Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

TÁRSASÁGI ÉLET: A legfőbb bosnyák vezető radikális iszlamistával fotózkodott, avagy a közösségi média és az iszlám radikalizmus

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mulahusic izetbegovic
A cikk meghallgatása

Bakir Izetbegović bosnyák vezető az utóbbi napokat Németországban, Luxemburgban és Belgiumban töltötte, ahol a bosnyák diaszpóra tagjaival találkozott. A legnagyobb bosnyák párt vezetőjének kijelentései arra utalnak, hogy bosnyák oldalról sem igen van meg a készség a békés együttélésre, miközben lépten-nyomon ezt kommunikálják. Izetbegović luxemburgi látogatása során közös fotót készített egy radikális iszlamistával, aki korábban állítólag az al- Kaidával is flörtölt.

A Facebook szerepe

Bakir Izetbegović, aki a legfőbb bosnyáknak számít, miután a legnagyobb boszniai politikai tömörülés, a Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije) elnöke, és a bosznia-hercegovinai parlament felsőházának alelnöke, nyugat-európai turnét tartott Bosznia- Hercegovina államiságának november 25-i ünnepe előtt.

Izetbegović ennek során több alkalommal is találkozott a boszniai diaszpóra tagjaival, és rámutatott arra, hogy a gyorsabb és könnyebb kommunikáció korában lehetővé válik az erősebb kapcsolatok fenntartása Bosznia- Hercegovina, mint anyaország és a diaszpóra között.

– Bosznia szeret és visszavár benneteket. Rendezett feltételeket kell teremtenünk, le kell győznünk az ellenállást. Modern és hatékony államot kell létrehozni, olyan jogállamot, amely garantálja az emberek egyenjogúságát, és lehetővé teszi, hogy bárki visszatérhessen, aki ezt akarja

– mondta Izetbegović, aki úgy fogalmazott, hogy Bosznia- Hercegovina lakossága néhány száz évvel ezelőtt egy és ugyanazon néphez tartozott, a nemzetek pedig csak a 19. és 20. században jöttek létre.

Elég sajátos megközelítés, de Izetbegovićmnak voltak ennél furcsább megnyilvánulásai is, amelyeknek előbb vagy utóbb külön cikket kell szentelnünk.

Kedvenc iszlamista

Most inkább arra szeretnénk kitérni, hogy a közösségi médiában megjelent egy fotó, amelyen Izetbegović Jasmin Mulahusić bosnyák emigráns társaságában látható, aki Luxemburgból a Facebookon és más közösségi fórumokon támogatja a radikális iszlamista eszméket, és mellesleg Izetbegovićot is.

Mulahusićot szeptemberben vették őrizetbe a boszniai hatóságok a Bródnál (Bosanski Brod) lévő határátkelőnél állították meg, miután vallási, nemzeti és faji türelmetlenség szításával gyanúsítják Bosznia- Hercegovinában.

Röviddel őrizetbe vételét követően azonban a boszniai bíróságok lehetővé tette Mulahusić számára, hogy szabadlábról védekezzen, és semmilyen korlátozó intézkedést nem alkalmaztak vele szemben, bár a bosznia-hercegovinai ügyészség indítványozta előzetes letartóztatását.

Az Avaz szarajevói bosnyák hírportál megjegyzi, hogy a Luxemburgban élő boszniai férfi több tucat profilt vezet a közösségi médiában, amelyeken keresztül gyűlöletbeszédet, vallási fundamentalizmust és etnikai sovinizmust terjeszt, valamint brutálisan támadja Bakir Izetbegović kritikusait és ellenfeleit, akikről állítólag nyíltan hazugságokat ír, árulóknak és idegen zsoldosoknak minősítve őket.

TÁRSASÁGI ÉLET: A legfőbb bosnyák vezető radikális iszlamistával fotózkodott, avagy a közösségi média és az iszlám radikalizmus

A Mulahusić által készített montázson a Demokratikus Akciópárt “ellenségei” láthatók, a jobb alsó sarokban jobbról a második Fahrudin Radončić bosnyák médiamogul, a (Dnevni) Avaz tulajdonosa, aki kétszeres is volt belügyminiszter (Forrás: avaz.ba

Vagyis az Izetbegović odaadó hívének számító férfi már felismerte a modern kommunikációban rejlő lehetőséget, amelyeket kicsit más összefüggésben említett meg a bosnyák vezető a diaszpórával találkozva.

Az Avaz beszámolója szerint Mulahusić egyébként közvetlen kapcsolatot tart fenn a Demokratikus Akciópárttal és annak kádereivel, akiktől útbaigazításokat kap. Egyes információk szerint instruálja őt Osman Mehmedagić Osmica, a Bakir Izetbegovićhoz közeli bosznia-hercegovinai titkosszolgálat vezetője is, akinek az előállítását okirathamisítás miatt elrendelte a szerb származású bosznia-hercegovinai főügyész. Bele is bukott.

A szarajevói hírportál úgy tudja, hogy Mulahusićról megemlékezik az algériai kormány is az ENSZ-nek készült egyik jelentésében, amely szerint a bosnyák férfi kapcsolatot tartott egy algériai iszlamistával, Ahmed Zaouival, akit hazájában életfogytiglani börtönbütetésre ítéltek, de sikerült kivívnia a belga és az új-zélandi hatóságok elismerését is, az előbbiek négy év felfüggesztettel jutalmazták, az utóbbiak viszont az ország ellenségének nevezték, de erre nem találtak hiteles bizonyítékokat.

Mulahusić összefüggésbe hozták a szudáni Massad Omer Beharival is, aki ellen a jordániai és az osztrák hatóságok léptek fel, vagy jogosan vagy jogtalanul, mindenek kiderítése azonban messze vezetne bennünket a kiinduló ponttól, és attól a megállapítástól, hogy akinek Izetbegović a barátja, annak nem kell félnie a boszniai bíróságoktól.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava