Connect with us

Moldova

Az oroszok államcsínyt terveznek Moldovában szerb és egyéb közreműködőkkel(?)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Oroszország által orkesztrált államcsínytől tart az orosz elnök
Oroszország által orkesztrált államcsínytől tart az orosz elnök (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Maia Sandu moldáv elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy államcsínyt készít elő a legitim kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) kormány megdöntésére, és ebbe orosz és fehérorosz állampolgárokon kívül szerbiai és montenegrói állampolgárokat is bevon. Sandu szerit az államcsínyt ellenzéki tüntetők és katonai kiképzésen átesett orosz, fehérorosz, szerb és montenegrói állampolgárok hajtották volna végre. Nekik az lett volna a feladatuk, hogy kormányzati épületeket támadjanak meg, és megdöntsék a kormányt.

Túszejtéssel egybekötött államcsíny

A moldovai NewsMaker című hírportál beszámolója szerint Sandu ezt hétfőn az ország biztonsági helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján mondta.

A moldovai elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem ez az első alkalom, hogy Oroszország destabilizálni kívánja a moldovai helyzetet.

– Tavaly ősszel már voltak ilyen próbálkozások, de a moldovai hatóságok gyors beavatkozásának köszönhetően nem jártak sikerrel

– mondta a moldáv elnök, aki szerint az oroszok az elkövetkező időszakban szabotázsakciók végrehajtását tervezik katonai kiképzéssel rendelkező emberek bevonásával, akik “civileknek álcázva magukat” erőszakos akciókat hajtanak végre a kormányzati épületek ellen, ahol túszokat ejtenek.

Moldova minderről az “ukrán partnerektől” értesült, ami persze nem jelenti azt, hogy a hír nem igaz, viszont érdemes óvatosan kezelni, mert lehet az ukrán-orosz háború “mellékterméke” is.

Az ukránoktól tudják

– Az ukrán partnereinktől kapott dokumentumok megjelölik ezen felforgató tevékenység megszervezésének helyszíneit és logisztikai vonatkozásait

– jelentette ki Sandu, aki szerint a dokumentumok azt is taglalják, hogy az orosz, fehérorosz, szerbiai és montenegrói állampolgárok miként utazzanak be Moldovába.

A moldovai elnök biztosította az ország lakosságát, hogy az állambiztonsági szervek ezeknek a provokációknak a megakadályozásán, és a helyzet “kordában tartásán” dolgoznak.

A NewsMaker beszámolója szerint Sandu úgy nyilatkozott, hogy “a terv végrehajtása során a bűnözők számítanak bizonyos belső erőkre, különösen olyan bűnözői csoportokra, mint a Shor párt, valamint néhány veterán és volt ügynök, továbbá moszkvai kapcsolataikról ismert személyek, például Vladimir Plahotniuc ex-képviselő.

A moldovai elnök szerint ezeknek az akcióknak az a céljuk, hogy “az alkotmányos és legitim kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) kormány megdöntését követően egy illegitim, oroszbarát kormány álljon fel, Oroszország ugyanis ezzel megakadályozhatja Moldova európai integrációjának folyamatát, és felhasználhatja Moldovát az Ukrajna elleni háborúban.”

Az elnök szerint a moldovai parlamentnek ezért a lehető leghamarabb el kell fogadnia azokat a törvényjavaslatokat, amelyek megteremtik a szükséges eszközöket “az ország biztonságát fenyegető kockázatok hatékonyabb kezelésére”.

– Mindenkit felelősségre kell vonni, aki részt vesz az ilyen akciókban, vagy támogatja azokat

– tette hozzá a moldovai államfő az állítólag készülő államcsínyre utalva.

Sandu arra kérte az ország lakosságát, hogy legyenek éberek és bízzanak a hivatalos információkban, mivel a támadás legagresszívebb formája éppen az “információkkal történő támadás”.

– A Kreml kísérletei arra, hogy erőszakot idézzenek elő hazánkban, nem járnak sikerrel. Nyugodtak vagyunk, és hiszünk Moldovában

– nyilatkozta a moldovai elnök hétfői (február 13-i) sajtótájékoztatóján.

A Shor egyelőre nem reagált

A Newsmaker felkérte a Shor pártot, hogy reagáljon az elnöki bejelentésre, de egyelőre nem kapott választ.

A moldovai hírportál arra emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésén kijelentette, hogy az ukrán hírszerzésnek “sikerült elfognia egy részletes orosz tervet a moldovai politikai helyzet megsemmisítésével kapcsolatban”, és erről tájékoztatta Maia Sandut.

– Egy orosz dokumentum, amelyből kiderül, hogy ki, mikor és milyen akciók eredményeként fogja megtörni Moldovát, ennek az országnak a demokratikus rendjét, és megteremti az ellenőrzést felette

Állítólagos készülő államcsínyről tájékoztatta az ukrán elnök moldovai kollégáját

Állítólagos készülő államcsínyről tájékoztatta az ukrán elnök moldovai kollégáját, korábbi felvétel (Forrás: Twitter)

– nyilatkozta az Európa Tanács brüsszeli találkozóján vendégeskedő ukrán elnök, aki azonban azt nem tudta megmondani, hogy Moszkva elrendelte-e a terv végrehajtását.

A NewsMaker beszámolója szerint Zelenszkij szavait megerősítette a moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat is.

– A СИБ operatív intézkedéseket tesz az ország helyzetének destabilizálására irányuló kísérletek beazonosítására, és szorosan együttműködik partnereink speciális szolgálataival

– közölte ezt követően a szolgálat, amely saját állítása szerint az ukrán kollégáktól kapott információk alapján operatív munkába kezdett, és ennek során olyan szabotázstevékenységet tárt fel, amely Moldova állam aláásására, destabilizálására és a közrend megsértésére irányul, de a további feltáró munka érdekében ezzel kapcsolatban egyéb részleteket nem közöltek.

Így azt sem tudtuk meg, hogy milyen szerb és montenegrói erők kapcsolódtak volna be a feltételezett moldovai államcsíny kivitelezésébe, és hogy mi lett volna a feladatuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Oroszbarát nézetei miatt tiltottak ki egy közismert szerb zenészt Moldovából

Közzététel:

a megjelenés dátuma

oroszbarát Bregovic
Fehérben a fekete bárány, Emir Kusturicához hasonlóan Goran Bregović is Putyin felé tolódott el (Forrás: Facebook)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Oroszbarát nézetei miatt megtiltották a Moldovába való belépést Goran Bregović szerb zenésznek – közölte Adrian Efros moldovai belügyminiszter. A horvát-szerb vegyesházasságból Szarajevóban született Bregović a szarajevói Bijelo dugme (Fehér gomb) együttes tagja volt. Emir Kusturica több filmjének is ő szerezte a zenéjét: Ház az égben (Dom za vješanje, Arizónai álmodozók, Underground és a Macskajaj (Crna mačka, beli mačor).

Oroszbarát és egyéb motívumok

Bregović több alkalommal nyilvánosan értésre adta, hogy támogatja mind az oroszok Ukrajna elleni invázióját, mind a Krím 2014-es illegális annektálását, ezért vasárnap megtiltották neki, hogy belépjen Moldovába.

A Jurnal.md írása szerint a szerb zenész egy kulturális-természeti rezervátumban zajló fesztiválon vett volna részt Moldovában, de a szervezők bejelentették, hogy Goran Bregović zenekara nem lesz jelen a rendezvényen, mivel “nem kaptak engedélyt a Moldovai Köztársaságba történő belépésre”.

– Az ukrajnai háború kezdete óta Bregović úr oroszbarát nézeteinek adott hangot, és támogatja Ukrajna Oroszország általi annektálását

– közölte a moldovai belügyminiszter, aki szerint a moldovai állambiztonsági struktúrák “más motívumokat” is elemeztek.

oroszbarát  Bregović

Nem biztos, hogy mulatós kedvében volt Goran Bregović, miután leszállt a moldovai főváros repülőterén (Forrás: Facebook)

Az évtizedek óta Belgrádban élő zenész már leszállt a chisinaui repülőtéren, amikor tudtára adták a döntést, ami miatt a hétvégén nem léphetett fel a zenekarával az említett fesztiválon.

– Sokszor turnéztam a zenészeimmel Európa-szerte, és soha sehol nem volt semmilyen nehézségem. Nagyon szeretem az Önök országát, és nagy öröm lett volna számomra, hogy Moldovában játszhatok, különösen egy ilyen színes és egyedi fesztiválon, mint a Gustar

– nyilatkozta Bregović, aki – úgy tudni – hogy nem számít szívesen látott vendégnek Lengyelországban sem, hogy Ukrajnáról ne is beszéljünk.

A 73 éves szerb művész a kitiltás kapcsán arról biztosította a moldovaiakat, hogy a csapatával együtt igyekszik gondoskodni arról, hogy a következő alkalommal a moldovai fellépése ne ütközzön akadályba, jelentsen ez bármit is.

Szerbia magyarázatot vár

Az erősen oroszbarát szerb külügyminiszter bejelentette, hogy Szerbia magyarázatot kért a moldovai külügyminisztériumtól a világhírű művész, Goran Bregović beutazásának megtagadása miatt.

A szerb állami Tanjug hírügynökségnek nyilatkozó Ivica Dačić úgy fogalmazott, hogy egy ilyen döntés nincs összhangban Szerbia és Moldova hagyományosan baráti kapcsolataival.

A szerb külügyér szerint “a döntés nagyon negatív reakciókat váltott ki, és a szerbiai közvélemény is elítélte”.

Dačić rámutatott, hogy Bregović a világ minden táján fellépett, és soha nem volt ilyen problémája, bármelyik országban is járt.

oroszbarát Goran Bregović

Goran Bregović legközelebb a lipovánoknak játszik a Duna-deltában, ha csak a románok nem követik a moldovai példát (Forrás: Facebook)

Romániában kárpótolja magát

A román média közben arról számolt be, hogy Goran Bregović szerb művész, aki a Kreml-rezsim lelkes híve, Romániában kárpótolhatja magát, ahol a jövő hónap első hétvégéjén egy borscsfesztiválon (Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca) vesz részt a Duna-deltában.

A Tulcsa (Tulcea) megyében lévő Jurilovcát – ahol a szerb művész és zenekara fellép – orosz ortodox óhitű lipovánok lakják, akiken keresztül a település kötődik Oroszországhoz, illetve az orosz kultúrához.

A rendezvényre a szervezők százezer embert várnak, a fő attrakció az ötvenezer tál borscs mellett pedig éppen a neves nemzetközi vendég, Goran Bregović lesz, ha csak a román hatóságok nem követik a moldovai példát, amiből aztán igen nagy skandalum lenne szerb-román viszonylatban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava