Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

BALKÁNI TÜCSÖK-BOGÁR: Kékzacskós zágrábi vezetés és egyéb történetek

koszovi oroszlan gigapixel standard scale
KOSZOVÓI OROSZLÁN: Nem műtik, csak vizsgálják (Forrás: Index.hr)

Olvasási idő: 3 perc

Még mielőtt a közbeszól, kihasználom az alkalmat, hogy olyasmiről írjak, amit a legjobban szeretek, a mindennapok kis balkáni furcsaságairól, ezek nemegyszer megszégyenítik a legvadabb képzelőerővel megáldott regényírókat is.

Állatkert az étteremben

A horvát Indexen napvilágot látó kishír értelmében, Koszovóban az étteremtulajdonosok kisebbfajta állatkertekkel igyekeznek növelni a forgalmat. És nem kisállatokról van szó, mint a budai Mókus sörkertben, ahol a vendégek azzal szórakoztathatják magukat, hogy kalitkába zárt mókusokat videóznak, amíg nem teszi be oda valami “négymancsos ivadék” a lábát.

Koszovóban mókus, sündisznó, vagy tengerimalac helyett, medvék, oroszlánok, egyebek fogadják a kedves vendégeket.Ezt onnan tudjuk, hogy az ottani Four Paws (Négy Mancs) medvemenhely egy medvét és egy oroszlánt mentett ki a fogságból.

Az állatokat egy étterem szűkös ketrecekbe zárta, és talán mondani sem kell, minden törvénynek, előírásnak fittyet hányva.

A macit és az oroszlánt megvizsgálta az állatorvos, és viszonylag jó állapotban találta őket, ám a menedék figyelmeztet arra, hogy ez nem az első eset, amikor kényszerű fogságban sínylődő állatokat mentettek meg.

A medvéket orvvadászok szállítják az albán, koszovói erdőségekből és úgy tetszik, senki se törődik vele. Arról viszont nem szól a fáma, hogy az migrált egészen Koszovóig.

Hatósági zacskók

A horvát főváros vezetősége a nemrégen úgy határozott, hogy új bevételi forrást kreál magának, és bevezette a kék színű műanyag szemeteszsákokat. Ezzel párhuzamosan kemény bírságokat helyezett kilátásba mindazokkal szemben, akik a szemetet nem a hatósági szemeteszsákba gyűjtik, hanem közönséges, fekete zacskókba helyezik.

Az elképzelés szerint a 10, 20 és 40 literes zsákokat a polgárok borsos áron vásárolnák az üzletekben 20, 40 és 80 kunáért tízdarabos kiszerelésben. Ez sok: a 20 kuna kicsit kevesebb mint 3 euró, a 40 kuna 6 euró alatt van, míg a 80 már egészen tekintélyes 11+ eurót ér. Tudomásom szerint az euró egyelőre 400 forint körül van, tessék utánaszámolni.A franciák hasonló helyzetben már az útburkolatot feszegetnék felháborodásukban, a balkáni népek viszont jobban kedvelik a praktikus megoldásokat. Miután az intézkedés bevezetésének határideje október 1, valamit sürgősen ki kellett találni.

A zágrábi piacokon így megjelentek a városi szemeteszsákokhoz megszólalásig hasonló zsákok, persze nyomott áron. Legkevésbé kifizetődő a 10 litereseket vásárolni, mert ezek 15 kunába kerülnek, ám a nagyobbaknál már ugyancsak megéri: a húsz literes 40 helyett 25 kunába, míg a legnagyobb negyven literesekhez féláron tud hozzá jutni az ember, mert kereken 40 kunába kerülnek a hatósági 80 kuna helyett.

Mire a piaci felügyelők kiszállnak, nyilván eltűnnek a pultokról a “maszek környezetvédők” által gyártott zacskók, és ugyanúgy fogják árulni őket, mint a csempészett dohányt, mutyiban.

Vágott

Mert ugye, -szerte mindenhol lehet a fináncokat nagy ívben elkerülő vágott dohányt venni, amit egyszerűbb csempészni, mint a cigarettát, és nyilván kifizetődőbb is, mert egy kiló, többnyire jó minőségű vágott dohány kilója 150-200 kunába kerül (kb 20-27euró).

Ez a trafikban kapható dohányárúhoz képest bagatell összeg, az egyik legismertebb világmárka cigaretta dobozonként majdnem 5 euróba kerül.

A dohánycsempészet a Balkánon nagyon régi üzletág, nem tudta kiirtani sem az oszmán birodalom, sem a monarchia, de még a kommunisták sem. Az átkosban ingdobozokba csomagolták a jó hírű hercegovinai dohányt, a škijat (ejdts: skíja), amelyet a kiszáradástól citromhéjjal óvtak, ami egyben hasznos volt a rendőrkutyák megtévesztése szempontjából is.

Manapság a csomagolás már jóval egyszerűbb: áttetsző nejlonzacskóban lapul a fél kilós kiszerelés, és jócskán nedves is, hogy többet nyomjon. Ezzel viszont senki sem törődik, örül, hogy hozzá tud jutni.A mostani csempészek közül senki sem jut Lavoisier neves francia vegyész sorsára, akit a kommün azért juttatott guilottine alá, mert állítólag nyerészkedés céljával vízzel fecskendezte be a dohányt.

Lavoisier késő leszármazottjai a legrosszabb esetben kapnak egy-két év börtönt, aminek a felét sem töltik le, az üzlet meg megy tovább. Hogy a biznisznek kik a védnökei és igazi haszonélvezői, jobb is nem tudni, mert a kíváncsi népséget hamar elnyeli az éjszaka.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: