Connect with us

Szerbia

KORMÁNYZATI TROLLFARM: A szerb 50 Cent Army támogatja a Szerb Haladó Pártot
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

troll
A Szerb Haladó Pártnak trollkodó aktivista kis Vučić-zászlókat is osztogatott (Forrás: N1)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A közösségi média szerbiai szekciójában megjelent egy lista, amely szerint a Szerb Haladó Párt 14 ezres “anyázótábort”, vagyis úgynevezett “botokat működtet” az ellenzék és a koalíciós partnerek lejáratására, ami sajátos trollfarmnak tekinthető, az ehhez hasonló kínai “internetes hadsereget” 50 Cent Army néven szokás emlegetni. A BALK korábban már beszámolt arról, hogy egy februári jelentés szerint a Meta 5374 Facebook-profilt, 12 Facebook-csoportot és 1060 Instagram-fiókot törölt, mert megszegték a „koordinált nem hiteles viselkedésre” (Coordinated Inauthentic Behavior, CIB) vonatkozó szabályokat, vagyis hamis profilokkal ferdítették a valóságot, és kreáltak fantasztikus népszerűséget Aleksandar Vučić szerb elnöknek. A Szerb Haladó Párt egyik parlamenti képviselője büszke arra, hogy ő is az “ötven centes hadsereg” tagja, amelynek vannak vajdasági magyar katonái is.

Örökös trollok

Nincs olyan internetes platform, amelyen a szerb elnök ne lenne jelen a saját nevén, valamint a pártja és a hivatala által, és ne éljenezne neki egy egész trollhadsereg, amire a BALK már többször is rámutatott, egy-egy troll profilját is bemutatva.

A leggyakrabban idézett szerb elnöki fiók az Instagramon található, Aleksandar Vučić ennek segítségével kommunikál a médiával – főleg a baráti és udvari sajtóval – amely aztán teríti az elnöki agymenéseket.

Ezen felül kínai vagy nem kínai mintára, teljesen mindegy, működik az “ötven centes hadsereg”, amelynek tizennégyezer tagja van, ez rendszeresen csápol a bejegyzésekhez, amivel annak látszatát kelti, hogy Aleksandar Vučić annyira népszerű, hogy a nevét “arany betűkkel írják be a szerb történelembe”.

Néhány nappal ezelőtt a “Protiv Diktature” vagyis a Diktatúra Ellen nevet viselő Twitter-fiók közzétett egy táblázatot, amelyben állításuk szerint azok a teljes névvel ellátott twitteres profilok szerepelnek, amelyeket a robotkatonák működtetnek.

A fiók tulajdonosa szerint a listán tizennégyezer troll neve található, ezeket a Szerb Haladó Párt többnyire megzsarolta, majd kormányzati célok népszerűsítésére használja fel országszerte.

A lista hitelességét egyelőre csak félig-meddig erősítették meg, a haladók “Bánát hangjaként” vagy inkább a haladók “Jukebox” emberként¹ ismert frakcióvezetője, Milenko Jovanov körülbelül azt mondta, hogy ennek a fele sem igaz, és véleménye szerint a jelek arra utalnak, hogy a Szerb Haladó Párttal szemben bármi megengedett Szerbiában.

A haladó képviselőcsoport egyik tagja, Milimir Vujadinović ugyanakkor büszkén vállalta, hogy az ő neve is szerepel a Twitteren közzétett listán, amelyen a trollkodókat sorolják fel.

Sőt, Vujadinović kedden tett parlamenti felszólalásában nyíltan vállalta, hogy két kollégájával, Dragana Lukićtyal és Tomislav Jankovićtyal együtt a Szerb Haladó Párt harcosai és támogatói, vagyis “ötven centes katonái”, akik tovább folytatják a harcot a többi 14,5 ezer emberrel, nyilván Aleksandar Vučić mennybemeneteléig, bár ezt így nem mondta ki.

Egy másik troll is felfedi magát

A surdulicai származású Jovana Brajović Stojiljković nyolc évig volt a a Szerb Haladó Párt hivatalos internetes csapatának a tagja, amelyet személyesen egy államtitkár vezet.

Troll

Jovana Brajović Stojiljković az N1 Televíziónak nyilatkozott

Ő szülővárosában dolgozott, elmondása szerint minden városnak saját internetes különítménye van, kezdetben sokan voltak a csoportban, de kiszivárogtatások miatt végül már csak öten maradtak.

A tevékenységet és a megrendelések számát tekintve Brajović a legaktívabb tag volt, de most kipakolt. Elmondása szerint az volt a feladata, hogy ócsárolja a rendszer politikai ellenfeleit, valamint a társutas Szerbiai Szocialista Párt tagjait.

A trollkodást általában olyan személyek végezték, akik közintézményekben vagy állami cégeknél dolgoztak, ahol köztulajdonban lévő eszközökről trollkodtak, amiért általában nem kaptak külön juttatást.

A lányát egyedül nevelő Brajović a Szerb Haladó Pártnál betöltött állását annak köszönhette, hogy a közösségi oldalakon több hamis profilja is volt a trollkodást szolgáló fő profilja mellett, amely Ksenija Savić néven működött.

Ezen kívül még tíz hamis profillal rendelkezett, a munkát pedig Dragan Stevanović Boske irányításával végezte, aki jelenleg a szerbiai építészeti minisztérium államtitkára, korábban más minisztériumoknál “rontotta a levegőt”, leghosszabb ideig a gazdasági minisztériumban dolgozott.

Elmondása szerint először a Twitteren dolgoztak, majd a párt (értsd: Szerb Haladó Párt utasításai alapján vidéki portálokon működtek, és elkezdték sározni a szocialista sorokból kikerült Novica Tončev tárcanélküli minisztert, aki ugyanúgy Surdulicából származik, mint a szóban forgó szerb troll.

Előbb csak politikailag “dolgozták meg”, majd a családján keresztül is elkezdték sértegetni, a feladatokat felülről kapták, és aki nem hajtotta végre, azt kirúgták.

Brajović azt mondta, hogy minimálbéren alkalmazták, és folyamatosan azzal zsarolták, hogy ha nem hajtja végre a rábízott feladatokat, akkor tőle is megválnak.

A volt troll szektának nevezte a Szerb Haladó Párt surdulicai internetes szekcióját, hozzátéve, hogy mindent végre kellett hajtani, amit képletesen úgy írt le, hogy ugrani kellett, ha azt mondták neki, hogy ugorjon bele a csatornába.
_______________

¹ Jukebox-ember, bedobod a pénzt, és azt mondja, aminek a gombját megnyomod

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava