Connect with us

Bosznia

Felgyújtották a boszniai biztonsági miniszternek jelölt Nenad Nešić öccsének autóját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Annyi sem maradt Predrag Nešić autójából, hogy egy lavórt lehessen belőle csinálni (Forrás: faktormagazin.ba)
Annyi sem maradt Predrag Nešić autójából, hogy egy lavórt lehessen belőle csinálni (Forrás: faktormagazin.ba)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Január 15-én ismeretlenek felgyújtották Predrag Nešićnek, a boszniai Szerb Köztársaság parlamenti képviselőjének autóját. A Nešićnek címzett erős üzenet pontos célja és az elkövetők köre ismeretlen, a média azonnal összekapcsolta az esetet az idősebb Nešić biztonsági miniszteri jelöltségével. A Balkánon egy ilyen eseménynek általában vagy bűnözői, vagy politikai összefüggései vannak, vagy éppen mindkettő: valaki mindenképpen üzenni akart valamelyik Nešićnek, vagy éppen mindkettőnek.

Leöntötték benzinnel az autót

Predrag Nešić, a Demokratikus Nemzeti Szövetség (Demokratski Narodni Savez, DNS) nevű jobboldali konzervatív párt képviselője január 15-én reggel 5:45-kor egy robbanásra ébredt. A detonáció kapcsán meg volt győződve arról, hogy az a kelet-szarajevói lakásának helyt adó társasház előtti parkoló irányából volt hallható, így kinézett az ablakon.

Ekkor észrevette, hogy ég az autója, ezért hívta a tűzoltókat és a rendőrséget. Bár a tűzoltók rövid időn belül a helyszínre értek, Nešić autója teljesen kiégett. Az események miatt ijedtnek és elkeseredettnek mutatkozó boszniai szerb honatya feljelentést tett a rendőrségen.

Ennek kapcsán elmondta, hogy nem tudott gyanúsítottat megnevezni, és mély sajnálatát azzal is magyarázta, hogy a járműre nem kötött korábban casco biztosítást, bár aligha lenne biztosító amely ilyen esetben hajlandó lenne fizetni.

Predrag Nešić, akinek felgyújtották az autóját

Bár egész nap rendőrök álltak a háza előtt, Nešić azt mondta, hogy nem kért rendőri védelmet, mert nem fél (Forrás: Depo.ba

Később ismertté vált az is, hogy a parkolóban az ő autója mellett parkolt az apósa autója is, amire átterjedt a tűz, így az is kiégett.

Nešić annak ellenére nem kért rendőri védelmet, hogy már a helyszíni vizsgálatok alapján is megállapítható volt, hogy a személyautót szándékosan gyújtották fel, vagyis bizonyos értelemben történt, amelynek ha áttételesen is, de ő volt a célpontja.

A folyamatban lévő nyomozás kapcsán Nešić elmondta, hogy a rendőrök megmutatták neki a parkoló térfigyelő kamerái által rögzített felvételt. Ez alapján a tettest nem ismerte fel.

A felvételen az látszik, hogy egy fehér VW Golf 2 autó megáll a parkolóban, amelyből kiszáll egy kapucnis pulóvert viselő férfi, aki Nešić autójára önt több liter benzint, majd meggyújtja azt. A kapucni miatt az elkövető arca nem látszik a képsorokon.

A gyújtogatás lehetséges politikai motivációja kapcsán Nešić a saját anyja életére sem volt rest megesküdni abban a tekintetben, hogy fogalma sincs a történtek okáról.

A rendőrség a hivatalos közlemény alapján piromániában szenvedő személy által elkövetett gyújtogatásként kezeli az esetet, vagyis próbálták elkerülni, hogy a történet politikai színezetet kapjon.

Kérdéses az indíték

A gyújtogatás napján a DNS nyilatkozatban ítélte el a tagja elleni támadást, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyék meg az összes lehetséges intézkedést a tettes mielőbbi kézre elfogása érdekében.

Bár a közszereplők autói elleni támadások nem ritkák Bosznia- Hercegovinában – ez arrafelé szakmai ártalom -, a mostani eset amiatt kapott különösen nagy figyelmet a helyi médiában, mert a jármű tulajdonos Predrag Nešić Nenad nevű bátyja a DNS párt elnöke.

Hovatovább a kormánynévsor összeállításával megbízott Gordana Krišto a múlt hét végén a parlamentnek leadott kormányzati névsorban a biztonsági miniszteri pozícióra jelölte őt a komplett ország döbbenetére.

A jelenlegi biztonsági miniszter, Selmo Cikotić a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) egyik régi motorosa, azonban a pártja a felemás október 2-i választási szereplés miatt kiszorult a kormánykoalícióból, így ő biztosan nem újrázik a következő kabinetben.

A boszniai politikai boszorkánykonyhában jártas elemzők rögtön összekötötték Nenad Nešić biztonsági miniszteri jelölését az öccse Land Roverjének a felgyújtásával. Meg kell, jegyezzük azonban, hogy ez csak az egyik lehetséges indok a sok közül.

Az autóját vesztett képviselő

Predrag Nešić választási plakátja: Kelet- Szarajevó életéért és lakosságáért

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Predrag maga is képviselő a boszniai szerb törvényhozásban, akinek szintén lehetnek rosszakarói a politikai szerepvállalása okán.

Emellett Predrag Nešić vállalkozóként is tevékenykedik. Ő a tulajdonosa az „N trade” nevű, jólmenő kereskedelmi cégnek Kelet- Szarajevóban.

Ezzel szemben az apja, a Rade Nešić tulajdonában álló DAR Company jelentős köztartozást halmozott fel a korábbi években. Így elképzelhető, hogy a Nešić család által folytatott gazdasági tevékenységgel kapcsolatos vita áll a támadás hátterében.

Kinek az embere?

Az idősebb testvér, Nenad biztonsági miniszteri jelöltsége önmagában komoly meglepetés volt.

A bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Herceogovine, HDZ BiH) soraiból kormányalakítási megbízást kapó Borjana Krišto váratlant húzott azzal, hogy a korábban Milorad Dodiknak hátat fordító, és a boszniai szerb ellenzéket erősítő DNS vezetőjét javasolta a boszniai parlamentnek a biztonsági miniszteri posztra.

A döntés amiatt is meglepő volt, mert a koalíciós tárgyalásokat követően Dodik maga nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten elégedett azzal, hogy a boszniai szerbek adhatják a következő biztonsági minisztert.

Ebből automatikusan mindenki arra következtetett, hogy a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Saveza nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) soraiból, vagy az azzal koalícióban álló pártok valamelyikéből kerül ki a jelölt.

A pozíció kapcsán meg kell említeni, hogy a miniszter irányítása alá tartozik a boszniai rendőri szerveket koordináló speciális rendőri egység, a határőrség, a terrorelhárító szolgálat, a polgári védelem és az ország titkosszolgálata is.

Vagyis komoly befolyással bíró miniszteri posztról van szó, így nem világos, hogy miért nem a Dodik vezette SNSD soraiból jön a miniszter.

A pártvezér és az öccse, akinek kiégett az autója (Forrás: Klix.ba)

A pártvezér és az öccse, akinek kiégett az autója (Forrás: Klix.ba)

Nešić jelölése amiatt is a „józan ésszel felfoghatatlan” kategóriába sorolható, mert 2020-ban a ciklus felénél lépett ki pártjával az SNSD vezette hatpárti koalícióból, és folytatott azt követően Dodikkal szembeni politikát.

Sőt, Nešić pártja jelenleg is ellenzékben van a boszniai szerb törvényhozásban, és eddig nem volt szó arról a sajtóban, hogy Dodik újra koalícióra lépne az őt korábban hátba támadó DNS-el.

Az Újvidéki Egyetem jogi karán diplomát szerző Nešić 2016-ig bűnügyi nyomozóként dolgozott különböző beosztásokban Kelet- Szarajevóban. 2014-ben lépett be a jobbközép DNS-be, majd 2020-ban átvette a párt vezetését.

A 2018-as választáson került be a bosznia-hercegovinai parlament képviselőházába. A korai politikusi karrierját az árnyékolta be, hogy 2016-ban a rendőri mundért felcserált az RS Putevi nevű közútkezelő cég igazgatói tisztségével, ezt követően a boszniai média attól volt hangos, hogy ő volt messze a legjobban fizetett állami cégvezető a nyugat-balkáni csodaországban.

A naiv jóindulat által vezérelt politikai elemzők Nešić rendőri múltjával magyarázzák a jelölését a biztonsági miniszteri posztra, azonban lényegesen többen vannak, akik szkeptikusok azt illetően, hogy a miniszteri feladatkör és a jelölt szakmai előélete között lenne érdemi összefüggés.

A választ legfeljebb Milorad Dodik tudja, feltéve, hogy ő döntött Nešić személyének jelöléséről. Ezt viszont nehéz elképzelni, hogy valaki másnak engedte át a döntés jogát.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava