Connect with us

Szerbia

500 MÉTER: Kritikus nap lesz az ukrajnai háború évfordulója Belgrádban (is)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Katonai bemutató egy orosz óvodában
Katonai bemutató egy orosz óvodában, vajon hány éves háborúra készülnek? (Forrás: az Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen nevet viselő szerbiai civilszervezet Twitter-fiókja)
A cikk meghallgatása

Közeleg az ukrajnai háború első évfordulója – vajon hány lesz még? – amely nagy kockázatú nap lesz a szerb fővárosban (is), miután a szerb szélsőségesek már hallatták hangjukat, de készülnek a háború ellenes csoportok is. Az “Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen” informális civil csoport, amely Putyin Ukrajna elleni agressziója elleni tiltakozásként jött létre, már bejelentette, hogy szolidaritási és békemenetet tart az évforduló napján a szerb főváros központjában. A szélsőjobb pedig éppen ezen cikk keletkezésével egyidőben közölte, hogy az említett évfordulón ők is demonstrálnak.

Évfordulós séta, hazafias képzés

Az említett civil csoport azt tervezi, hogy a menet pénteken (február 24-én) délben a szerb elnöki palota közelében lévő Úttörő parktól (Pionirski park) indul az alig több, mint 500 méterre lévő Köztársaság térre, hogy megemlékezzenek arról a 365 napról, amely alatt az oroszoknak nem sikerült megtörniük az ukrán ellenállást.

Az interneten közzétett bejelentés szerint a civil szervezet megjegyzi, hogy “február 24-én lesz egy éve annak, hogy az Orosz Föderáció átfogó agressziót indított Ukrajna ellen, és 9 éve a putyini agressziónak, amely egy független és szuverén európai állam ellen indult”.

"Hazafias képzés" az évforduló előtt egy oroszországi óvodában

“Hazafias képzés” az évforduló előtt egy oroszországi óvodában (Forrás: Twitter, Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen)

Az agresszió kifejezést a háborúellenes csoport írta le kétszer, mi csak lefordítottuk a közleményüket.

A Szerbiában alakult nemzetközi és interetnikus szervezet a vasárnapot továbbá arra használta fel, hogy közzé tegyen négy fotót, amely szerint “a háború, a gyilkolás és a halál kultusza nem kerüli el az oroszországi óvodákat sem”.

A csoport nem közölte, hogy a felvételek hol készültek, de egy brit újságíró kollégától tudjuk, hogy a “katonai bemutatót” Csajkovszkij városában tartották a permi körzetben, a város a közelben született nagy orosz zeneszerző nevét viseli.

A szélsőjobb is tüntetni akar

A Népi Járőrség (Narodna Patrola) – amelynek néhány nappal ezelőtti belgrádi “parádéját” követően több tagját őrizetbe vették – vasárnap (február 19-én) délután bejelentette, hogy a gyülekezési törvénnyel összhangban “Szabadság az igazságtalanul letartóztatottaknak: Hagyd abba az elnyomást” mottóval nagygyűlést szervez az Ukrajna elleni háború kezdetének évfordulóján, ugyanazon a helyen, ahol szerdán már tobzódott.

ÉVFORDULÓ: Amikor a hadsereg visszatér Koszovóba

A már lefestett falfelirat: Amikor a hadsereg visszatér Koszovóba (Forrás: Krokodil)

A bejelentéshez kapcsolt videóban elhangzik, hogy Aleksandar Vučić “áruló, alkotmányellenes és törvénytelen rezsimje” alkotmány- és törvényellenesen tartóztatta le a patrióta Damjan Kneževićet, a Népi Járőrség vezetőjét és Dejan Petar Zlatanović, a szélsőséges eszméknek teret adó Srbin.info hírportál főszerkesztőjét, akiket politikai fogolyoknak tartanak, miután az említett hírportál szerint a Szerb Haladó Párt börtönné változtatta Szerbiát.

Közben igazi háttérháború alakult ki Miša Vacić, a Szerb Jobboldal szerb nacionalista csoport vezetője és a fent már említett “Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen” elnevezésű csoport között, miután a szélsőjobboldali vezető többedmagával megvert egy orosz menekültet, aki le akarta festeni a “Halál Ukrajnára” feliratot Újbelgrádban.

A csoport néhány női tagja Szerbia “nácítlanításának” szellemében követeli Vacić letartóztatását, és bosszúból lemeszelt egy feliratot, amely azokat az időket helyezte kilátásba “amikor a szerb hadsereg visszatér Koszovóba.

Vacić a Twitteren jelezte, hogy a meszelést egy ukrajnai menekült, Ana Luciuk hajtotta végre, akit ezután figyelni fognak. A felvételt egy eddig ismeretlen civil szervezet, a Krokodil tette közzé, amelyet eddig legfeljebb baloldal alternatív kulturális és művészeti társadalmi szervezetként ismertek a vájtfülűek.

A szerbiai szélsőjobbos portálok szerint a Krokodil a festegetést a már nem ismeretlen Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért nevű szervezettel közösen hajtotta végre.

Sofija Todorović, az említett ifjúsági kezdeményezés munkatársa a Tanjug szerb állami hírügynökség elmondta, hogy a felirat lefestésére indított – nem művészi, hanem politikai – “polgári akció” idején a köztisztasági szervek megbírságolták volna és “a politikai művészeket”, vagyis a festegetés résztvevőit, de a rendőrük megakadályozták őket ebben.

Az Október csoport is hallatott magáról

Közben hallatott magáról az Október (Oktobar) nevet viselő csoport is, amely a “szabad Szerbia szabadságszerető szövetségének” nevezi magát, és amely korábban feljelentette az Alekszandr Bocan- Harcsenko orosz nagykövetet és a Wagner Csoporttal kokettáló Damjan Kneževićet, a Népi Járőrség vezetőjét.

Az Október csoport közleményében megállapította, hogy Knežević és a fent említett Dejan Petar Zlatanović Vlagyimir Putyin rezsimjének ügynökei, akik a Kreml utasításait hajtják végre, hogy a szerb kormány és a szerb elnöki hivatal elleni, Koszovóval kapcsolatos megmozdulásokkal destabilizálják Szerbiát, és ezzel akadályozzák meg Szerbia és az Európai Unió politikájának összehangolását, valamint hogy kiterjedt összecsapásokat idézzenek elő az országban és a Balkánon általában.

A csoport szerint ebben közvetlen szerepet játszik Oroszország belgrádi nagykövetsége, amely közvetítette a Moszkvából és Szentpétervárról (a Wagner székházából) érkező információkat a két letartóztatott személy felé.

Az Október arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin követői továbbra is nagyon aktívak Szerbiában, főleg a médiában és a politikai szférában, ahol újabb támadásokat készítenek elő Szerbia alkotmányos rendje ellen.

– Moszkvának továbbra is az a célja, hogy Szerbiában tovább terjessze a Koszovóval kapcsolatos árulás narratíváját és propagandáját, és ezzel mesterségesen demonstrációkat idézzen elő, amelyekkel az ellenőrzése alatt lévő pártokat hozná helyzetbe

– olvasható az Október csoport közleményében, amely szerint a Moszkva által kedvelt pártok és szervezetek közé tartozik a Dveri, a Zavetnici, a Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért (Pokret za obnovu Kraljevine Srbije, POKS), az Új Szerbiai Demokrata Párt (Novi DSS), de jelek szerint a Szerbiai Szocialista Párt, a Népi Járőrség, a Szerb Jobboldal, a Leviatán (Levijatan) is, és itt a sor még nem zárult le.

Évforduló: Az Oktobar csoport közleménye

Az Oktobar csoport közleménye (Forrás: Twitter, Oktobar)

Az Október közleménye alján végig nagy betűkkel azt írta, hogy Oroszország nyíltan ellenséges országgá vált Szerbia és a szerb kormány irányában, amelynek az esetében ugyanazt a forgatókönyvet könyvet kívánja alkalmazni, mint azt már Grúziával (Georgia), Örményországgal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnak tette.

A csoport ezért követeli Bocan- Harcsenko orosz nagykövet azonnali kiutasítását Szerbiából, aki újabb zavargások előidézését tervezi és szervezi Belgrádban.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország4 óra telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia21 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékÉvfordulós séta, hazafias képzésA szélsőjobb is tüntetni akarAz Október csoport is hallatott magáról A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó1 nap telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava