Connect with us

Horvátország

Horvát államkötvény, majd fél tonna kábítószer és egyéb nyalánkságok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EGY MILLIÓ EURÓT ÉR: Az utóbbi tíz év legnagyabb kábítószerfogása Horvátországban (Forrás: Vecernji)
EGY MILLIÓ EURÓT ÉR: Az utóbbi tíz év legnagyabb kábítószerfogása Horvátországban (Forrás: Vecernji/Pixsell)
A cikk meghallgatása

Szóval, kedves feleim, ezen a pénteki verőfényes napon, amit még egy fránya kínai hőlégballon sem zavart meg, Croatiában meglehetősen nyugis volt a hangulat. A nap témája mindenképpen az államkötvény kibocsátása volt, amely még nem definiált, de mindenképpen 3 százalék feletti kamatot fizet majd a befektetőknek. Közben rendőrkézre került egy szerb és egy horvát állampolgár, akik nem kötvényekbe, hanem “kábítószerbe fektetettek”. A végére pedig maradt a belga csoki.

Államkötvényt mindenkinek

A kormány szándéka szerint lehetővé kell tenni az embereknek, hogy részesüljenek az első nemzeti, azaz belföldi államkötvényekből, ezért a legalacsonyabb befektethető összeg 500 euró lesz.

A kormány, pontosabban a pénzügyminisztérium tervei szerint, mintegy 1 milliárd eurót számítanak begyűjteni, kötvény venni február 22-étől lehet.

A pénz a leghatásosabb kábítószer

A pénz a leghatásosabb kábítószer: Horvátország első alkalommal ad ki államkötvényt, immár euróban. (A képen: ülésezik a horvát kormány, forrás: Twitter)

Ha bárkinek is kellemetlen asszociáció támadnak a dátummal kapcsolatban, ne legyenek, a muszkák tavaly február 24-én ugrottak neki az ukránoknak.

Meg különben is, mint ezt a napokban Mark Milley, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke négycsillagos pompájában volt szíves kijelenteni: Oroszország “stratégiailag, hadműveletileg és taktikailag is elveszítette a háborút”.

Szóval nincs miért aggódni, a hülyeségeket az újságírók szokták mondani nem a vezérezredesek. Pláne nem az amerikai vezérezredesek, akik elképzelhetetlen mennyiségű gyilkos kütyüt és tengernyi remek katonát irányítanak.

Majd fél tonna kábítószer

Hogy ne feledkezzünk meg a bulvárjellegről sem, erről a horvát rendőrség gondoskodott.

A zágráb közeli Sv. Ivan Zelinán (Zelinaszentjános), egy hangulatos falusi házikóban, majdnem fél tonna kábítószert zsákmányoltak “mindenféle kiszerelésben”, továbbá két géppisztolyt (egy ERO-t, azaz egy horvát Uzit, és egy cseh Skorpió), megfelelő mennyiségű lőszerrel, valamint egy kiló katonai robbanóanyagot és három elektromos gyutacsot.

Az akció során letartoztattak egy 50 éves szerb és egy 27 éves horvát állampolgárt.

Goran Lauš, a fővárosi rendőrkapitányság kábítószer-bűnözéssel foglalkozó szolgálatának vezetője a sajtótájékoztató folyamán elmondta, hogy “az első értesülések után a bűnügyi nyomozást Gornje Orešje településére szűkítették Sv. Ivan Zelina területén.

– Amikor megtaláltuk a házat, és biztosak voltunk benne, hogy ez az, amit kerestünk, az akció indult. Egy 50 éves szerb állampolgárt tartóztattunk le az épületből kifelé jövet, egy másik, 27 éves horvát állampolgárt pedig néhány órával később a ház közvetlen közelében

– közölte Lauš, aki úgy vélekedett, hogy a kábítószert elsősorban a hazai piacra szánták, de nem zárható ki, hogy a szomszédos országok dealereinek is jutott volna belőle.

A titkos házat raktárként, de “termelési egységként” is használták. Lauš azt is elmondta, hogy ez az elmúlt 10 év legnagyobb kábítószerfogása Horvátországban.

Goran Lauš, a fővárosi rendőrkapitányság kábítószer-bűnözéssel foglalkozó szolgálatának vezetője

Goran Lauš, a zágrábi rendőrkapitányság kábítószer-bűnözéssel foglalkozó szolgálatának vezetője (Forrás: HRT)

A “zsákmány” összesen 329 944 gramm marihuána 292 csomagban, 90 034,5 gramm amfetamin 690 csomagban, 196 520 darab MDMA tabletta, 2058 gramm hasis 166 csomagban, 1043 gramm MDMA 508 részre “porciózva”, 76 gramm kokain, 25 liter folyékony amfetamin, 30 liter metanol, 10 liter akkumulátorsav, 3012 gramm ismeretlen kémiai összetételű por alakú anyag és öt digitális mérleg volt.

Lauš megerősítette, hogy ebben az esetben a horvát rendőrség adatcserét hajtott végre a szerb belügyminisztériummal, valamint más országok rendőrségeivel, és az akció folytatódik, mert a horvát rendőrség meg van győződve arról, hogy a letartóztatottak egy nagyobb, és jelentősebb bűnözői csoport tagjai. Erről nem közöltek részleteket.

Az újságírók kérdésére válaszolva, a kábítószer-bűnözéssel foglalkozó szolgálat vezetője elmondta, hogy a 26 éves horvát állampolgárt korábban nem ismerte a rendőrség, de még vizsgálják, hogy az 50 éves férfit nyilvántartásba vették-e bűncselekmények miatt Szerbiában, vagy más országokban.

A sajtótájékoztatón a rendőrség egy különböző kábítószerekkel teli asztalt mutatott be, mondván, hogy ez a lefoglalt “anyagnak” csak a negyede, a többi ugyanis egyszerűen nem fért rá a hosszú konferenciaasztalra.

Csoki a végén

Az érdekességek rovatba kívánkozik az a hír is, hogy a dalmát hátországban – nem a tengerparton, hanem a hegyek mögötti szárazföldön, Vrlikán megkezdték a belga csokik gyártását.

A Belgian Gourmet, Belgium harmadik legnagyobb csokoládégyára horvátországi leányvállalatát, a vrlikai üzleti inkubátor-övezetben hozták létre mintegy 2 millió eurós befektetéssel, azzal a nem titkolt céllal, hogy a termelés bevezetése után tovább bővítik egy megközelítőleg 27 ezer négyzetméteres üzemmel, amit az övezet szomszédságában szeretnének felhúzni.

A belga gyár egyébként világszerte rendelkezik kisebb nagyobb üzemekkel, így Luc Laureys, aki társtulajdonos és vezető technológusa, Vietnamból érkezett Dalmáciába vietnami partnerével, Thao Thuannal, aki szintén a vrlikai üzemben dolgozik.

Persze az örömbe került némi üröm is, mert a gyárból vegán csoki kerül ki, azt meg egye, aki akarja.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország4 óra telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia22 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékÁllamkötvényt mindenkinekMajd fél tonna kábítószerCsoki a végén A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó1 nap telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava