Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bulgária

FEGYVERSZÁLLÍTÁS: A bolgárok mégis szállítanak fegyvert az ukránoknak

bolgar polgar
HEZITÁLÁS: Több hónapig tartó vita zárult le a politikai pártok között, és ezzel felszámolásra került egy belső feszültségforrás. Ha igaz. (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

ismét küldhet fegyvert Ukrajnának, miután a -UDF és a Demokratikus Bulgária beadványára a parlamenti képviselők döntő többsége igent mondott rá. Mintegy négy órás vita után a fegyverszállítást 175 képviselő támogatta, 49 ellenezte, egy honatya pedig tartózkodott. A parlament ezzel hatályon kívül helyezte az év eleji törvényhozási döntést, amely szerint Bulgária csak „katonai-technikai segítséget” nyújthatott Ukrajnának.

Hírügynökségi jelentések szerint a november 3-i szavazást egy nappal megelőzte a bolgár parlament védelmi és külügyi bizottságának együttes ülése, amelyen támogatták a fegyverszállítás újbóli engedélyezésére vonatkozó határozattervezetet.

Az ellenzők közé tartozó Bolgár Szocialista Párt vezetője, Kornelia Nyinova megismételte pártja korábbi álláspontját, miszerint az Ukrajnának történő fegyverszállítással Bulgária belesodródhat a konfliktusba.Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter a biztonsági tanácsának szeptember 29-én tartott ülésén jelezte, hogy Ukrajna nehézfegyvereket kért a szófiai kormánytól, de ez visszautasításra került.

Sztojanov akkor akkor elég “karakteres véleményt” fogalmazott meg, azt mondta ugyanis, hogy “amíg ő a miniszter, addig nem szállítanak fegyvert az ukránoknak”.

A miniszter korábbi kemény álláspontja mára úgy módosult, hogy adnak ugyan nehézfegyvereket Ukrajnának, de csak akkor, ha a bolgár katonai képességei ezzel nem csökkennek. Ez a nyilatkozat márt nagyobb mozgásteret biztosít, ettől kezdve ugyanis minden megítélés kérdése.

A szocialista támogatással hatalomra került bolgár április végén szintén kategorikusan elutasította a fegyverszállítást, és azt sem tartott szükségesnek, hogy Kijevbe látogasson.

Ezt követően utazott Kijevbe az erőteljesen nyugati orientáltságú Kirill Petkov bolgár , aki találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök kettejük közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a továbbiakban Bulgáriában javítják az ukrán katonai felszereléseket.

Augusztusban viszont kiderült, hogy Bulgária mégis küldött fegyvereket Ukrajnának, ha hinni lehet a megbízott gazdasági miniszternek. Alekszander Mihajlov ugyanis azt közölte, hogy Bulgária 4200 tonna fegyvert küldött Ukrajnának.Bulgária az egyik leginkább oroszbarát országnak számít az Európai Unióban, a hatalom idején gyakran a 16. tagköztársaságaként emlegették a Moszkvával fenntartott szoros kapcsolatai miatt.

A mostani parlamenti döntés ugyanakkor azt jelenti, hogy a bolgár kormánynak 30 napon belül be kell nyújtania a parlamentnek az Ukrajnának történő fegyverszállításról szóló tervezetet.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: