Connect with us

Szerbia

500 MÉTER: Kritikus nap lesz az ukrajnai háború évfordulója Belgrádban (is)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Katonai bemutató egy orosz óvodában
Katonai bemutató egy orosz óvodában, vajon hány éves háborúra készülnek? (Forrás: az Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen nevet viselő szerbiai civilszervezet Twitter-fiókja)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Közeleg az ukrajnai háború első évfordulója – vajon hány lesz még? – amely nagy kockázatú nap lesz a szerb fővárosban (is), miután a szerb szélsőségesek már hallatták hangjukat, de készülnek a háború ellenes csoportok is. Az „Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen” informális civil csoport, amely Putyin Ukrajna elleni agressziója elleni tiltakozásként jött létre, már bejelentette, hogy szolidaritási és békemenetet tart az évforduló napján a szerb főváros központjában. A szélsőjobb pedig éppen ezen cikk keletkezésével egyidőben közölte, hogy az említett évfordulón ők is demonstrálnak.

Évfordulós séta, hazafias képzés

Az említett civil csoport azt tervezi, hogy a menet pénteken (február 24-én) délben a szerb elnöki palota közelében lévő Úttörő parktól (Pionirski park) indul az alig több, mint 500 méterre lévő Köztársaság térre, hogy megemlékezzenek arról a 365 napról, amely alatt az oroszoknak nem sikerült megtörniük az ukrán ellenállást.

Az interneten közzétett bejelentés szerint a civil szervezet megjegyzi, hogy „február 24-én lesz egy éve annak, hogy az Orosz Föderáció átfogó agressziót indított Ukrajna ellen, és 9 éve a putyini agressziónak, amely egy független és szuverén európai állam ellen indult”.

"Hazafias képzés" az évforduló előtt egy oroszországi óvodában

„Hazafias képzés” az évforduló előtt egy oroszországi óvodában (Forrás: Twitter, Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen)

Az agresszió kifejezést a háborúellenes csoport írta le kétszer, mi csak lefordítottuk a közleményüket.

A Szerbiában alakult nemzetközi és interetnikus szervezet a vasárnapot továbbá arra használta fel, hogy közzé tegyen négy fotót, amely szerint „a háború, a gyilkolás és a halál kultusza nem kerüli el az oroszországi óvodákat sem”.

A csoport nem közölte, hogy a felvételek hol készültek, de egy brit újságíró kollégától tudjuk, hogy a „katonai bemutatót” Csajkovszkij városában tartották a permi körzetben, a város a közelben született nagy orosz zeneszerző nevét viseli.

A szélsőjobb is tüntetni akar

A Népi Járőrség (Narodna Patrola) – amelynek néhány nappal ezelőtti belgrádi „parádéját” követően több tagját őrizetbe vették – vasárnap (február 19-én) délután bejelentette, hogy a gyülekezési törvénnyel összhangban „Szabadság az igazságtalanul letartóztatottaknak: Hagyd abba az elnyomást” mottóval nagygyűlést szervez az Ukrajna elleni háború kezdetének évfordulóján, ugyanazon a helyen, ahol szerdán már tobzódott.

ÉVFORDULÓ: Amikor a hadsereg visszatér Koszovóba

A már lefestett falfelirat: Amikor a hadsereg visszatér Koszovóba (Forrás: Krokodil)

A bejelentéshez kapcsolt videóban elhangzik, hogy Aleksandar Vučić „áruló, alkotmányellenes és törvénytelen rezsimje” alkotmány- és törvényellenesen tartóztatta le a patrióta Damjan Kneževićet, a Népi Járőrség vezetőjét és Dejan Petar Zlatanović, a szélsőséges eszméknek teret adó Srbin.info hírportál főszerkesztőjét, akiket politikai fogolyoknak tartanak, miután az említett hírportál szerint a Szerb Haladó Párt börtönné változtatta Szerbiát.

Közben igazi háttérháború alakult ki Miša Vacić, a Szerb Jobboldal szerb nacionalista csoport vezetője és a fent már említett „Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen” elnevezésű csoport között, miután a szélsőjobboldali vezető többedmagával megvert egy orosz menekültet, aki le akarta festeni a „Halál Ukrajnára” feliratot Újbelgrádban.

A csoport néhány női tagja Szerbia „nácítlanításának” szellemében követeli Vacić letartóztatását, és bosszúból lemeszelt egy feliratot, amely azokat az időket helyezte kilátásba „amikor a szerb hadsereg visszatér Koszovóba.

Vacić a Twitteren jelezte, hogy a meszelést egy ukrajnai menekült, Ana Luciuk hajtotta végre, akit ezután figyelni fognak. A felvételt egy eddig ismeretlen civil szervezet, a Krokodil tette közzé, amelyet eddig legfeljebb baloldal alternatív kulturális és művészeti társadalmi szervezetként ismertek a vájtfülűek.

A szerbiai szélsőjobbos portálok szerint a Krokodil a festegetést a már nem ismeretlen Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért nevű szervezettel közösen hajtotta végre.

Sofija Todorović, az említett ifjúsági kezdeményezés munkatársa a Tanjug szerb állami hírügynökség elmondta, hogy a felirat lefestésére indított – nem művészi, hanem politikai – „polgári akció” idején a köztisztasági szervek megbírságolták volna és „a politikai művészeket”, vagyis a festegetés résztvevőit, de a rendőrük megakadályozták őket ebben.

Az Október csoport is hallatott magáról

Közben hallatott magáról az Október (Oktobar) nevet viselő csoport is, amely a „szabad Szerbia szabadságszerető szövetségének” nevezi magát, és amely korábban feljelentette az Alekszandr Bocan- Harcsenko orosz nagykövetet és a Wagner Csoporttal kokettáló Damjan Kneževićet, a Népi Járőrség vezetőjét.

Az Október csoport közleményében megállapította, hogy Knežević és a fent említett Dejan Petar Zlatanović Vlagyimir Putyin rezsimjének ügynökei, akik a Kreml utasításait hajtják végre, hogy a szerb kormány és a szerb elnöki hivatal elleni, Koszovóval kapcsolatos megmozdulásokkal destabilizálják Szerbiát, és ezzel akadályozzák meg Szerbia és az Európai Unió politikájának összehangolását, valamint hogy kiterjedt összecsapásokat idézzenek elő az országban és a Balkánon általában.

A csoport szerint ebben közvetlen szerepet játszik Oroszország belgrádi nagykövetsége, amely közvetítette a Moszkvából és Szentpétervárról (a Wagner székházából) érkező információkat a két letartóztatott személy felé.

Az Október arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin követői továbbra is nagyon aktívak Szerbiában, főleg a médiában és a politikai szférában, ahol újabb támadásokat készítenek elő Szerbia alkotmányos rendje ellen.

– Moszkvának továbbra is az a célja, hogy Szerbiában tovább terjessze a Koszovóval kapcsolatos árulás narratíváját és propagandáját, és ezzel mesterségesen demonstrációkat idézzen elő, amelyekkel az ellenőrzése alatt lévő pártokat hozná helyzetbe

– olvasható az Október csoport közleményében, amely szerint a Moszkva által kedvelt pártok és szervezetek közé tartozik a , a Zavetnici, a Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért (Pokret za obnovu Kraljevine Srbije, POKS), az Új Szerbiai Demokrata Párt (Novi DSS), de jelek szerint a Szerbiai Szocialista Párt, a Népi Járőrség, a Szerb Jobboldal, a Leviatán (Levijatan) is, és itt a sor még nem zárult le.

Évforduló: Az Oktobar csoport közleménye

Az Oktobar csoport közleménye (Forrás: Twitter, Oktobar)

Az Október közleménye alján végig nagy betűkkel azt írta, hogy Oroszország nyíltan ellenséges országgá vált Szerbia és a szerb kormány irányában, amelynek az esetében ugyanazt a forgatókönyvet könyvet kívánja alkalmazni, mint azt már Grúziával (Georgia), Örményországgal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnak tette.

A csoport ezért követeli Bocan- Harcsenko orosz nagykövet azonnali kiutasítását Szerbiából, aki újabb zavargások előidézését tervezi és szervezi Belgrádban.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévé, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava