

Eszéki napilap Kínában

A furcsaságok között előkelő helyen szerepel, hogy a nemrégiben az eszéki Glas Slavonije (Szlavónia Hangja) napilap kínai tudósítója Ina Stašević a pekingi China Daily napilap szerkesztőinek bemutatta a regionális horvát napilapot, a jövőbeni együttműködés reményében.

Bármennyire furcsának tűnik is a hír, mégsem nélkülöz minden logikát, mert az Eszéki Egyetem már évek óta jó kapcsolatokat ápol a Huaweijel, és a szlavóniai üzletemberek is már egy ideje próbálkoznak a kínai piacon, például az eszéki sörgyár, vagy a Žito élelmiszeripari kombinát.

csipetke zöld gerenda

Az APM Terminals és a helyi Naturalis (ENNA Logic) vállalat megkapta a koncessziót a fiumei konténerterminál kiépítésére (Forrás:
WorldCargo News)

Ha már Szlavónországnál tartunk, a vukovári gázmogul, Pavao Vujnovac Energia naturalis (ENNA) csoportosulása megkezdte az előkészületeket a tőzsdei bejegyzésre.

Hogy melyik tőzsdéről van szó, pillanatnyilag még nem tudni, de egyes híresztelések szerint akár a Zágrábi Tőzsdén is jegyezhetik az ENNA részvényeit, ami jelentős mértékben megnövelhetné a nem túl jelentős horvát tőzsde forgalmát, lévén hogy az ENNA meghirdetett befektetései meghaladják az egy milliárd eurót.

A vállalat jelentős projekteket fejleszt a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és geotermikus energia szegmensében, de folytatódnak a vasúti teherszállításon és a kikötőkön keresztül történő szállítás és logisztika fejlesztésébe történő beruházások is, különösen a stratégiailag fontos Rijeka Gateway projekt révén, amelynek célja, hogy Fiume új közép-európai logisztikai csomóponttá és az Adria legfontosabb konténertermináljává váljon.

Öreganyám gerendája

A nyári székhelyemhez képest a szomszédos faluban, Babina Gredában – szó szerint fordításban Öreganyám gerendája, Google-magyarul pedig Babagerenda, de valójában a greda jelentése itt nem gerenda, hanem a környezetéhez képest magasabban fekvő területet jelenti – az ENNA Geo húsz év után feltámasztotta az itt található termálvizes furatokat.

csipetke, gerenda

Az elmondottak „képi nyelvre” lefordítva (Forrás: Županjac.net)

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint az ENNA Geo szakértői négy hónapos, időjárási és egyéb problémákkal való küzdelem után biztonságos munkaterületet készítettek elő a hidrodinamikai mérésekhez a Babina Greda 1 furatnál, Nikola Legčević projektmenedzser pedig megerősítette a mező nagy geotermikus potenciálját.

A HINA ugyan nem tért ki erre, de mi azzal bővítjük ki az információt, hogy a tulajdonképpeni nagy durranás a Babina Greda 2 furat, ahol 3,5 kilométeres mélységben 2002-ben 170 fokos termálvizet találtak.

Ez ugyanis kifizetődővé teszi az esetleges, akár 65-80 megawatt teljesítményű geotermális erőmű kiépítését is. A projekt ez idáig azért hevert az íróasztal fiókjában, mert a geotermális erőművek építése roppant drága, és ha nem lenne a jelenlegi európai energiaválság, valószínűleg nem is foglalkoznának vele.

Konkrétan 1 MW költsége 6-8 millió euró körül van, ami azt jelenti, hogy egy 10 MW-os erőmű kiépítése 60-80 millió euróba kerül. Viszont ez megbízható, tiszta energiaforrás és a meleg víz az energiatermelés mellett, tovább hasznosítható, lakossági, vagy gazdasági célokra értsd: lakások, melegházak fűtése. Ha már így elérkeztünk a környezetvédelemhez, leírom azt is, amin már egy ideje morfondírozom.

Zöldek-e a zöldek?

Ahogy múlik az idő, egyre inkább arra a véleményre hajlok, hogy a zöldek politikai pártként leginkább attól zöldek, hogy elképesztő zöldségekkel traktálják az embereket.

Például Németországban csakazértis leállítják az atomerőműveket, de ezerrel hajszolják a szénmel működő hőerőműveket. Meg akarják szüntetni a függőséget az orosz földgáztól, és ennek érdekében kialakítják a függőséget az egyéb helyekről származó, jóval drágább gáztól.

Valahogy senki sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza a tisztelt publikumnak, hogy miután nem rendelkezik számottevő saját energiaforrással, Európa még egy jó ideig külső forrásoktól függ, és a legtöbb amit megtehet, hogy több forrásra támaszkodik.

Ha már a zöldeknél tartunk, hogy fér össze a környezetvédelemmel a háborúság támogatása? Ha belegondolunk és miért ne gondolnánk bele, kevés olyasmi van ami jobban ártana környezetünknek, mint a harci tevékenység.

Elég csak arra gondolni, hogy a francia-belga határ mentén Verdun közelében még mindig – több mint száz évvel az I. világháború után – létezik az úgynevezett „vörös övezet” ahol a talaj annyira szennyezett az elpufogtatott robbanóanyagtól, harci gázoktól, egyéb „finomságoktól”, hogy máig is veszélyesnek számít.

Törődik ezzel Annalena Baerbock? Nem úgy néz ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava