Connect with us

Bosznia

Cvijanović is listás lett: az USA bővítette a boszniai szerb politikusok szankciós listáját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szankció, szankciós lista
MÁR MEGINT: Lassan nem marad ember a Dodik-féle dalárdából, aki nem kerül amerikai szankciók alá (Forrás: OFAC)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Majd egy év elteltével az USA külügyminisztériuma újfent kezdeményezte a “rettegett” külföldi pénzügyi eszközöket ellenőrző hatóságnál a boszniai szerb politikusok szankciós listájának bővítését. A mostani körből kimaradt ugyan a már háromszorosan is megszankcionált Milorad Dodik, azonban a pártja vezetői közül több új név került fel az amerikai tilalmi listára.

Az USA még hisz a szankciók erejében

Tegnap kora este a derült égből érkező villámcsapás erejével hatott a szarajevói éjszakában, hogy az USA bosznia-hercegovinai nagykövetsége közleményben jelezte, újabb boszniai szerb politikai szereplőkkel szemben léptettek életbe szankciókat. Az intézkedés indokát, mint a 2022. februári és júniusi szankciók bevezetésekor, most is a Daytoni Békeszerződés, azon belül a boszniai alkotmány aláásására tett kísérlet képezte.

– A boszniai Szerb Köztársaság igazságügyi rendszere és vezetői által a boszniai alkotmánybíróság hatáskörének csorbítása érdekében elfogadott törvény alkalmas lett volna arra, hogy veszélyeztesse Bosznia-Hercegovina szuverenitását, területi integritását és stabilitását, továbbá letérítse az országot a NATO- és az EU-integrációs útról

– írta Brian E. Nelson az USA pénzügyiminisztérium terrorizmusfinanszírozási és pénzügyi felderítési ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az indoklás alapján a most szankciókkal érintett személyek olyan módon használták fel az általuk betöltött közfunkcióból adódó jogköreiket, ami lehetővé tette a boszniai alkotmánybíróság hatáskörét csorbító törvény elfogadtatását a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésében (Narodna skupština Republike Srpske, NSRS). A most kihirdetett szankciók a boszniai Szerb Köztársaság alábbi négy magas beosztású szereplőjét érintik:

  • Željka Cvijanović, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja,
  • Nenad Stevandić az NSRS házelnöke, a Dodikkal koalícióban lévő Egyesült Szerbség (Ujedninjena Srpska, US) párt elnöke,
  • Radovan Višković, a boszniai Szerb Köztársaság kormányának miniszterelnöke,
  • Miloš Bukejlović a boszniai Szerb Köztársaság kormányának igazságügyi minisztere

Az érintettek közül Stevandić annyiban kakukktojás, hogy ő nem a Milorad Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) tagja, azonban annak hagyományos koalíciós partnere immár az egymást követő harmadik választási ciklusban.

szankció szankciós lista

Orbán Viktor és Željka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke január 24-én a Karmelita kolostorban tárgyalt egymással a két ország együttműködésének fejlesztéséről és nemzetközi, elsősorban biztonsági kérdésekről (Forrás: Facebook, Fidesz)

A vagyonra mentek rá

Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi pénzügyi eszközöket ellenőrző hivatala (Office of Foreign AssetsControl, OFAC) a 2017-es és 2022-es évi gyakorlattal egyező módon, újból az érintettek magánvagyonának zárolását hajtotta végre. Eszerint zároltak mindent, ami

  • tulajdon vagy tulajdonnal egyező jogosultságot biztosító jog, aminek tárgya az USA-ban van, illetve az USA ellenőrzése alatti rendszerhez köthető,
  • olyan tulajdoni elemek is, amik nincsenek az érintettek kizárólagos tulajdonában, azonban többségi tulajdonrésszel bírnak,
  • az érintettek kizárólag az OFAC által kiadott engedéllyel folytathatnak az USA-ban bejegyzett jogi személlyel vagy amerikai állampolgárral pénzügyi tranzakciót,
  • a szankciókkal sújtott személyek nem vehetnek részt, valamint nem részesülhetnek szolgáltatás, áru, bármilyen pénzügyi forrás nyújtásában,
  • továbbá vízumigénylési és beutazási tilalom alá kerültek.

Az érintettek az intézkedésre adott reakcióikban jellemzően a puszta felháborodásuknak adtak hangot, és az USA nyugat-balkáni politikája elleni üzenetet fogalmaztak meg a jobboldali nacionalista szerb választóknak címezve.

Ezek alapján nem vált világossá, hogy a négy megszankcionált politikai agitátor milyen vagyoni érdekeltségekkel bírt az USA-ban, ami az OFAC mostani lépésének alapját képezhette.

Ez különösen annak a fényében bír jelentőséggel, hogy az angolszász tengely által immár háromszorosan megszankcionált Dodik minden egyes szankciós csomagot követően bejelentette a boszniai szerb médiában, hogy ő maga jól megvan az amerikai pénzügyi rendszer nélkül, és nem is vágyik a tengeren túlra.

Máshogy léptek, mint korábban

A most életbe léptetett szankciók kapcsán indokolt szem előtt tartani, hogy az amerikai külügyi apparátus keményebben és direktebb módon lépett fel, mint a 2022. januári szankciós csomag esetében.


Együtt énekeltek

Milorad Dodik tavalyi megszankcionálása alkalmával együtt énekelte a boszniai szerb kórus, köztük Željka Cvijanović is, hogy “Amerika, Amerika, zemlja velika, ali metar moga sela, Amerika cela”, vagyis, hogy Amerika, Amerika, de nagy ország is vagy te, de nekem egész Amerika az én falum egyetlen lépte (métere). Vajon most eléneklik-e ismét ezt a nótát?


Egyrészt nem előzte meg a lista kibővítését sem valamely politikai kollektívának címzett, sem személyre szóló nyilvános figyelmeztetés. Azt természetesen nem tudjuk, volt-e ilyen aktus nem nyilvános formában.

Meg kell jegyezzük azonban azt is, hogy a boszniai szerb politikusok idei nyári alakítását figyelve, nem valószínű, hogy az amerikai figyelmeztetés eltérítette volna őket az elmúlt hetekben tanúsított harcos retorikától.

A másik fontos különbség a 2022. januári és júniusi eseményekhez képest, hogy akkor az USA külügyi adminisztrációja törekedett arra, hogy ne csak szerb nemzetiségű személyek kerüljenek a listára. A mostani szankciós körben ez már elmaradt, ráadásul Stevandićot leszámítva minden szereplő a Dodik által vezetett SNSD funkcionáriusa.

Željka Cvijanović szankciók alá kerülése is nóvum, mert eddig rendre lemaradt az amerikai listáról.

Igaz, hogy 2022. februárjában, még a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként felkerült a brit szankciós névsorra, azonban az amerikaiak eddig ügyeltek arra, hogy Dodik széjjel szankcionálása mellett maradjon olyan befolyásos személy az SNSD-ben, akinek nem okoznak személyes sérelmet, így könnyebben lehet vele a jövőben tárgyaló asztalhoz ülni.

Nos, úgy tűnik, hogy Cvijanović addig töltötte be a boszniai Államelnökségben a Dodik által megkomponált szerepet, amíg az USA nyugat-balkáni szakdiplomatái szemében indokát vesztette ez a különbség tétel.

Látogatás helyett szankcionáltak

A most életbe léptetett szankciók kihirdetését megelőzően az USA külügyi adminisztrációja senki által nem várt módon lemondta az egy héttel korábban a boszniai sajtóban dobpergéssel beharangozott magasszintű látogatást.

Az akkori tervek szerint a szarajevói politikai színpadon debütált volna Jonathan Finer, aki Jake Sullivannek, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának a helyettese.

Vele érkezett volna a nyugat-balkáni diplomáciában már majd harminc éve a kedélyeket változó sikerrel borzoló Derek Chollet, aki a közelmúltban feljebb lépett a State Departmentben a képzeletbeli ranglétrán. Jelenleg ő az USA-külügy védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Az USA szarajevói nagykövetsége még a tegnap este bejelentett szankciók előtt jelezte, hogy a két magas beosztású diplomata Szarajevóba tervezett látogatása meg nem nevezett okból elmarad.

Dodik várja Vučićot

Az amerikai külügyérek megérkezése mellett a másik komoly nyilvánosságra számot tartó esemény Bosznia-Hercegovinában a szerbiai és boszniai szerb kormányok augusztus 3-ra tervezett találkozója lesz.

Dodik még múlthét csütörtökön a RTRS-nek adott interjújában jelezte, hogy a pár nappal korábban Vučićnál tett látogatása eredményes volt, és komoly terveket szőnek az előre beharangozott közös kormányülésre.

A Dodiktól már megszokott, orwelli „újbeszélre” emlékeztető eszmefuttatásból azonban csak azt tudhatta meg a jámbor televíziónéző, hogy mindenfajta nyugati mesterkedés ellenére lesz szerb-szerb csúcs a Drina jobbpartján. Annak részletei homályban maradtak.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava