Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Románia

FOKOZÓDIK: Románia biztosítja a moldovai áramszükséglet több mint 90 százalékát, nincs területi igény Ukrajnával szemben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

moldova lesz lesz a kovetkezo
A cikk meghallgatása

A Moldovában kialakult energiahelyzetről a román külügyminiszter beszélt a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva. Bogdan Aurescu szombaton (november 5-én) kijelentette, hogy energetikai szempontból Moldova nagyon nehéz helyzetben van, hiszen az ország mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében száz százalékban külső forrásoktól függ. Nicu Popescu moldovai külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy minden orosz bomba, amely ukrán erőművet talál el, egyúttal a moldovai áramellátásra is csapást mér.

Moldovai energiahelyzet

Bogdan Aurescu román külügyminiszter most arra hívta fel a figyelmet, hogy amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Moldova súlyos helyzetbe került, ezért Románia szállít az országnak villamos energiát, a románok ezáltal jelenleg a Moldovai Köztársaság áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítják.

Aurescu hozzátette, hogy emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldtek a szomszédos országnak.

– Ugyanakkor továbbra is kérjük a nemzetközi közösséget, nyújtson támogatást a Moldovai Köztársaságnak, hogy vásárolhasson energiát a szabad piacon

– tette hozzá Aurescu, akinek a felszólítása máris meghallgatásra került Brüsszelben, a bizottsági elnök ugyanis felhívta a moldovai elnököt.

– Megvitattuk a moldovai borzasztó energiahelyzetet. Dolgozunk további támogatáson, hogy segítsük Moldovát azonnali gáz- és villamosenergia-szükségleteinek kielégítésében

– írta a Twitteren Ursula von der Leyen, aki a hét közepén Moldovába látogat.

Az orosz Russia Today angol nyelvű tévécsatorna közben arról számolt be, hogy a moldovai ellenzék vasárnap (november 6-án) is tüntetett a kormány és Maia Sandu elnök ellen. Az orosz állami csatorna megjegyezte, hogy a moldovai ellenzék az ország vezetését okolja az energiaválság kialakulásáért.

A BALK-on nemrég írtunk arról, hogy Oroszország miként igyekszik megingatni a moldovai vezetést, a kapcsolódó cikk ezzel kapcsolatban részleteket is tartalmaz.

Nincs területi igény

A román külügyminiszter televíziós nyilatkozatában arról is beszélt, és azt mondta, hogy Hollandia még nem hozott döntést a kérdésben, ezért van még lehetőség arra, hogy politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyenek a csatlakozás elősegítése érdekében.

– Mi azon dolgozunk, hogy minél előbb eredményt érjünk el, legyen az a bel- és igazságügyi tanács decemberi ülésén vagy máskor

– magyarázta a miniszter, aki felidézte, Nicolae Ciucă miniszterelnök nemrég arra kérte Románia európai parlamenti képviselőit és politikusait, hogy ne támadják Hollandiát ebben az időszakban.

Aurescu szerint okosan, érvelve, diplomatikusan kell dolgozni, a frusztrációk és a követelőző retorika nem vezet eredményre: az csak arra jók, hogy növeljék a vita politikai tétjét, vagy ellenérzéseket keltsenek, amire most nincs szükség.

A román tárcavezető nyilatkozatával szinte párhuzamosan az általa vezetett minisztérium közölte, hogy az országnak nincsenek területi igényei Ukrajnával szemben.

– Románia Külügyminisztériuma visszautasítja az Orosz Föderáció elnökének állításait, amelyek a Nemzeti Egység mapja alkalmából elmondott beszédében hangzottak el. Ezek hamisan keltik azt az elképzelést, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben

– olvasható a közleményben, amely leszögezi, hogy Oroszország a február 24-én indított agresszív háborúval brutálisan megsérti a nemzetközi jogot, beleértve ebbe Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának semmibevételét is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava