Connect with us

Bosznia

MIGRÁNSCSŐSZ: Dodikék ellenőrzik a migrációt, Magyarország szövetségest kap

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

CSOKORNYAKKENDŐ: Dodik úriember látszatát kelti (Forrás: Inforadar)
CSOKORNYAKKENDŐ: Dodik úriember látszatát kelti (Forrás: Inforadar)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az október 2-i boszniai választás óta meglehetősen lassan formálódik a következő kormánykoalíció. A minisztériumok feletti adok-kapok a jelek szerint a végéhez közeledik, azonban a koalíciós partnerek komolyan vették a tárgyalásokra vonatkozó hírzárlatot. A felek hallgatását most Milorad Dodik törte meg, aki beszámolt a múlt héten tető alá hozott koalíciós megállapodás egyes részleteiről. A legnagyobb meglepetés, hogy Dodik pártja kaphatja az elmúlt huszonhét évben kizárólag horvátok által betöltött pénzügyminiszteri posztot, és megszerezték a biztonsági miniszteri pozíciót is.

Dodikékhoz kerül a migráció is

A boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa (Vijeće Ministara) posztjainak koalíciós partnerek közti felosztása kapcsán hetekkel korábban leszállt ködöt Milorad Dodik, a Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnöke oszlatta el, egyelőre csak részben. A választások nagy nyertese nemvárt módon megemlítette egy sajtótájékoztatón, hogy a pártja melyik minisztériumokat kapta meg a tárgyalások lezárultával.

Eszerint a következő ciklusban az előbb említett jobboldali, szerb SNSD soraiból kerül a Miniszterek Tanácsába a pénzügyminiszter, a biztonsági miniszter, a külkereskedelmi miniszter, az emberi jogokért és menekültügyért felelős miniszter, vagyis négy kimondottan fontos tárcát söpörnek be a szerbek.

A legnagyobb boszniai szerb párt ezek közül a minisztériumok közül csaj a külkereskedelmi tárcát vezette a most lezáródó ciklusban, tehát ez mindenképpen jelentős előrelépés.

Dodik a legfontosabb fejleménynek a biztonsági miniszteri pozíció megszerzését tekinti. Így a következő négy évben egy szerb nemzetiségű személy irányítása alá kerül a boszniai rendőrség, a határőrség, a migrációs hivatal, valamint a felderítő és biztonsági szolgálat.

A biztonsági miniszteri poszt kapcsán Dodik az illegális migráció elleni fellépést minősítette a következő ciklusban a legfontosabb feladatnak, vagyis ebben a kérdésben a magyar kormány mindenképpen szövetségest kap Bosznia- Hercegovinában.

Az emberi jogi és menekültügyi tárca kapcsán Dopdik kifejtette, hogy folytatni kell azokat a korábban megkezdett programokat, amelyek a délszláv háború alatt elmenekült személyeket segítik a korábban tulajdonukban álló ingatlanok visszaszerzésében.

A pénzügyminiszteri poszt megszerzését maga Dodik nem emelte ki, azonban annak irányítása tovább növelheti a legnagyobb szerb párt boszniai befolyását, tekintettel arra, hogy a tárca 1995. óta folyamatosan a boszniai horvát nemzetiséghez köthető miniszterek irányítása alatt állt.

A Miniszterek Tanácsának hivatalba lépése kapcsán Dodik pesszimistább hangot ütött meg, mint a koalíciós partnerei. Nermin Nikšić a Szocialista Párt (Socijaldemokratska Partija, SDP) elnöke még arról beszélt a minap, hogy december 31-ig sorkerül a Miniszterek Tanácsának alakuló ülésére, vagyis az új kormány még idén feláll.

Dodik ezt annyiban árnyalta, hogy idén sor kerülhet az ilyenkor szokásos adminisztratív kötelezettségeken túl a parlament alsó házának szavazására a kormányról, az első kormányülés legkorábbi időpontja kapcsán azonban 2023. január közepét jelölte meg.

Az év első két hetében a boszniai Szerb Köztáraságban még a hó is csak lopva esik, nehogy megzavarja az ünnepeket: újév, szerb karácsony, szerb újév, plusz január 10-e, a Szerb Köztársaság nemzeti ünnepe.

A NATO nem kell, az EU jöhet

Dodik azt is elmondta, hogy a NATO tagság kérdése volt a legneuralgikusabb pont a koalíciós tárgyalásokon, így az ezzel kapcsolatos állásfoglalás nem került bele a koalíciós megállapodásba.

A NATO tagság elutasítása kapcsán a szerb nemzet Miléje (értsd Dodik) továbbra is hajthatatlannak tűnik. Ehhez kötődve megjegyezte, hogy minden azzal kapcsolatos híresztelés az álhír kategóriájába tartozik, ami szerint boszniai szerb részről hajlandóság mutatkozik a NATO csatlakozásra.

A Független Szociáldemokraták Szövetségének vezetője ezzel arra utalt, hogy körülbelül egy hónapja jelentek meg hírek a boszniai internetes médiában arra vonatkozóan, hogy maga Dodik is engedékenyebben nyilatkozik a NATO-hoz való közeledés tárgyában a koalíciós egyeztetéseken.

A hír annyiban lehetetett igaz, hogy Dodik rutinos tárgyalóként valószínűleg nem akart ezzel az egy tárgykörrel keresztbe tenni az koalíciós megállapodásnak, így arra orientálta Nikšićet és Čovićot, hogy először alakítsanak kormányt és aztán borítsák a NATO miatt az asztalt.

Ezzel szemben az uniós integrációs folyamatot közös célnak minősítette. Az EU által megadott tagjelölti státusz kapcsán kifejtette, hogy azt reálpolitikai lépésnek tekinti, ami sokkal inkább szól az orosz–ukrán háború miatt az EU és Oroszország közti viszony romlásáról, mint az EU nyugat-balkáni politikájának újragombolásáról.

Dodik ezt azzal támasztotta alá, hogy a korábban meghatározott 14 uniós kritérium nagy részét továbbra sem sikerült teljesíteni, azonban a tagjelöltség valamilyen okból mégis az ölébe hullott a legfőbb boszniai szerb által továbbra is “nemzetközi protektorátus” jelzőjével illetett államnak.

Az EU kapcsán már most kemény hangot ütött meg Dodik, amikor a tagjelöltségről való döntést az “uniós bürokraták semmit sem jelentő gesztusának” minősítette, ami szerinte arra lesz elegendő, hogy azért cserébe újabb döntéseket és hálát követeljenek meg a boszniai politikai kurzustól.

Majd ködösen megjegyezte, hogy “az elmúlt évben egyre többször kezdett el azon gondolkozni, hogy “vajon mennyire való Boszniának az európai út”. A gondolatot egy meg nem nevezett barátjának idézetével zárta, aki szerint mire Bosznia- Hercegovina a többéves közeledés végére elérne az unióhoz, addigra az EU összeomlik. Így Dodik költői merengéssel zárta a mondanivalóját, miszerint megvárja, hogy melyik lesz hamarabb.

Az oroszok maradnak a spájzban

Mindeközben az orosz medve a mézescsuprot nyalogatja a spájzban, merthogy a “boszniai szerb vezér” az orosz kapcsolatokkal összefüggésben nem habozott kifejteni, hogy az nem képezte a koalíciós tárgyalások témakörét.

Dodik úgy fogalmazott: ő maga is érzékeli, hogy az Európai Unió és Oroszország kapcsolatai mélypontra jutottak, ő azonban nem tartja indokoltnak, hogy bármilyen formában változtatni kellene a szerb entitás Oroszországgal fennálló viszonyán.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Európai Unió

Az Európai Unió tényleg komolyan gondolja a 2030-as bővítést?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bővítés
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újraizesített rágócsontként dobta be a résztvevők közé nemrégiben Bledben, hogy az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a további bővítésre, amivel az új tagországok felvétele ismét a brüsszeli politikai menetrend egyik kiemelt témája lesz. Természetesen csak akkor, hogy ha ezt bárki is komolyan veszi, mert hogy most a Nyugat-Balkánnak csúfolt térségben minden és bármi közelebbnek tűnik, mint a bővítés, illetve az uniós csatlakozás.

Hogyan került elő a bővítés?

Az Európai Unió sosem szeretett időpontot említeni, amikor a nyugat-balkáni bővítésről volt szó. A brüsszeli illetékesek inkább olyan üres frázisokat pufogtattak, mint például az “érdemeken alapuló integráció”, vagy mint “az uniós elvárások teljesítése”, ez az utóbbi sok esetben mozgócélpontnak számított.

Charles Michel augusztus végén Bledben arról beszélt, hogy az Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagok integrálására, és hozzátette, hogy ha az EU hiteles akar maradni, akkor beszélni kell a menetrendről. Michel szózatának elhangzása óta el lehetett tűnődni azon, hogy vajon 2030 reális határidő-e, merthogy az Európai Tanács elnöke könnyen ígérget, neki 2026-ban lejár a mandátuma, így a bővítési folyamatot nem neki kell levezényelnie, kudarc esetén pedig nem neki kell magyarázkodnia.

Ráadásul nem ő az első uniós vezető, aki nyilvánosan licitált a nyugat-balkáni országok felvételének időpontjára, 2018-ban az Európai Bizottság volt vezetője, Jean-Claude Juncker tette ugyanezt, amikor egy bővítési stratégiai dokumentumban bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró “2025-ig” csatlakozhat az EU-hoz, felsorolva az ehhez vezető szakaszokat.

bővítés

SÖTÉT LÓRA TETT: Amikor még nagy, illetve nagyobb volt az egyetértés Brüsszel és Belgrád között, a kép 2018. februárjában készült (Forrás: X-platform, EcoDev EU)

A tagállamok azóta diszkréten elutasították a dokumentumot, a 2025-ös határidő pedig feledésbe merült, ahogy Jean-Claude Juncker támolygó alakja is eltűnt a történelem gomolygó ködében. Csakhogy 2018 és 2023 között nincs semmi hasonlóság, az ukrajnai háború kitörésével ugyanis új dinamika alakult ki Európában.

Angela Merkel politikai jelenléte talán lassította az agresszív orosz politika előre nyomulását, az viszont biztos, hogy a Mutti a Berlini Folyamattal képes volt összecsődíteni a balkáni vezetőket, amely által valósulhatna meg egyébként az a német elképzelés, amely alapján a Nyugat-Balkán az uniós közös piacba integrálódna, és ez lehetne az Európai Unió bővítésének egyik lehetséges forgatókönyve, amiről még majd szó lesz.

Az ukrajnai háború kitörését követően az Európai Unió részéről ugyan nagyobb a politikai akarat a bővítésre, ami azonban nem garantálja a sikert, bár a jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy végtelenül sokat lehessen szórakozni a bővítéssel, mondjuk újabb húsz évet, mint a 2003-as Thesszaloniki Nyilatkozat után. Szerbia és Montenegró több mint egy évtizede, Észak-Macedónia pedig még régebb óta várakozik.

A közvélemény és a politikai elit ellenállása a bővítéssel szemben azóta sem szűnt meg sem itt, sem ott, és a vita előrehaladtával ismét növekedhet akár az Európai Unióban (Franciaország, Hollandia, Bulgária, Horvátország), akár a “szerb világban”, ahol a belgrádi és a banjalukai vezetésnek sikerült redukálnia a csatlakozási kedvet a szerb népesség körében. További problémát jelenthet, hogy a jelölteknek igazodniuk kell az európai külpolitikai álláspontokhoz, miközben Szerbia európai szempontból erős szimpátiákat táplál Moszkvával szemben.

Charles Michel bledi kiállását vagy elszólását követően – nézőpont kérdése – az uniós vezetők bővítési hajlandóságának első nagy próbája az október 6-i granadai csúcstalálkozó lesz. Az állam- és kormányfők Granadában az új tagok befogadására való hajlandóságot tesztelik majd a három fő kérdés megvitatásával, aminek keretében azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen a döntéshozatal a bővített unión belül, mit tartalmazzon az európai szinten követendő politika és hogy azt miből finanszírozzák.

Szegényházi vásár

Hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó), Ukrajna és Moldova pályázik a csatlakozásra (Törökország esetében az eljárás befagyasztásra került). A volt Jugoszlávia néhány országa már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg az EU decemberben dönt arról, hogy ezt lehetővé teszi-e Kijev és Kisinyov számára is. Charles Michel szerint Grúzia, amelynek jelenleg csak “európai perspektívája” van, még felzárkózhat a többiekhez, “ha megteszi a szükséges előrelépéseket”.

A nagyszámú szegény tagjelölt ország felvétele elkerülhetetlenül hatással lesz a közös költségvetésre. A tagjelölt országok bruttó hazai terméke jóval az európai átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy az uniós költségvetés nettó kedvezményezettjei lesznek. Ugyanakkor néhány jelenlegi kedvezményezett országnak a bővítést követően nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az EU költségvetéséhez. Lehet barkóbázni, hogy melyik korábban csatlakozott országnak tetszik majd a legkevésbé, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, miközben a balkáni bővítés gyengítheti az ukrán csatlakozásra fordítható támogatást, és ez további turkálást jelenthet a zsebekben.

Önmagában a nyugat-balkáni bővítés nem jelentene különösen nagy pénzügyi kihívást, mivel a régió összlakossága 17 millió körül van, ami egy közepes méretű tagállamnak felel meg. Ukrajna viszont különleges eset a többi tagjelölt országhoz képest több mint 40 milliós lakossága, és a tönkrement, illetve szétbombázott infrastruktúrája miatt.

Egy másik nehezen megoldható kérdés a döntéshozatali folyamat esetleges megváltoztatása és az egyhangúság elvének elhagyása bizonyos területeken. Ez a vita éles ellentéteket válthat ki a tagországok között, különösen, ha a jelenlegi európai szerződések módosításának kérdése is felmerül. Ez tovább késleltetheti a bővítési döntést, és meghosszabbíthatja a tagjelölt országok várakozási idejét, tehát egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Charles Michel Bledben felvázolt.

A bővítési dinamika gyorsulását észlelve a francia elnök a nagykövetek párizsi értekezletén elővette a többsebességű Európára vonatkozó elképzelést, miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy október közepén közzéteszi a progresszív integrációval kapcsolatos tervet, amelynek alapján a tagjelölt országok lépésről lépésre csatlakozhatnának az EU különböző intézményeihez: a közös piachoz és az európai politikákhoz azokon a területeken, ahol sikeresen lezárták a tárgyalásokat – mindeközben pedig Ursula von der Leyen az előcsatlakozási alapok növelését és egy “növekedési tervet” is bejelentett a Nyugat-Balkán számára.

bővítés

Brüsszeli elképzelések szerint ez a megközelítés segíthetné a jelölteket abban, hogy útközben néhány kisebb győzelmet arassanak, ami keményebb munkára ösztönözné őket a végső cél elérése érdekében. Ez szép elgondolás, csak nem biztos, hogy a Balkán erre a srófra működik, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tagjelölt országok megrekednek a csatlakozás valamelyik szakaszában, megfelelő szabályok hiányában pedig folytatják az egymással való acsarkodás, vagy éppen elárasztják magukkal Európát.

A nyár elején a német Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagság nincs napirenden, helyette a tagjelölt országoknak inkább azt ajánlják fel, hogy 2030-ig csatlakozhassanak az európai közös piachoz. Ez egy “köztes szakasz” lenne a tagsághoz vezető úton, de ez a köztes szakasz határozatlan ideig is tarthatna. Ez a megközelítés – a progresszív integrációhoz hasonlóan – megszabadítaná a tagjelölt országokat a jelenlegi mindent vagy semmit logikától, vagyis a bent vagy kint állapottól.

Szkepticizmus a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok politikai vezetőinek hozzáállása sem elhanyagolható az új bővítési terveket és időpontokat illetően. Edi Rama albán miniszterelnök és Ivica Dačić szerb külügyminiszter szkeptikusan reagált a 2030-as bővítési dátumra, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig azzal vádolta meg az EU-t, hogy folyamatosan változtatja a szabályokat és a feltételeket.

Az észak-macedóniai politikusok ugyanakkor rámutattak arra, hogy az integráció folyamatos halogatása miatt csökken az EU-támogatottsága az országban. Montenegróban némi beképzeltséggel úgy vélik, hogy ők tekinthetők a tagsághoz legközelebb álló országnak, így akár 2030 előtt csatlakozhatnak az EU-hoz, ezért úgy gondolják, hogy a fokozatos tagsággal kapcsolatos elképzelések feleslegesen elterelnék a figyelmet a fő célról.

bővítés

Ugyanakkor, ha ezek az országok a tükörbe néznének, akkor azt látnák, hogy tele vannak megoldhatatlan problémákkal, kezdve a foglyul ejtett államtól, a diszfunkcionális gazdaságon keresztül a befagyott konfliktusokig, amelyekkel mindegyik ország küzd a múlt terhes örökségeként, arról nem is beszélve, hogy jócskán megerősödtek a térségben azok az erők, amelyek kitöltötték az Európai Unió által az utóbbi húsz évben üresen hagyott teret.

Amennyire örömteli lehet a 2030-as csatlakozási időpont meghatározása, az legalább annyira frusztrálhatja is a balkáni vezetőket, az előttük álló hat-hét évben ugyanis teljesíteniük kellene, amihez egyáltalán nem voltak hozzászokva, besöpörték ugyanis az ilyen-olyan címen érkező támogatásokat, majd tettek is valamit, meg nem is.

Nekik egyáltalán nem lesz könnyű hozzászokniuk ahhoz, hogy várnak is tőlük valamit, és ezért idegesek az olyan javaslatoktól, mint amilyet Charles Michel tett Bledben, mert az időpont meghatározása visszahelyezi a hangsúlyt a reformok terén elért, illetve el nem ért eredményekre, és elejét veszi a további időhúzásnak a Balkánon, egyúttal pedig megszünteti a vernyogást, miszerint ők készen állnak a csatlakozásra, csak az EU nem akarja a bővítést – ezekután mindenkinek egy dolga van: forduljon arccal 2030 felé!

(A Les Echos és a Le Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava