Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

FEGYVERSZÁLLÍTÁS: A bolgárok mégis szállítanak fegyvert az ukránoknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bolgar polgar
A cikk meghallgatása

Bulgária ismét küldhet fegyvert Ukrajnának, miután a GERB- UDF és a Demokratikus Bulgária beadványára a parlamenti képviselők döntő többsége igent mondott rá. Mintegy négy órás vita után a fegyverszállítást 175 képviselő támogatta, 49 ellenezte, egy honatya pedig tartózkodott. A parlament ezzel hatályon kívül helyezte az év eleji törvényhozási döntést, amely szerint Bulgária csak “katonai-technikai segítséget” nyújthatott Ukrajnának.

Hírügynökségi jelentések szerint a november 3-i szavazást egy nappal megelőzte a bolgár parlament védelmi és külügyi bizottságának együttes ülése, amelyen támogatták a fegyverszállítás újbóli engedélyezésére vonatkozó határozattervezetet.

Az ellenzők közé tartozó Bolgár Szocialista Párt vezetője, Kornelia Nyinova megismételte pártja korábbi álláspontját, miszerint az Ukrajnának történő fegyverszállítással Bulgária belesodródhat a fegyveres konfliktusba.

Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter a bolgár kormány biztonsági tanácsának szeptember 29-én tartott ülésén jelezte, hogy Ukrajna nehézfegyvereket kért a szófiai kormánytól, de ez visszautasításra került.

Sztojanov akkor akkor elég “karakteres véleményt” fogalmazott meg, azt mondta ugyanis, hogy “amíg ő a miniszter, addig nem szállítanak fegyvert az ukránoknak”.

A miniszter korábbi kemény álláspontja mára úgy módosult, hogy adnak ugyan nehézfegyvereket Ukrajnának, de csak akkor, ha a bolgár hadsereg katonai képességei ezzel nem csökkennek. Ez a nyilatkozat márt nagyobb mozgásteret biztosít, ettől kezdve ugyanis minden megítélés kérdése.

A szocialista támogatással hatalomra került Rumen Radev bolgár elnök április végén szintén kategorikusan elutasította a fegyverszállítást, és azt sem tartott szükségesnek, hogy Kijevbe látogasson.

Ezt követően utazott Kijevbe az erőteljesen nyugati orientáltságú Kirill Petkov bolgár miniszterelnök, aki találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök kettejük közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a továbbiakban Bulgáriában javítják az ukrán katonai felszereléseket.

Augusztusban viszont kiderült, hogy Bulgária mégis küldött fegyvereket Ukrajnának, ha hinni lehet a megbízott gazdasági miniszternek. Alekszander Mihajlov ugyanis azt közölte, hogy Bulgária 4200 tonna fegyvert küldött Ukrajnának.

Bulgária az egyik leginkább oroszbarát országnak számít az Európai Unióban, a kommunista hatalom idején gyakran a Szovjetunió 16. tagköztársaságaként emlegették a Moszkvával fenntartott szoros kapcsolatai miatt.

A mostani parlamenti döntés ugyanakkor azt jelenti, hogy a bolgár kormánynak 30 napon belül be kell nyújtania a parlamentnek az Ukrajnának történő fegyverszállításról szóló tervezetet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava