Connect with us

Oroszország

HELYESBÍTÉS VAGY PARASZTVAKÍTÁS? A menekülés nem most kezdődött, mintha ezt erősítette volna meg az Air Serbia közleménye

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sotetben megbuvo valosag air serbia
Olvasási idő: 2 perc

A repülőjegyek eladásával kapcsoltban napvilágra került információkat követően megszólalt az Air Serbia, amely közölte, hogy a Belgrád és Oroszország közötti járatokra már régóta elkeltek a jegyek szeptember vonatkozásában, de nem azon az áron, amelyek a sajtóban az oroszországi mozgósítás után megjelentek. A szerb légitársaság ezzel viszont nem cáfolta, hanem inkább mintha megerősítette volna, hogy az oroszok egyre nagyobb számban hagyják el a hazájukat, bár nem mindenki menekült, aki Moszkvából Belgrádba indul, egyesek más céllal is utazhatnak.

Ez az Air Serbia hivatalos közlése

Az Air Serbia közlése szerint idén március óta rendkívül nagy kereslet tapasztalható az Air Serbia Belgrád és Oroszország közötti járataira, ezért néhány nappal, sőt több héttel előre lehet csak jegyet vásárolni.

A szerb légitársaság azt is elárulta, hogy az összes szeptemberi járatra már elkeltek a jegyek, az októberi első felében induló járatokra pedig nagyon kevés jegy van, vagyis az ezzel kapcsolatos állításokat nem cáfolta, hanem inkább megerősítette.

Ennek ellenére az Air Serbia honlapján a közkedvelt utazási célpontok között nem Moszkva vagy Szentpétervár szerepel, hanem Barcelona, Bécs, Podgorica, New York és Párizs.

A szerb légitársaság ugyanakkor spekulációnak nevezte a jegyek árára vonatkozó állításokat, és közölte, hogy a jelenleg elérhető legolcsóbb nem menettérti repülőjegy ára a turista osztályon Moszkva és Belgrád között 397 euró, a legdrágább pedig 567 euró.

Az Air Serbia szerint a legolcsóbb retúr jegy Moszkvába turista osztályon 816 euró, a legmagasabb pedig 1156 euró. Az Air Serbia szerint ezek az árak már tartalmazzák az adókat is.

Ez pedig a valóság

Nem kell azonban mindent elhinni a hivatalos közleményeknek, kíváncsiságból utánajártunk a közlemény igazságtartalmának, és a következőt sikerült kiderítünk az Air Serbia internetes keresőjének segítségével a Moszkvából Belgrádba induló járatok esetében. A keresést, szeptember 22-én, csütörtökön 17 órakor végeztük.

Air Serbia Moszkvából induló jaratai

A fenti, akár hivatalosnak is tekinthető ajánlatok pedig köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit az Air Serbia állított, mert az első legközelebbi időpontra szóló jegyet Moszkvából Belgrádba október 14-re találtuk a legalacsonyabbnak számító 888-os dolláros áron (az euró és a dollár árfolyama között nincs túl nagy eltérés), de október 17-én és 18-án, hétfőn és kedden, már csak 1621 dollárért lehet utazni/menekülni Moszkvából, ez szintén a legkedvezőbb ár, de vannak 900 dolláros ajánlatok is szép számmal, és csak novemberi foglalással lehet 500 dollár alatti áron jegyhez jutni.

Hasonló a helyzet Szentpétervár esetében is, bár ott valamelyest alacsonyabbak az árak.

Az Air Serbia honlapján elérhető kereső szerint Szentpétervárról október 18-a előtti időpontra nem lehet jegyet kapni Belgrád felé, az október 18-ra szóló legolcsóbb jegy pedig 783 dollár.

Nem akarunk messzemenő következtetést levonni a „parasztvakítás” kérdésében, bár nem hisszük, hogy a hivatalos közlemény óta eltelt néhány óra alatt ennyire megváltoztak a körülmények, ha viszont valóban ez történt, akkor joggal állíthatjuk, hogy a helyzet tényleg drámai.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Szerbia

VUČIĆ: Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Barátság
BARÁTSÁG: A szerb-magyar-orosz háromszögben vajon ki kinek a barátja? És Magyarországnak vissza kellene-e vonnia Koszovó elismerését?
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő – aki erős barátsággal viseltetik a magyar miniszterelnök iránt – még hétfőn este tette közzé Instagram-profilján, hogy beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de a rövid bejegyzésből nem derült ki, hogy a beszélgetés milyen formában és körülmények között zajlott. Közben a kormánybarát Informer némi kommentárral megspékelve számolt be a Bloomberg értesüléséről, miszerint Magyarország megvétózta az EU tagállamainak közös állásfoglalásfoglalását az orosz elnök ellen elfogató parancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróság támogatására.

Nagyon rövid hír

A szerb elnöknek több profilja van a különböző közösségi oldalakon, a „hivatalos csatornának” azonban az egyik Instagram-fiók számít, a szerb államfő ezen keresztül kommunikál a sajtóval és a szervezett csápolókkal, ám ez nem az egyetlen vučići fiók az Instán.

Igazi baráti beszélgetés Orbán Viktorral a régió, Európa és a világ minden kulcsfontosságú kérdéséről. Találkozó hamarosan Belgrádban. Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

– írta még hétfő este Vučić, aki semmilyen más részletet nem árult el sem a beszélgetéssel, sem a találkozóval kapcsolatban.

A közlemény tehát mindössze ennyi volt, a rövidségnek köszönhetően viszont szinte minden szerb hírportál átvette abban a formában, amelyben a szerb elnöki Instagramon megjelent, a szorgalmasabbak a bejegyzést eredeti formájában építették be a saját honlapjukba.

De részletekre senki sem volt kíváncsi, és miután részletek nem voltak, így a kommentárok is elmaradtak, a keddi nap eseményei pedig maguk alá temették ezt a hírt.

Szerbiában az utóbbi napokban elég magas hőfokon zajlik az élet, ennek folytán folyamatosan túltermelés van az információgyártás terén – ezerrel zakatolnak a gépek – főleg ami a Koszovó körüli iszapbirkózást illeti.

Barátság extrákkal

Az Orbánnal folytatott „titokzatos” beszélgetés hírét így sehol sem taglalták a médiatérben, viszont nagy tetszést aratott a „szervezett csápolók” körében, szerda hajnalig 3344 szívecskét kapott a bejegyzés, ami az átlagosnál némileg nagyobb kedveltséget jelent.

Orbán úr jó államférfi, kivételes ember, és amennyire én tudom, nagyon elvszerű, nagyon örülök, hogy kivételes együttműködést alakított ki vele! ÉLJEN SZERBIA ❤️

– olvasható az egyik egyáltalán nem „kivételes” hozzászólás az elnöki bejegyzés alatt, amelyet viszont egy olyan követ, amely már elég erős elvárást fogalmaz meg Magyarország irányában.

Magyarországnak vissza kellene vonnia Koszovó elismerését

– írta valaki a trollfarm tagjai közül, akinek a thomastano92 néven található profilját minden bizonnyal azzal a céllal hozták létre, hogy pozitív bejegyzések érkezzenek róla a vučići Instagramra.

Barátság

Egy kamu profil, amelyről erős állásfoglalást fogalmaztak meg Magyarországgal szemben (Forrás: Instagram, https://www.instagram.com/thomastano92/)

Az ilyen internetes magatartás miatt korábban a Meta már több mint ezer úgynevezett „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó fiókot törölt az Instagramról, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy „koordinált, nem hiteles viselkedéssel” széles körű és alulról jövő támogatást mutassanak fel Aleksander Vučić szerb elnök és a Szerb Haladó Párt mellett.

Miután thomastano92 valószínűleg egy „vučići Avatar”, ezért az üzenetet is úgy kell felfogni, mint a szerb elnök, vagy a belgrádi vezetés, és nem az „Avatar” kívánságát, vagyis valószínűleg nem thomastano92 őszinte meggyőződéséről van szó, hanem egy olyan belgrádi politikai álláspontról, amelynek népszerűsítése ma még csak az Instagramon történik, de ki tudja, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a hivatalos elvárás szintjére emelkedik Magyarországgal szemben.

Az Informer kommentárja

Néhány szerbiai hírportál közzétette a Bloomberg információját, amely szerint Magyarország megvétózta, hogy a közelgő EU-csúcson a résztvevők közösen támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, amellyel elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

Az viszont valamilyen oknál fogva nem került bele a szerbiai hírforgalmazásba, hogy Paczolay Máté külügyi szóvivő hazugságnak nevezte a vétózással kapcsolatos hírt, vagy nem hitték el, vagy nem jutott el a hír Szerbiáig. Vagy nem volt elég bombasztikus.

Egyébként a szerb portálok a Bloomberg által világgá röpített hírhez sem fűztek kommentárt, általában csak magát a tényt rögzítették, ha egyáltalán rögzítették.

Barátság

Kivéve az erőteljesnél is erőteljesebben kormánypárti Informert, amely úgy reagált, hogy a hírbe ugyan „nem babrált bele”, viszont a címben erőteljes véleményt fogalmazott meg, miszerint „Orbán nem adja Putyint, a Nyugat magánkívül (van)”.

A baráti hírportál azonban rövidnek találta ezt a címet, ezért a fenti álláspontot azzal toldotta meg, hogy „a magyarok fellázadtak az orosz vezető letartóztatására vonatkozó terv ellen”.

Az Informernek még ez sem volt elég, mert még hozzátette, hogy ezt a lépést a „Nyugat nem bocsátja meg nekik”, mármint a magyaroknak.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: