Connect with us

Szerbia

ÁRTATLAN GYILKOSOK: Belivuk és társai tagadták bűnösségüket, kivéve a három együttműködő vádlottat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Belgrádban az előzetes meghallgatásokkal kezdődött meg a Veljko Belivuk (Bajkeverő Velja, Velja Nevolja) és a társai ellen indított bírósági eljárás, amely hét személy bestiális meggyilkolása miatt indult. A tárgyalás kezdetén felolvasták a második vádiratot is, amely további három emberölésről szól. A vádak ismertetése után minden felsorolt bűnöző ártatlannak vallotta magát, kivéve azt a három személyt, aki vádalkut kötött.

Húzás-halogatás

A bírósági eljárás kezdetét többször elhalasztották, először márciusban, miután a bűnözői klán tagjainak védői kérték az eljáró bírák, az ügyészek és feletteseik felmentését. A kérelmet elutasították, de a tárgyalás kezdetét áprilisra halasztották.

Áprilisban azért nem kezdődött meg a bírósági eljárás, mert közben az egyik ügyvédet Dejan Lazarevićet, letartóztatták, mert együttműködött egy másik bűnöző, Darko Šarić bandájával. Lazarević Veljko Belivuk és társa, Marko Miljković, valamint az általuk vezetett bűnözői csoport több tagjának ügyvédje volt.

Az ügyvéd letartóztatása után ismét halasztásra került sor, ezúttal azért, hogy a gyanúsítottak dönthessenek és nyilatkozhassanak, hogy az előállt helyzetben ki képviselje őket.

Májusban harmadik nekifutásra sem sikerült belevágni a bírósági folyamatba, mert a banda mészárosa, Marko Miljković visszavonta az új ügyvédének adott meghatalmazást, kijelentve, hogy őt kizárólag a letartóztatott Dejan Lazarević képviselheti.

Miljković új védője közben a meghallgatás elhalasztását kérte azzal az indokkal, hogy “nem volt ideje felkészülni” a bírósági tárgyalásra.

Az első tárgyalás

Hosszas huzavona után végül megkezdődött a Belivuk-banda elleni eljárás bírósági szakasza, amely során ismertették a második vádiratot, ez Nikola Mitić, Goran Mihajlović és Zdravko Radojević meggyilkolására vonatkozik.

Veljko Belivuk, Marko Miljković és a többi vádlott közölte, hogy nem bűnös Mitić és Mihjalović meggyilkolásában, és ártatlannak vallotta magát Vlade Draganić, annak a ripoteki háznak a tulajdonosa is, amelyben a bűnbanda az “ember-mészárszéket” létesítette, pedig vele kapcsolatban korábban felmerült, hogy ő lesz a negyedik tanú, aki vádalkut köt.

Eddig Bojan Hrvatin és Nikola Spasojević, valamint Srđan Lalić vállalta az együttműködő vádlott szerepét, akiknek ugyan nem engedték el a büntetésüket a cselekmények súlyóságára való tekintettel, de csökkentették azok mértékét, az első két bűnöző 14, illetve 15 év börtönt kapott, a harmadik viszont 18-at, ugyanis ő volt a főegzekutor egy gyilkosság alkalmával.

Az egyik vádlott a tárgyalóteremben hangosan szidalmazta a bírósággal együttműködő bűntársait, amikor a bíró “névsorolvasást” tartott.

– Miközben a bíró szólította a jelenlévőket, Miloš Budimir felállt, amikor az ő neve elhangzott, és szitkozódni kezdett a többi vádlottól elkülönítve helyet foglaló együttműködő vádlottak felé, akik a tárgyalóteremnek azon részén kaptak helyet, ahol az ügyvédek, és a károsultak ültek

– mondta a belgrádi Kurirnak egy meg nem nevezett bennfentes személy, aki szerint Miloš Budimir csókokat is küldött az együttműködésre ráálló bűntársaknak.

Belivuk és Miljković állítólag a bírósági emelvény mögött nevetgélt, amikor arról kérdezték, hogy elismeri-e az utólag ráterhelt két gyilkosságot.

– Hogy ismerném el, az Istenbe?

– vigyorgott Bajkeverő Velja, a banda mészárosa, Marko Miljković pedig azt mondta, hogy abszolút semmit nem ismer el, és ettől ő is jókedvre derült.

Az egyik áldozat, Goran Veličković felesége viszont tapsolni kezdett, amikor Srđan Lalić az emelvényre fellépve azt mondta, hogy “bűnös vagyok, mindent beismerek”. A teremőrök emiatt felszólították a “tapsoló özvegyet”, hogy ne zavarja a rendet.

Az előzetes meghallgatások a tervek szerint kedden folytatódnak, amikor a az ügyvédek kapnak szót, hogy megtartsák első beszédüket.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország7 óra telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország13 óra telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékHúzás-halogatásAz első tárgyalás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére hivatkozva arról számolt be,...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó1 nap telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava