Connect with us

Oroszország

HELYESBÍTÉS VAGY PARASZTVAKÍTÁS? A menekülés nem most kezdődött, mintha ezt erősítette volna meg az Air Serbia közleménye

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sotetben megbuvo valosag air serbia
A cikk meghallgatása

A repülőjegyek eladásával kapcsoltban napvilágra került információkat követően megszólalt az Air Serbia, amely közölte, hogy a Belgrád és Oroszország közötti járatokra már régóta elkeltek a jegyek szeptember vonatkozásában, de nem azon az áron, amelyek a sajtóban az oroszországi mozgósítás után megjelentek. A szerb légitársaság ezzel viszont nem cáfolta, hanem inkább mintha megerősítette volna, hogy az oroszok egyre nagyobb számban hagyják el a hazájukat, bár nem mindenki menekült, aki Moszkvából Belgrádba indul, egyesek más céllal is utazhatnak.

Ez az Air Serbia hivatalos közlése

Az Air Serbia közlése szerint idén március óta rendkívül nagy kereslet tapasztalható az Air Serbia Belgrád és Oroszország közötti járataira, ezért néhány nappal, sőt több héttel előre lehet csak jegyet vásárolni.

A szerb légitársaság azt is elárulta, hogy az összes szeptemberi járatra már elkeltek a jegyek, az októberi első felében induló járatokra pedig nagyon kevés jegy van, vagyis az ezzel kapcsolatos állításokat nem cáfolta, hanem inkább megerősítette.

Ennek ellenére az Air Serbia honlapján a közkedvelt utazási célpontok között nem Moszkva vagy Szentpétervár szerepel, hanem Barcelona, Bécs, Podgorica, New York és Párizs.

A szerb légitársaság ugyanakkor spekulációnak nevezte a jegyek árára vonatkozó állításokat, és közölte, hogy a jelenleg elérhető legolcsóbb nem menettérti repülőjegy ára a turista osztályon Moszkva és Belgrád között 397 euró, a legdrágább pedig 567 euró.

Az Air Serbia szerint a legolcsóbb retúr jegy Moszkvába turista osztályon 816 euró, a legmagasabb pedig 1156 euró. Az Air Serbia szerint ezek az árak már tartalmazzák az adókat is.

Ez pedig a valóság

Nem kell azonban mindent elhinni a hivatalos közleményeknek, kíváncsiságból utánajártunk a közlemény igazságtartalmának, és a következőt sikerült kiderítünk az Air Serbia internetes keresőjének segítségével a Moszkvából Belgrádba induló járatok esetében. A keresést, szeptember 22-én, csütörtökön 17 órakor végeztük.

Air Serbia Moszkvából induló jaratai

A fenti, akár hivatalosnak is tekinthető ajánlatok pedig köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit az Air Serbia állított, mert az első legközelebbi időpontra szóló jegyet Moszkvából Belgrádba október 14-re találtuk a legalacsonyabbnak számító 888-os dolláros áron (az euró és a dollár árfolyama között nincs túl nagy eltérés), de október 17-én és 18-án, hétfőn és kedden, már csak 1621 dollárért lehet utazni/menekülni Moszkvából, ez szintén a legkedvezőbb ár, de vannak 900 dolláros ajánlatok is szép számmal, és csak novemberi foglalással lehet 500 dollár alatti áron jegyhez jutni.

Hasonló a helyzet Szentpétervár esetében is, bár ott valamelyest alacsonyabbak az árak.

Az Air Serbia honlapján elérhető kereső szerint Szentpétervárról október 18-a előtti időpontra nem lehet jegyet kapni Belgrád felé, az október 18-ra szóló legolcsóbb jegy pedig 783 dollár.

Nem akarunk messzemenő következtetést levonni a “parasztvakítás” kérdésében, bár nem hisszük, hogy a hivatalos közlemény óta eltelt néhány óra alatt ennyire megváltoztak a körülmények, ha viszont valóban ez történt, akkor joggal állíthatjuk, hogy a helyzet tényleg drámai.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava