Connect with us

Horvátország

ÚJ: Bővül az autópálya, drágul az üzemanyag, a tűzijátékosok perlik az állatvédőket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátországban most először határozták meg euróban az üzemanyag árát euróban (Forrás: INA)
Horvátországban most először határozták meg euróban az üzemanyag árát euróban (Forrás: INA)
Olvasási idő: 2 perc

Ilyenkor január elején nem sok írnivaló van. A politikusok igyekeznek kipihenni a fáradalmakat, a köznép mogorván bevonul a munkahelyére, míg a tehetősebbek telelni készülnek, valahol Ausztriában vagy Szlovéniában. Az idő nem kedvez nekik, Zágrábban tegnap és ma 17,3 fokot mértek, és az időjósok nem sok jóval kecsegtetnek, lehet hogy idén nem is lesz igazi tél.

Mini meteorológia

Tavaszodik Horvátországban

Tavaszodik Horvátországban (Forrás: Twitter)

Semmi közöm a meteorológiához, de én kissé másként látom a dolgokat, a sokéves tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy januárban-februárban lesz egy tíznapos, kéthetes hideg időszak, amikor a sarkkör üzenete akár mínusz tíz alá is küldheti a hőmérsékletet. Utána megint jön a tavasz, hogy valahol április elején megint jöjjön egy mini-fagyhullám. Ez nem tart sokáig, éppen csak arra jó, hogy leforrázza, illetve lefagyassza a gyümölcsfákat, fene a gusztusát!

Májusban már nyár van, de mivel tavaly feltűnő nagy szárazság volt, lehet, hogy az idei nyár megint esős lesz, többet fogunk fűteni, mint hűteni a klímával. Augusztusban szinte biztos, hogy rekkenő hőség lesz, legszebb legkellemesebb időjárás pedig szeptemberben, októberben várható.

Bővítik az autópályát, drágul az üzemanyag

Hétfőn jelentették be a Hrvatske Autoceste (HAC) 3,85 millió euró értékű közbeszerzését, amely a Zágráb-Károlyváros (Karlovac)-Bosiljevo II autópálya meghosszabbítására vonatkozó projektdokumentáció elkészítésére vonatkozik.

Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy ezen a szakaszon, ahol nyáron óriási a tumultus, a jelenlegi négysávos autópályát hatsávosra bővítik, valamikor az elkövetkező években. Ez lesz az ország első hatsávos autópálya szakasza.

Ide kívánkozik az a hír is, hogy a kormány döntött az új üzemanyagárakról. Ezek némivel magasabbak lesznek az eddig érvényeseknél, a Dnevnik.hr értesülései értelmében keddtől az üzemanyagárak emelkedhetnek, és ezúttal ezeket először euróban fejezik ki. Pontosabban, a benzin 5 centtel, míg a dízel 3 centtel emelkedhet.

Ez azt jelenti, hogy a benzin keddtől literenként 1,33 euró lesz, míg a gázolaj ára 1,47 euró literenként, vagy hogy még egyszerűbb legyen, egy átlagos tartályra való benzin 66,5 euró, a dízel pedig 73,5 euró lesz.

Tűzijátékosok kontra állatvédők

Az Állatok Barátai (Prijatelji životinja) civil szervezet nagy újévi kampánya következtében számos horvát nagyvárosban lemondták a hagyományos újévi tűzijátékot.

Zágrábban például, ahol a főtér felé magasodó felhőkarcolóról szokták riogatni a gonosz szellemeket a sistergő-pukkanó-pattogó fénygombákkal, az idén konfetti hullott a főtéren szilveszterező polgárokra, máshol meg egyszerűen lemondták a rendezvényt. Ez a tűzijátékokkal foglalkozó pirotechnikai cégeknek jelentős veszteséget okozott, miután a tűzijátékokat már beszerezték, embereket alkalmaztak, kifizették az engedélyeket, stb.

A pirotechnikusok szakmai egyesülete ennek kapcsán a következő levelet küldte az állatvédők címére:

Az Önök tevékenysége az utóbbi időben agresszív, zaklató és kizárólag a vállalataink által végzett tevékenységek ellen irányult. Nagyon jól ismerjük az önkormányzati vezetőkkel szembeni cselekedeteiket, azaz azokat a vezetőket, akiknél az erkölccsel és a törvénnyel ellentétesen ragaszkodnak ahhoz, hogy szilveszterre mondjanak le az ünnepi tűzijátékról, és teljesen tiltsák be azokat. Az Önök tevékenysége jogellenes és megalapozatlan beavatkozást jelent két szervezet üzleti kapcsolatába, amelyek közül az egyik egy magánvállalat, ezáltal hatalmas károkat okozva, és megakadályozva, hogy jogunk legyen üzleti tevékenységet folytatni. Ráadásul ez bűncselekménynek minősül, ezért megtesszük a megfelelő jogi lépéseket az Önök szervezete ellen, hogy megvédjük vállalkozásunkat

– olvasható az Állatok Barátainak küldött levélben.

Máskülönben, az állatvédők politikai győzelmet arattak ugyan, de a gyakorlatban nem oldottak meg semmit. Szilveszterkor a polgárok „szervezésében” akkora tűzijátékozás folyt, hogy az pillanatokra az ukrán frontot idézte, és a hatalmas robbanások után ítélve jócskán akadt a fekete piacon beszerzett, törvény által tiltott robbanószerkezetekből is.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: