Connect with us

Horvátország

ÚJ: Bővül az autópálya, drágul az üzemanyag, a tűzijátékosok perlik az állatvédőket
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátországban most először határozták meg euróban az üzemanyag árát euróban (Forrás: INA)
Horvátországban most először határozták meg euróban az üzemanyag árát euróban (Forrás: INA)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ilyenkor január elején nem sok írnivaló van. A politikusok igyekeznek kipihenni a fáradalmakat, a köznép mogorván bevonul a munkahelyére, míg a tehetősebbek telelni készülnek, valahol Ausztriában vagy Szlovéniában. Az idő nem kedvez nekik, Zágrábban tegnap és ma 17,3 fokot mértek, és az időjósok nem sok jóval kecsegtetnek, lehet hogy idén nem is lesz igazi tél.

Mini meteorológia

Tavaszodik Horvátországban

Tavaszodik Horvátországban (Forrás: Twitter)

Semmi közöm a meteorológiához, de én kissé másként látom a dolgokat, a sokéves tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy januárban-februárban lesz egy tíznapos, kéthetes hideg időszak, amikor a sarkkör üzenete akár mínusz tíz alá is küldheti a hőmérsékletet. Utána megint jön a tavasz, hogy valahol április elején megint jöjjön egy mini-fagyhullám. Ez nem tart sokáig, éppen csak arra jó, hogy leforrázza, illetve lefagyassza a gyümölcsfákat, fene a gusztusát!

Májusban már nyár van, de mivel tavaly feltűnő nagy szárazság volt, lehet, hogy az idei nyár megint esős lesz, többet fogunk fűteni, mint hűteni a klímával. Augusztusban szinte biztos, hogy rekkenő hőség lesz, legszebb legkellemesebb időjárás pedig szeptemberben, októberben várható.

Bővítik az autópályát, drágul az üzemanyag

Hétfőn jelentették be a Hrvatske Autoceste (HAC) 3,85 millió euró értékű közbeszerzését, amely a Zágráb- Károlyváros (Karlovac)- Bosiljevo II autópálya meghosszabbítására vonatkozó projektdokumentáció elkészítésére vonatkozik.

Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy ezen a szakaszon, ahol nyáron óriási a tumultus, a jelenlegi négysávos autópályát hatsávosra bővítik, valamikor az elkövetkező években. Ez lesz az ország első hatsávos autópálya szakasza.

Ide kívánkozik az a hír is, hogy a kormány döntött az új üzemanyagárakról. Ezek némivel magasabbak lesznek az eddig érvényeseknél, a Dnevnik.hr értesülései értelmében keddtől az üzemanyagárak emelkedhetnek, és ezúttal ezeket először euróban fejezik ki. Pontosabban, a benzin 5 centtel, míg a dízel 3 centtel emelkedhet.

Ez azt jelenti, hogy a benzin keddtől literenként 1,33 euró lesz, míg a gázolaj ára 1,47 euró literenként, vagy hogy még egyszerűbb legyen, egy átlagos tartályra való benzin 66,5 euró, a dízel pedig 73,5 euró lesz.

Tűzijátékosok kontra állatvédők

Az Állatok Barátai (Prijatelji životinja) civil szervezet nagy újévi kampánya következtében számos horvát nagyvárosban lemondták a hagyományos újévi tűzijátékot.

Zágrábban például, ahol a főtér felé magasodó felhőkarcolóról szokták riogatni a gonosz szellemeket a sistergő-pukkanó-pattogó fénygombákkal, az idén konfetti hullott a főtéren szilveszterező polgárokra, máshol meg egyszerűen lemondták a rendezvényt. Ez a tűzijátékokkal foglalkozó pirotechnikai cégeknek jelentős veszteséget okozott, miután a tűzijátékokat már beszerezték, embereket alkalmaztak, kifizették az engedélyeket, stb.

A pirotechnikusok szakmai egyesülete ennek kapcsán a következő levelet küldte az állatvédők címére:

– Az Önök tevékenysége az utóbbi időben agresszív, zaklató és kizárólag a vállalataink által végzett tevékenységek ellen irányult. Nagyon jól ismerjük az önkormányzati vezetőkkel szembeni cselekedeteiket, azaz azokat a vezetőket, akiknél az erkölccsel és a törvénnyel ellentétesen ragaszkodnak ahhoz, hogy szilveszterre mondjanak le az ünnepi tűzijátékról, és teljesen tiltsák be azokat. Az Önök tevékenysége jogellenes és megalapozatlan beavatkozást jelent két szervezet üzleti kapcsolatába, amelyek közül az egyik egy magánvállalat, ezáltal hatalmas károkat okozva, és megakadályozva, hogy jogunk legyen üzleti tevékenységet folytatni. Ráadásul ez bűncselekménynek minősül, ezért megtesszük a megfelelő jogi lépéseket az Önök szervezete ellen, hogy megvédjük vállalkozásunkat

– olvasható az Állatok Barátainak küldött levélben.

Máskülönben, az állatvédők politikai győzelmet arattak ugyan, de a gyakorlatban nem oldottak meg semmit. Szilveszterkor a polgárok “szervezésében” akkora tűzijátékozás folyt, hogy az pillanatokra az ukrán frontot idézte, és a hatalmas robbanások után ítélve jócskán akadt a fekete piacon beszerzett, törvény által tiltott robbanószerkezetekből is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava