Connect with us

Bosznia

Iszlamista szélsőségesek halálosan megfenyegették a boszniai külügyminisztert

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

iszlamista, iszlamista szélsőségesek
Bosnyák tüntetők követelték a nemzetközi közösség boszniai főbiztosának távozását (Forrás: YouTube, Face TV)
A cikk meghallgatása

Bosnyák veteránok tüntetése és iszlamista szélsőségesek fenyegetése jellemezte a hétvégét Bosznia- Hercegovinában. Amíg a múlt hét végén a bosnyák jobboldalhoz köthető társadalmi szervezetek tüntetést szervezetek Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének az irodája elé, addig Elmedin Konaković bosznia-hercegovinai külügyminiszter és Nermin Nikšić a baloldali Szociáldemokrata Párt (Socijademokratska Partija) elnöke több fenyegető üzenetet kapott.

Tüntettek és káoszt idéztek elő

A Slobodna Bosna napilap számolt be elsőként arról a hétvégén, hogy több internetes hírportál komment szekciójában a lelkes olvasók közül többen a balkáni internetes véleményvezérektől egyébként megszokott, nyomdafestéket nem tűrő kifejezések használatán túl, Elmedin Konaković bosznia-hercegovinai külügyminiszter és a vele szövetségben politizáló Nermin Nikšić (Socijaldemokratska Partija, SDP) pártelnök likvidálására tettek javalatot.

A hétvége egyébként is a jelenlegi kormánykoalíció elleni hangulatkeltés jegyében telt a nyugat-balkáni csodaország fővárosában.

iszlamista, iszlamista szélsőségesek

A tüntetésen ott virított a mostanában sokat emlegetett Sebija Izetbegović, a bosnyák konzervatív pártvezető, Bakir Izetbegović felesége is (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović)

Még március 31-én kora délután a Bosznia- Hercegovina területi integritásáért való aggodalmukat kifejezni kívánó társadalmi szervezetek, élükön a bosnyák veteránokkal, egy kb. ezer fős tüntetést szervezetek a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviseletének irodaépülete elé.

Bár a megmozdulás szervezői pártsemlegesnek minősítették a rendezvényt, a tömegben nagy számban voltak jelen a legnagyobb bosnyák konzervatív pártnak számító Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) vezetői és a vele ki nem mondott kooperációban álló balközép Demokratikus Front (Demokratski Front, DF) ismert tagjai.

A rendezvényről röviden annyit érdemes megemlíteni, hogy annak a célja Christan Schmidt a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének boszniai belpolitikai életbe történő beavatkozása elleni fellépés volt.

Fárasztó a politika és az önkéntes éhezés

Emlékezetes, hogy tavaly októberben a választás éjszakáján módosította Schmidt a választási törvényt, ami miatt a bosnyák jobboldal a horvát nemzetiség melletti elfogultsággal kezdete vádolni a derék németet.

A voksolást követő hetekben lezajló koalíciós tárgyalások eredményeként a legnagyobb bosnyák pártnak minősülő SDA kiszorult a kormányból, míg a kb. 10%-os boszniai horvátság vitte el a miniszterelnöki szék mellett több kanton vezetését, és két jelentős miniszteri posztot is kapott.

A történet azzal érte el a tetőfokát, hogy majd hat hónappal a tavalyi választások óta a bosnyák-horvát Föderációban továbbra sem sikerült kormányt alakítani.

A jelenlegi helyzetben a bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ BiH) és a Nermin Nikšić vezette baloldali SDP győzködi a színfalak mögött a hatalomvesztéstől és a hozzá közel állók elleni médiahadjárattól egyre ingerültebb Bakir Izetbegović SDA elnököt, hogy hozzanak tető alá egy hárompárti koalíciót a Föderáció helyzetének stabilizálása érdekében.

Az SDA vezetése azonban egyelőre elzárkózik ettől, vélhetően előnyösebb alkupozícióban reménykedve. Ekkor lépett fel ismét a boszniai államigazgatás működőképessége felett őrködni kénytelen Schmidt, aki felszólította a feleket, hogy alakítsanak kormányt, különben újabb előre nem egyeztetett lépéseket fog tenni.

Schmidt határozottsága komoly megütközést keltett a ramadán alatti önkéntes éhezés miatt az átlagosnál is ingerlékenyebb bosnyákok körében, akik más megoldás híján tüntetést szerveztek a főképviselő hivatala elé.

Egyes tüntetők bocsánatkérést, mások azonnali lemondást követeltek Schmidttől, aki érthető módon egyik követelésnek sem tett eleget.

A tömegrendezvény kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a résztvevők jelentős mértékben vívták ki az eseményhez csatlakozni nem kívánó polgártársaik ellenszenvét, mert a rendezvény miatt a Szarajevó központjában lévő utcák jelentős részét le kellett zárni, így a városi forgalom péntek délután három és este hat óra között teljesen megbénult, jóformán minden útszakaszon lépésben araszoló járműoszlopokat lehetett látni.

Iszlamista bérgyilkos kerestetik

Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter a Twitter fiókjában jelezte a tüntetés napján, hogy számos fenyegetést kapott. Ezek közül egynek a szövegét ő maga tette közzé:

– Konaković és Nikšić likvidációját végre kell hajtani. Az egész világ a bosnyákokon röhög. Nagy szégyen, ha ezek ketten még pár napig életben maradnak. A likvidációt végre kell hajtani tiszteletből. Nem nehéz őket megölni. Ha nem tudjátok magatok elvégezni, akkor lehet ebbe pénzt fektetni, és felbérelni valakit arra jutányos áron. Meg kell őket ölni azelőtt, vagy ők ölnek meg titeket. Nikšić egy beteg ember, mihamarabb golyót kell küldeni a tarkójába.

Iszlamista fenyegetés

Iszlamista fenyegetés (Forrás: Twitter, Elmedin Konaković)

Nermin Nikšić SDP vezérrel szemben sem volt sokkal elnézőbb a radikális kommentelők hada. Az ő számára a likvidálást arra az esetre helyezték kilátásba, ha a koalíciós tárgyalások eredményeként elnyerné a Föderáció miniszterelnöki címét.

Utóbbi lehetősége amiatt merült fel, mert a horvát HDZ BiH és az SDP a múlt héten megállapodott egy névsorban a föderációs kormány tagjait illetően. Ezen a listán Nermin Nikšić nyerte el a miniszterelnöki helyet.

Persze a megállapodás alapvetően csak abban az esetben lenne értelmezhető, ha a HDZ BiH és az SDP bevállalná a négyéves ciklusra a kisebbségi kormányzást, ami technikailag fenntarthatatlan lenne, mert a bosnyák SDA könnyű szerrel alakíthatna ki olyan helyzetet a föderációs parlamentben, hogy bizalmi szavazáson megbuktatná a kormányt.

Mindettől függetlenül tény, hogy Nikšić is kapott jó pár fenyegető üzenetet.

Konaković családját évek óta fenyegetik

Konaković azóta megerősítette, hogy a tavalyi választások előtt is kapott már fenyegetéseket. Az ő személye mellett a családtagjai is szerepelnek ezek címzettjei között.

A felesége, Dalija Hasanbegović- Konaković Bosznia- Hercegovinában ismert média személyiség, az Al- Jazeera Balkans újságírója, aki a férje politikai munkája és a női egyenjogúság érdekében végzett aktivista tevékenysége miatt szintén fenyegetések célpontja volt a korábbi években.

Hasanbegović- Konaković a mostani eset kapcsán elmondta, hogy 2019. eleje óta folyamatosan és szervezetten kap a közösségi média felületein fenyegető üzeneteket.

Ezek egy része egy magát “digitális hazafias brigád” névvel illető online csoporthoz köthető. A csoport egyik beazonosítható tagjaként Hasanbegović- Konaković a Luxemburgban élő Jasmin Mulahusićot nevezte meg, akit a boszniai hatóságok már évekkel korábban összefüggésbe hoztak az Al- Kaida terrorszervezettel és más szélsőséges csoportokkal.

A Mulahusić és Bakir Izetbegović SDA elnök közötti szoros kapcsolatról már részletesen beszámoltunk egyik korábbi cikkünkben.

Sokak szerint összefüggés lehet a digitális zaklatásokkal már korábban is vádolt Mulahusić megjelenése és az SDA funkcionáriusok elleni mostani vádemelések között.

Ezt az összefüggést feltételezi maga Elmedin Konaković is, aki az ellene és politikus társa ellen intézett tömeges fenyegetések kapcsán kijelentette, hogy
“az előző rendszer beteges követői már odáig jutottak, hogy árulónak bélyegezzenek minket, és halálos fenyegetéseket küldenek. Ebben komoly segítségükre van néhány újságíró, akik bemocskolják a sajt hivatásukat azzal, hogy egy korrupt rendszer szótárát használva leírják, hogy Zágráb szolgái vagyunk”.

Konaković közölte továbbá, hogy érdemi reakciókat vár el a boszniai biztonsági szervektől az ügyben.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava