Connect with us

Bosznia

Felgyújtották a boszniai biztonsági miniszternek jelölt Nenad Nešić öccsének autóját
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Annyi sem maradt Predrag Nešić autójából, hogy egy lavórt lehessen belőle csinálni (Forrás: faktormagazin.ba)
Annyi sem maradt Predrag Nešić autójából, hogy egy lavórt lehessen belőle csinálni (Forrás: faktormagazin.ba)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Január 15-én ismeretlenek felgyújtották Predrag Nešićnek, a boszniai Szerb Köztársaság parlamenti képviselőjének autóját. A Nešićnek címzett erős üzenet pontos célja és az elkövetők köre ismeretlen, a média azonnal összekapcsolta az esetet az idősebb Nešić biztonsági miniszteri jelöltségével. A Balkánon egy ilyen eseménynek általában vagy bűnözői, vagy politikai összefüggései vannak, vagy éppen mindkettő: valaki mindenképpen üzenni akart valamelyik Nešićnek, vagy éppen mindkettőnek.

Leöntötték benzinnel az autót

Predrag Nešić, a Demokratikus Nemzeti Szövetség (Demokratski Narodni Savez, DNS) nevű jobboldali konzervatív párt képviselője január 15-én reggel 5:45-kor egy robbanásra ébredt. A detonáció kapcsán meg volt győződve arról, hogy az a kelet-szarajevói lakásának helyt adó társasház előtti parkoló irányából volt hallható, így kinézett az ablakon.

Ekkor észrevette, hogy ég az autója, ezért hívta a tűzoltókat és a rendőrséget. Bár a tűzoltók rövid időn belül a helyszínre értek, Nešić autója teljesen kiégett. Az események miatt ijedtnek és elkeseredettnek mutatkozó boszniai szerb honatya feljelentést tett a rendőrségen.

Ennek kapcsán elmondta, hogy nem tudott gyanúsítottat megnevezni, és mély sajnálatát azzal is magyarázta, hogy a járműre nem kötött korábban casco biztosítást, bár aligha lenne biztosító amely ilyen esetben hajlandó lenne fizetni.

Predrag Nešić, akinek felgyújtották az autóját

Bár egész nap rendőrök álltak a háza előtt, Nešić azt mondta, hogy nem kért rendőri védelmet, mert nem fél (Forrás: Depo.ba

Később ismertté vált az is, hogy a parkolóban az ő autója mellett parkolt az apósa autója is, amire átterjedt a tűz, így az is kiégett.

Nešić annak ellenére nem kért rendőri védelmet, hogy már a helyszíni vizsgálatok alapján is megállapítható volt, hogy a személyautót szándékosan gyújtották fel, vagyis bizonyos értelemben támadás történt, amelynek ha áttételesen is, de ő volt a célpontja.

A folyamatban lévő nyomozás kapcsán Nešić elmondta, hogy a rendőrök megmutatták neki a parkoló térfigyelő kamerái által rögzített felvételt. Ez alapján a tettest nem ismerte fel.

A felvételen az látszik, hogy egy fehér VW Golf 2 autó megáll a parkolóban, amelyből kiszáll egy kapucnis pulóvert viselő férfi, aki Nešić autójára önt több liter benzint, majd meggyújtja azt. A kapucni miatt az elkövető arca nem látszik a képsorokon.

A gyújtogatás lehetséges politikai motivációja kapcsán Nešić a saját anyja életére sem volt rest megesküdni abban a tekintetben, hogy fogalma sincs a történtek okáról.

A rendőrség a hivatalos közlemény alapján piromániában szenvedő személy által elkövetett gyújtogatásként kezeli az esetet, vagyis próbálták elkerülni, hogy a történet politikai színezetet kapjon.

Kérdéses az indíték

A gyújtogatás napján a DNS nyilatkozatban ítélte el a tagja elleni támadást, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyék meg az összes lehetséges intézkedést a tettes mielőbbi kézre elfogása érdekében.

Bár a közszereplők autói elleni támadások nem ritkák Bosznia- Hercegovinában – ez arrafelé szakmai ártalom -, a mostani eset amiatt kapott különösen nagy figyelmet a helyi médiában, mert a jármű tulajdonos Predrag Nešić Nenad nevű bátyja a DNS párt elnöke.

Hovatovább a kormánynévsor összeállításával megbízott Gordana Krišto a múlt hét végén a parlamentnek leadott kormányzati névsorban a biztonsági miniszteri pozícióra jelölte őt a komplett ország döbbenetére.

A jelenlegi biztonsági miniszter, Selmo Cikotić a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) egyik régi motorosa, azonban a pártja a felemás október 2-i választási szereplés miatt kiszorult a kormánykoalícióból, így ő biztosan nem újrázik a következő kabinetben.

A boszniai politikai boszorkánykonyhában jártas elemzők rögtön összekötötték Nenad Nešić biztonsági miniszteri jelölését az öccse Land Roverjének a felgyújtásával. Meg kell, jegyezzük azonban, hogy ez csak az egyik lehetséges indok a sok közül.

Az autóját vesztett képviselő

Predrag Nešić választási plakátja: Kelet- Szarajevó életéért és lakosságáért

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Predrag maga is képviselő a boszniai szerb törvényhozásban, akinek szintén lehetnek rosszakarói a politikai szerepvállalása okán.

Emellett Predrag Nešić vállalkozóként is tevékenykedik. Ő a tulajdonosa az “N trade” nevű, jólmenő kereskedelmi cégnek Kelet- Szarajevóban.

Ezzel szemben az apja, a Rade Nešić tulajdonában álló DAR Company jelentős köztartozást halmozott fel a korábbi években. Így elképzelhető, hogy a Nešić család által folytatott gazdasági tevékenységgel kapcsolatos vita áll a támadás hátterében.

Kinek az embere?

Az idősebb testvér, Nenad biztonsági miniszteri jelöltsége önmagában komoly meglepetés volt.

A bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Herceogovine, HDZ BiH) soraiból kormányalakítási megbízást kapó Borjana Krišto váratlant húzott azzal, hogy a korábban Milorad Dodiknak hátat fordító, és a boszniai szerb ellenzéket erősítő DNS vezetőjét javasolta a boszniai parlamentnek a biztonsági miniszteri posztra.

A döntés amiatt is meglepő volt, mert a koalíciós tárgyalásokat követően Dodik maga nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten elégedett azzal, hogy a boszniai szerbek adhatják a következő biztonsági minisztert.

Ebből automatikusan mindenki arra következtetett, hogy a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Saveza nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) soraiból, vagy az azzal koalícióban álló pártok valamelyikéből kerül ki a jelölt.

A pozíció kapcsán meg kell említeni, hogy a miniszter irányítása alá tartozik a boszniai rendőri szerveket koordináló speciális rendőri egység, a határőrség, a terrorelhárító szolgálat, a polgári védelem és az ország titkosszolgálata is.

Vagyis komoly befolyással bíró miniszteri posztról van szó, így nem világos, hogy miért nem a Dodik vezette SNSD soraiból jön a miniszter.

A pártvezér és az öccse, akinek kiégett az autója (Forrás: Klix.ba)

A pártvezér és az öccse, akinek kiégett az autója (Forrás: Klix.ba)

Nešić jelölése amiatt is a “józan ésszel felfoghatatlan” kategóriába sorolható, mert 2020-ban a ciklus felénél lépett ki pártjával az SNSD vezette hatpárti koalícióból, és folytatott azt követően Dodikkal szembeni politikát.

Sőt, Nešić pártja jelenleg is ellenzékben van a boszniai szerb törvényhozásban, és eddig nem volt szó arról a sajtóban, hogy Dodik újra koalícióra lépne az őt korábban hátba támadó DNS-el.

Az Újvidéki Egyetem jogi karán diplomát szerző Nešić 2016-ig bűnügyi nyomozóként dolgozott különböző beosztásokban Kelet- Szarajevóban. 2014-ben lépett be a jobbközép DNS-be, majd 2020-ban átvette a párt vezetését.

A 2018-as választáson került be a bosznia-hercegovinai parlament képviselőházába. A korai politikusi karrierját az árnyékolta be, hogy 2016-ban a rendőri mundért felcserált az RS Putevi nevű közútkezelő cég igazgatói tisztségével, ezt követően a boszniai média attól volt hangos, hogy ő volt messze a legjobban fizetett állami cégvezető a nyugat-balkáni csodaországban.

A naiv jóindulat által vezérelt politikai elemzők Nešić rendőri múltjával magyarázzák a jelölését a biztonsági miniszteri posztra, azonban lényegesen többen vannak, akik szkeptikusok azt illetően, hogy a miniszteri feladatkör és a jelölt szakmai előélete között lenne érdemi összefüggés.

A választ legfeljebb Milorad Dodik tudja, feltéve, hogy ő döntött Nešić személyének jelöléséről. Ezt viszont nehéz elképzelni, hogy valaki másnak engedte át a döntés jogát.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava