Connect with us

Horvátország

ORBÁN ÉS CLAUDIA: Lehet hogy veszélyben a schengeni övezethez való csatlakozás, de a horvátok valahogy nem hiszik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be semmilyen nagy infrastrukturális projektet, de még az inflációval és az energetikai helyzettel sem foglalkoztak. Még a Katarban megkezdődő foci VB-re sem lehet kenni a dolgot, mert a horvátok még nem játszottak, a szokásos foci-őrületnek úgymond nyoma sincs. Ezért ez a cikk leginkább Orbánról és Claudiáról szól.

Kisebb zavar

Kisebb zavart egyedül Gerhard Karner osztrák belügyminiszter nyilatkozata okozott, miután kifejtette, hogy ellenzi a schengeni térség bővítését. Előbb Davor Božinović belügyminiszter, majd utána Andrej Plenković miniszterelnök is bizakodását fejezte, hogy december 8-án Brüsszelben végül csak megszavazzák az osztrákok Horvátország társulását a schengeni térséghez.

Plenković azt is elmondta, hogy véleménye szerint az osztrákoknak nem speciel Horvátország ellen vannak kifogásaik, hanem inkább Bulgária és Románia társulását ellenzik. Szerinte ezt meg lehet érteni, mert Ausztriában (is) nagy gondot okoznak az illegális migránsok és ezek útja a balkáni útvonalon Románián és Bulgárián át vezet.

Plenković bizakodását arra alapozza, hogy Horvátország illetve Bulgária és Románia a schengeni övezethez való csatalakozása két külön folyamat, és reményét fejezte ki, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár küszöbönálló zágrábi látogatása folyamán tisztázni lehet a helyzetet.

Zoran Milanović köztársasági elnök is ígéretet tett arra, hogy igyekszik majd tisztázni az esetleges nézeteltéréseket az osztrák féllel, és körülbelül ez minden amit a helyzetről lehet mondani. Arról spekulálni, hogy az osztrák ellenkezésre közvetlenül a magyar-szerb-osztrák találkozó után került sor, véleményünk szerint felesleges, sőt felelőtlenség lenne.

Hurrá, foci!

Miután eleget tettünk a néha kelkáposzta szagú tudósítói kötelezettségeinknek, a politika után végre beszélhetünk a második univerzális dologról a világon.

A horvátok közismerten focirajongó nemzet, a világszerte ismert kockás mezben fellépő csapatot ugyan nem szokták az élvonalbeli nagyságok között emlegetni, de mégis az ország nagyobbik fele titokban reménykedik abban, hogy akár a világbajnoki cím is összejöhet. Igaz a magyar miniszterelnök nem a horvátoknak, hanem a szerbeknek szurkol.

Jandroković házelnök így bejelentette, hogy a parlament munkája szünetelni fog a horvát csapat mérkőzéseinek idején, Radovan Fuchs oktatásügyi miniszter pedig engedélyezte a világbajnokság követését az iskolákban.

A vendéglősök óvatos optimizmusoknak adtak hangot, mert télen egészen más a heyzet, mint nyáron, amikor a muri a kerthelyiségekben folyik, míg a kereskedelmi láncok próbálkoznak. Valahogy 50-50 százalékban igyekeznek a karácsony és a világbajnokság között megosztani a kínálatot, így a szurkolói rekvizitumok békésen megférnek a Mikulással, fenyődíszekkel, ezernyi egyéb kacattal amit már ilyenkor igyekeznek a nagyközönségre sózni.

Sőt még a sörgyárak sem nyomatják ezerrel a VB-és reklámokat, a szokatlan terminus valahogy zavart keltett minden fronton. Persze, mindez egy pillanat alatt változhat, a nemzeti 11 szereplésének függvényében. Addig is, különböző honleányok igyekeznek élesztgetni a tüzet, mint például a zágrábi illetőségű Claudia Rivier, akit az Instagramon 620 ezer ember követ.

A feltűnően dúskeblű leányzó – a cicik természetes voltát akár röntgenfelvételekkel is hajlandó alátámasztani – úgy határozott, hogy annak ellenére, hogy nem követi különösképpen a labdarúgást, némi motivációval szolgál a fiúk számára és frissen kirakott néhány képet, közszemlére téve a kockás textillel kissé lefedett javakat.

A hírlapírók bénább része természetesen nem tudja megkülönböztetni a fontosat a kevésbé fontostól, és azon háborog, hogy Horvátországban senki sem hajlandó foglalkozni Orbán Viktor Nagy- Magyarországos szurkolói sáljával, amely ellen már tiltakoztak néhányan, hogy most ne soroljuk.

Még Zoki Bond, polgári nevén Zoran Milanović sem volt hajlandó kötélnek állni, pedig nem nagyon kedveli Vityát, már miniszterelnök korában is mondott egy s mást a magyar miniszterelnökről.

Zokinál úgy tetszik, hogy működik az evolúció, mert csupán annyit volt hajlandó kibökni az orbáni sálról, hogy ezen csak nevetni tud.

– Orbán Horvátországgal kapcsolatos törekvései arra vezethetők vissza, hogy augusztusban egy hónapig cirkál az Adrián, és vacsorára találkozunk

– mondta Milanović majd hozzátette:

– Nem fordítanék rá figyelmet. Amilyenek a szomszédjaink, ő még mindig a legjobb.

S végül, de nem utolsósorban, a zágrábi állatkert Kent névre hallgató gibbonja megjósolta Horvátország győzelmét a Marokkó elleni meccsen. Nostradamust egyenlőre még nem konzultálták és inzultálták.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava