Connect with us

Horvátország

HOSSZÚ TÁVON GONDOLKODNAK: Úgy tűnik, a török Yıldırım mégis megvásárolja a horvát műtrágyagyártót

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

a alkonyat petrokemija
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Mint erről annak idején már írtunk, a kutenyai (Kutina) Petrokemija úgy látszik mégis tulajdonost cserél. Ha igaz, a Yıldırım konszern az év végéig lebonyolítja az ügyletet, és ezzel Horvátország egyetlen műtrágya előállító üzeme idegen kézre kerül. A műtrágyagyár az évek során néhányszor már a tönk szélén volt, csak a kiadós állami támogatások mentették meg a csődtől, ám ez nem megoldás.

A horvát kormány pár évvel ezelőtt a privatizáció mellett döntött. A gyár időközben részvényeinek 54,52 százalékát átadta legnagyobb hitelezőinek az INA-nak és a Vujnovac-féle PPD-nek, akik Terra Mineralna gnojiva néven új céget hoztak létre.

A Yıldırımmel folytatott tárgyalások folyamán ez problémát okozott, mert a törökök ragaszkodtak ahhoz, hogy a cég részvényeinek 100 %-át vásárolják meg, míg a horvát fél két fázisban szerette volna megvalósítani az eladást.

A Yıldırımnek előbb az INA/PPD részvénycsomagot kell megvásárolnia ahhoz, hogy az állam jóváhagyja a tulajdonában lévő kicsit kevesebb mint 46 százaléknyi részvény eladását. E körül folyt a huzavona vagy másfél évig, de valószínűleg a fenyegető válság árnyékában a felek végül kiegyeztek.

Mire számít a Yildirim?

Itt jó kérdésnek számít, hogy miért ragaszkodott/ragaszkodik a török konszern a veszteséges horvát üzem megvásárlásához, különösen most, amikor senki sem tudja még elképzelni sem, hogy mi fog történni a földgázzal, ugyanis – és ez Európa szempontjából nagyobb baj, mint a fűtés – a földgáz a műtrágyagyártás nyersanyaga, a gáz hiánya, vagy csillagászati ára esetén pedig esélye sincs a termelésre.

Ha valaki nem tudta volna, a földgáz műtrágya, fagyálló, műanyagok, gyógyszerek és szövetek előállítására használt összetevő. Vegyi anyagok, például ammónia, metanol, bután, etán, propán és ecetsav gyártására is használják, amit aztán a vegyiipar és a gyógyszeripar hasznosít.

A műtrágya fontossága a mezőgazdaság, illetve élelmiszertermelés szempontjából talán felesleges hangsúlyozni, egyesek egyenesen stratégiai fontosságú anyagnak tartják, nem alaptalanul. Tehát mire számít, mit tud a Yıldırım, amit mi nem?

Az egyik lehetőség, hogy hosszú távon gondolkodik, arra számítva, hogy az orosz földgázra kivetett szankciók előbb-utóbb megszűnnek, a másik pedig az, hogy más forrásból származó – például izraeli – földgázzal kalkulálnak, amit szintén Törökörszág érintésével fognak Európába szállítani.

A nemrégen Libanonnal aláírt határegyezmény mögött ugyanis az húzódik, hogy Izrael így ki tudja majd termelni az ottani partok mellett talált hatalmas földgáztartalékokat. Vagy úgy is lehet konjuktúra, hogy nem lesz elég műtrágya és akkor minden tonnát aranyárban fognak értékesíteni.

De ugyanez vonatkozik például az ammóniára, amely fontos ipari alapanyag. Ha leáll a német vegyipar, mindenből hiány lesz, így ebből is. Igaz, valószínűbbnek tűnik, hogy Dél- Európa hátán csattan az ostor, de a képlet ugyanaz.

Mi is a helyzet konkrétan?

Miután a tárgyalások még folynak, a felek nem nyilatkoztak, viszont indikatív Davor Žmegačnak, a Petrokemija igazgatótanácsa elnökének nyilatkozata, amit a Poslovni dnevniknek adott:

– Ami a tulajdonosi szerkezet változásait illeti, a tulajdonosi szintű tárgyalások még mindig aktívak, és az év végére várjuk ezeknek a tevékenységeknek a lezárulását, ami összességében hozzájárul a társaság fenntarthatóságának megerősítéséhez.

A mandarinnyelven megfogalmazott nyilatkozat a Petrokemija bizakodását fejezi ki, de lehet, hogy a 100%-ig mégis kissé tekervényesebb lesz az út. Az állami vagyonkezelő, amelyet újabban úgy hívnak hogy Szerkezetátalakítási és Értékesítési Központ (CERP), kezében tartja a részvények mintegy 45 százalékát, ám egy állami szerv, amelyet szigorú szabályozás köt a részvények eladásakor.

Itt legfontosabb, hogy a kormánynak kell beleegyezését adnia a tranzakcióhoz, a horvát kormány pedig még mindig nem határozott a Petrokemija részvényeinek eladásáról.

Itt nyilván közrejátszik, hogy az INA példája által megtapasztalt politikai perpatvar esetleg kiterjed a Petrokemija eladására is – stratégiai jelentőségű termelőről lenne szó, és ilyen esetekben nagyon könnyen napirendre kerül az ország érdekeinek lábbal tiprása, hazaárulás és egyebek, amiket már a felhevült (ellenzéki) honatyák ilyenkor a kormány fejéhez szoktak vágni.

A Yıldırım egyszer már kísérletet tett a CERP részvényeiből egy 17,9%-os csomag megvásárlására, de az állami vagyonkezelő irreálisan magas árat határozott meg, így az üzletből nem lett semmi.

Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a kormány csendesen odaígérte a Yıldırımnek az állami tulajdonban lévő részvénycsomagot, de egyúttal némi türelmi időt kért a török féltől.

Ennek tükrében érthető a lépcsőzetes megoldás, amely először az INA/PPD részvények megvásárlását célozza meg. Mert akárcsak az INA esetében, a horvátoknak el kell adniuk a Petrokemiját, ha nem akarják hogy csődbe menjen.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava