Connect with us

Oroszország

HELYESBÍTÉS VAGY PARASZTVAKÍTÁS? A menekülés nem most kezdődött, mintha ezt erősítette volna meg az Air Serbia közleménye

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sotetben megbuvo valosag air serbia
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A repülőjegyek eladásával kapcsoltban napvilágra került információkat követően megszólalt az Air Serbia, amely közölte, hogy a Belgrád és Oroszország közötti járatokra már régóta elkeltek a jegyek szeptember vonatkozásában, de nem azon az áron, amelyek a sajtóban az oroszországi mozgósítás után megjelentek. A szerb légitársaság ezzel viszont nem cáfolta, hanem inkább mintha megerősítette volna, hogy az oroszok egyre nagyobb számban hagyják el a hazájukat, bár nem mindenki menekült, aki Moszkvából Belgrádba indul, egyesek más céllal is utazhatnak.

Ez az Air Serbia hivatalos közlése

Az Air Serbia közlése szerint idén március óta rendkívül nagy kereslet tapasztalható az Air Serbia Belgrád és Oroszország közötti járataira, ezért néhány nappal, sőt több héttel előre lehet csak jegyet vásárolni.

A szerb légitársaság azt is elárulta, hogy az összes szeptemberi járatra már elkeltek a jegyek, az októberi első felében induló járatokra pedig nagyon kevés jegy van, vagyis az ezzel kapcsolatos állításokat nem cáfolta, hanem inkább megerősítette.

Ennek ellenére az Air Serbia honlapján a közkedvelt utazási célpontok között nem Moszkva vagy Szentpétervár szerepel, hanem Barcelona, Bécs, Podgorica, New York és Párizs.

A szerb légitársaság ugyanakkor spekulációnak nevezte a jegyek árára vonatkozó állításokat, és közölte, hogy a jelenleg elérhető legolcsóbb nem menettérti repülőjegy ára a turista osztályon Moszkva és Belgrád között 397 euró, a legdrágább pedig 567 euró.

Az Air Serbia szerint a legolcsóbb retúr jegy Moszkvába turista osztályon 816 euró, a legmagasabb pedig 1156 euró. Az Air Serbia szerint ezek az árak már tartalmazzák az adókat is.

Ez pedig a valóság

Nem kell azonban mindent elhinni a hivatalos közleményeknek, kíváncsiságból utánajártunk a közlemény igazságtartalmának, és a következőt sikerült kiderítünk az Air Serbia internetes keresőjének segítségével a Moszkvából Belgrádba induló járatok esetében. A keresést, szeptember 22-én, csütörtökön 17 órakor végeztük.

Air Serbia Moszkvából induló jaratai

A fenti, akár hivatalosnak is tekinthető ajánlatok pedig köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit az Air Serbia állított, mert az első legközelebbi időpontra szóló jegyet Moszkvából Belgrádba október 14-re találtuk a legalacsonyabbnak számító 888-os dolláros áron (az euró és a dollár árfolyama között nincs túl nagy eltérés), de október 17-én és 18-án, hétfőn és kedden, már csak 1621 dollárért lehet utazni/menekülni Moszkvából, ez szintén a legkedvezőbb ár, de vannak 900 dolláros ajánlatok is szép számmal, és csak novemberi foglalással lehet 500 dollár alatti áron jegyhez jutni.

Hasonló a helyzet Szentpétervár esetében is, bár ott valamelyest alacsonyabbak az árak.

Az Air Serbia honlapján elérhető kereső szerint Szentpétervárról október 18-a előtti időpontra nem lehet jegyet kapni Belgrád felé, az október 18-ra szóló legolcsóbb jegy pedig 783 dollár.

Nem akarunk messzemenő következtetést levonni a “parasztvakítás” kérdésében, bár nem hisszük, hogy a hivatalos közlemény óta eltelt néhány óra alatt ennyire megváltoztak a körülmények, ha viszont valóban ez történt, akkor joggal állíthatjuk, hogy a helyzet tényleg drámai.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ismét felvázolta Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava