Connect with us

Horvátország

Elkészült a stoni elkerülőút, csütörtöktől gyorsabban lehet autózni Dubrovnik felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elkerülőút, Ston, elkerülő
Csütörtöktől, azaz április 20-tól gyorsabban lehet autózni Dubrovnik felé (Forrás: YouTube)
A cikk meghallgatása

Körülbelül egy évnyi késéssel, a görög Avax építőipari vállalat befejezte a stoni elkerülőút építését, és ezzel végképp lezárult az egyik legnagyobb horvát infrastrukturális projekt, a Horvátország déli részének közúti összeköttetése az ország egyéb részeivel. Ez a kapcsolat lényegében már tavaly megvalósult, a pelješaci híd befejezésével, ám a teherforgalom ki volt tiltva a hídról a Ston városkán áthaladó fokozott forgalom miatt. Ennek köszönhetően csütörtöktől, azaz április 20-tól gyorsabban lehet autózni Dubrovnik felé (az ejtése nem Dubrovnyik, ezt a szöveget felolvasó hölgy sem tudja).

Sürgő-forgó nepáliak

Az Avaxot 2019. december 14-én bízták meg a munkálatokkal, a munka befejezésének határideje 2022. április 28-a volt. Tehát a határidőt majd egy évvel túllépték.

A görög vállalat két hónapos késéssel indult, amit a globális világjárvány következményei indokoltak. Egy másik késleltető elem az volt, hogy a görögök szinte minden munkára alvállalkozókat fogadtak, ami tovább lassította a munkát.

A munkálatok kivitelezésének határideje eredetileg 30 hónap, a szerződés értéke pedig 511,5 millió kuna volt (ÁFA nélkül), vagyis mai horvát pénzben számolva 32,8 millió euró.

Nyilván a horvátországi munkaerőhiány is rányomta bélyegét az elkerülőút kiépítésére: a Jutarnji list helyszínre látogató újságírója nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a végső simításokat végző mintegy 150 munkás zöme nepáli állampolgár.

A 7,9 km hosszú Prapratno- Doli csomópontot tavaly év végén kellett volna befejezni, de mindez további négy hónapig tartott, elsősorban az emelkedő anyagárak és a lassú anyagbeszerzés miatt.

Bár a szakasz egy görög maratontávfutó szempontjából viszonylag rövid, rendkívül nehéz volt megépíteni, mivel két nagy alagutat kellett fúrni, és egy hidat kellett építeni közéjük, mint az az alábbi képen jól látszik, a híd hossza stimmel, az alagutak meg cca.).

Elkerülő út, Ston

Az útvonalon a Polakovica (1265 m) és a Supava (1320 m) alagút, valamint a 485 méter hosszú stoni híd található. A szerdától használatba vett fő alagútcsövek mellett vészkijáratként szolgáló szervízjáratot is építettek.

A fő- és a szervízcsövek között öt vészkijárati átjáró található, ahol a tűzoltóautók bejuthatnak. Az erős tűzvédelmi intézkedések mellett, ez a szakasz videomegfigyelés alatt áll, és a forgalom képe 24 órán keresztül élőben látható a zaradeždei forgalomirányítási központ monitorain.

Szóval mindazok, akik hajlamosak a közlekedési szabályok és sebességkorlátozások megsértésére, jobban teszik, ha fegyelmezik magukat, mert a pénzbírságok Horvátországban igencsak borsosak.

Ennek a szakasznak a megnyitásával Ston lakosai is megkönnyebbültek, mert az elkerülőút megépítésével ismét normalizálódott a városka élete.

Különben mindazoknak, akik egy dubrovniki kiruccanásra vállalkoznak, melegen ajánljuk, hogy töltsenek el legalább néhány órát Stonban.

A város mellett a mai napig működik a sópárló, mely a középkorban évente majd 16 ezer aranydukáttal gazdagította a dubrovniki városállam kincstárát, és lényegében ennek védelmére épült a stoni falrendszer.

Ez az egyik legnagyobb középkori erődrendszer, amely összesen 5,5 km hosszan húzódik a Pelješac-félszigeten, és nem kevesebb, mint 40 toronnyal és 5 erőddel erősítették meg. A kínai nagy fal mellett ez a világ egyik legjobban megőrzött erődrendszere.

Ha valaki gyalogszerrel szeretne végigsétálni a falakon, ezt belépőjegy megváltása után megteheti keddtől egészen vasárnapig, mert – figyelem! – hétfőn szünnap van.

Viszont ha az ember nem sportos alkat, és “nem akar falra mászni”, akkor is megéri felkeresni Stont, egyrészt a látvány és a hangulat miatt, másrészt pedig a stoni kagylótelepen tenyésztett osztrigák okán, már ha a kíváncsi látogató él ilyesmivel.

Fotózni tilos!

A Horvát Útfelügyelet (Hrvatske ceste) adatai szerint az átadása utáni nyolc hónap alatt valamivel kevesebb mint másfél millió jármű haladt át a pelješaci hídon.

elkerülőút, Ston

A hatóságok őszinte sajnálatára sokan, akik áthaladnak a hídon, továbbra is megállnak fotózni vagy fotózkodni.

Ennek megakadályozására az útfelügyelet bakokat telepített a vezetési sáv és a megállósáv között a teljes híd hosszában.

Persze Horvátországról van szó, ahol az emberek, mint a Balkánon általában, nagy ívben tesznek a hatóságokra.

Így nem meglepő, hogy a Facebook-állampolgárok folyamatosan megtöltik képeikkel a közösségi médiát a pelješaci hídon készült felvételekkel, pedig – ismétlem – a hídon fotózni szigorúan tilos!

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország20 perc telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia18 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország22 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékSürgő-forgó nepáliakFotózni tilos! A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére hivatkozva arról számolt be,...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó22 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava