Connect with us

Montenegró

Montenegró szerint korai a kriptokirály kiadása, mindeközben a bitcoinok vándorolnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bitcoin
A Do Kvonhoz kötődő Terraform sok bitcoint adott el, az amerikai tőzsdefelügyelet által kezdeményezett per halad előre

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A bitcoinok vándorolnak, ugyanakkor a montenegrói legfelsőbb bíróság előtt továbbra is tart a Do Kvon dél-koreai származású kriptokirály kiadásával kapcsolatos törvényi feltételek megállapítása, ezért még korai bármiféle kiadatásról beszélni. Ezt a montenegrói igazságügyi minisztérium közölte a Dan (Nap) című podgoricai hírportál érdeklődésére, miután Dél-Korea és az Egyesült Államok is bejelentkezett a kriptokirályért, és várja a podgoricai döntést.

Még nem adják ki

Do Kvon és tettestársa Hon Csang Dzsun kiadatási őrizetben van a montenegrói fővárostól északra lévő spuži börtönben, Montenegróban ugyanis mindössze négy hónapos fogságra ítélték okmányhamisítás miatt.

Ez azt jelenti, hogy az okirathamisítást “jól megúszták”, mert hogy akár öt éves szabadságvesztést is kaphattak volna. Lehet azonban, hogy a két dél-koreai férfi nem is örül az ítéletnek, mert az enyhe büntetés azt jelentheti, hogy gyorsan kiadhatják őket vagy az Egyesült Államoknak, vagy Dél-Koreának.

Do Kvont és barátját március 23-án tartóztatták le a podgoricai repülőtéren, ahol fel akartak szállni a Podgorica-Dubai járatra, egyikük hamis Costa Rica-i, másikuk pedig szintén nem eredeti belgiumi útlevéllel kívánta elhagyni Montenegrót.

A két dél-koreai férfi az első tárgyaláson ugyan tagadta bűnösségét, később azonban megváltoztatták a vallomásukat, mert nem tudták, hogy hiába törik magukat, az őket korábban képviselő ügyvéd ugyanis nem mondta el nekik, hogy a bizonyítékok között szerepel egy interpolos leirat, amely szerint az útlevelük és személyi igazolványuk nem valódi.

bitcoin

Amerikában elutasították a Terraform és Do Kvon indítványát a feljelentés visszavonására ( Forrás: Courtlistener, CryptoMacro)

Miután erről értesültek, kijelentették, hogy nem vonják kétségbe az Interpol jelentését, és csak azért voltak biztosak a dokumentumok hitelességében, mert azokat egy állampolgárság- és útlevélkiadással foglalkozó szingapúri ügynökségtől kapták.

Érdeklődésükre az ügynökség azt közölte, hogy hiba történt, és így fordulhatott elő, hogy a dokumentumok valójában más nevére szólnak, és talán ennek tudható be, hogy csak négy hónapot kaptak.

A két dél-koreai férfi védőügyvédje fellebbezést nyújtott be a montenegrói ítélet ellen, amellyel ügyfeleit – mint már mondtuk – okmányhamisítás miatt négy hónap börtönbüntetésre ítélték.

Közben a Do Kvont képviselő ügyvédek kérelmezték az amerikai tőzsdefelügyelet vádjainak elutasítását, mivel az nem rendelkezik illetékességgel, az indítvány azonban nem került elfogadásra.

Titkos bitcoin tranzakciók

A montenegrói média korábban arról számolt be a Yahoo! Finance-ra hivatkozva, hogy Do Kvon kriptoszámlájára nagy összegű átutalás történt, miután börtönbe került, állítólag 18 millió dollár értékű tranzakcióról van szó átváltva valós pénzekről kriptovalutára, aminek a lefoglalására nincs, vagy nemigen van lehetőség.

A fenti tranzakció állítólag ugyanazon a napon történt, amikor a dél-koreai blokkmédia szerint 5292 bitcoint, több mint 160 millió dollár értékű kriptopénzt utaltak át a Luna Foundation Guardtól (LFG) egy ismeretlen tulajdonban lévő számlára.

Az LFG a Terraform Labs egyik “egysége”, Do Kvon pedig a Terraform alapítója.

A kriptovilággal foglalkozó Coin Gape hírportál éppen ma számolt be arról, hogy a Terraform Labs (TFL) és társalapítója, Do Kvon az elmúlt hónapokban milliós értékben mozgattak bitcoinokat és más kriptoeszközöket, amelyeket a „bc1qs6” pénztárcacímen helyeztek el.

bitcoin

A Terraform Labs társalapítójához, Do Kvonhoz kapcsolódó cím a múlt héten áthelyezett az 5292 bitcoint a „bc1qs6” pénztárcába (Forrás: Bitcoin News)

A láncon belüli adatok szerint a „bc1qs6” pénztárcacímen most 5053,26 BTC található, mert közben 239 BTC-t utaltak át egy titkos számlára, így a „bc1qs6” számlán már nem a fent látható összeg, hanem csak 5053,26 BTC van, de lehet, hogy ez még tovább csökken.

Egy bitcoin értéke valamivel több, mint 10 millió forint.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szerint Do Kvon és a TFL a Terra-LUNA válság után titokban 10 000 BTC-t utalt át egy “hideg pénztárcába”. Do Kwon a hideg pénztárcából a bitcoinokat a Sygnum kriptobankban helyezte el, miközben milliókat váltott ki egészen mostanáig.

A CoinGape megjegyzi, hogy Do Kwon montenegrói letartóztatása után ezek a tranzakciók gyakoribbá váltak.

Miután a tranzakciókra az alatt került sor, amikor a Terraform vezetője útlevél-hamisítás vádjával börtönben ül Montenegróban, a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a kriptokirálynak külső segítsége van a pénzeszközök mozgatásához, hogy elkerülje az azokhoz való hozzáférést a hatóságok részéről.

A pénzügyi manővereket felfedő dél-koreai források szerint az alapok mozgatásához szükséges kulcsokat Do Kvon valószínűleg akkor adta meg valakinek, amikor egy hatalmas összegű óvadék fejében – amivel kapcsolatban 400 ezer eurót szokás emlegetni – átmenetileg szabadlábra került.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia11 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava