Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

ODA A TELJES CSERE: A magyar MOL nem akarja eltávolítani két tagját az INA igazgatótanácsából?

davor filipovic removebg preview gigapixel standard scale
LECSERÉLNE MINDENKIT: Davor Filipović ragaszkodik az INA menedzsmentjének lecseréléséhez (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

Davor Filipović horvát gazdasági és fenntartható fejlesztési miniszter találkozott a MOL képviselővel, akiket tájékoztatott a zágrábi kormány szerdai döntéséről, miszerint az INA-nak a Horvátországban kitermelt összes gázt a HEP-nek, vagyis a Horvát Villanygazdaságnak kell eladnia. De nem csak a vevő kilétét határozta meg a kabinet, hanem a gáz árát is, ez 41 euró megawattóránként, miközben a világpiaci ár jóval kétszáz euró felett van.

Az illetékes horvát minisztérium közleménye szerint Filipović miniszter a találkozót követően utalt az INA körül kialakult csalási botrányára is, és ismét hangsúlyozta az általa elrendelt független vizsgálat lefolytatásának fontosságát a tények feltárása érdekében.

A közlemény megjegyzi, hogy a külső szakértők által végzett ellenőrzés mellett az INA belső ellenőrzést is végez, amelynek előzetes eredményét a felügyelőbizottság jövő heti ülésén ismertetik.

Filipović miniszter megismételte, hogy a horvát kormány ragaszkodik az INA teljes igazgatótanácsának lecseréléséhez

– olvasható a minisztériumi közleményben, amely szerint a tanácskozás valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy az elkövetkező időszakban a lehető leghamarabb módosítani kell az eddigi rossz vállalatirányítási rendszert.

A 24sata horvát hírportált ugyanakkor úgy értesült, hogy a MOL nem kívánja visszavonni az igazgatótanács két magyar tagjának, Simola Józsefnek és Horvát Ferencnek a megbízatását. A sajtóértesülés szerint magyar részről elegendőnek tartják, hogy lemondott Fasimon Sándor az INA igazgatótanácsának elnöki posztjáról, amit horvát részről úgy magyaráznak, hogy a MOL azért nem akarja eltávolítani a maradék két igazgatótanácsi tagot, mert azzal elismerné, hogy a cég rosszul működött.

A hattagú igazgatótanácsnak három horvát és három magyar tagja van, szavazategyenlőség esetében az igazgatóság elnökének a szava a döntő, aki minden esetben magyar, a horvát kormánynak tehát tárgyalnia kell a MOL-lal bármilyen határozatot szeretne végrehajtani, ezért tettük fel tegnapi cikkünk címében a kérdést, hogy vajon mit szól a horvát kormány legfrissebb döntéséhez a MOL.

Nem vonhatják ki magukat a felelősség alól, ezért a kormány ragaszkodik a teljes vezetés elbocsátásához. Miért nem ellenőrizte senki, hogy egy negyedrangú igazgató mit csinál, miért nem ellenőrizték, hogy kinek és milyen áron adják el a cég termékének számító gázt egy olyan helyzetben, amikor a gáz ára az egekbe szökött?

– jelentette ki a horvát hírportál meg nem nevezett forrása, aki szerint ha (a magyarok) továbbra is elutasítják az egész vezetés visszahívását, akkor lehetőség van az INA rendkívüli közgyűlésének összehívására, amely a teljes menedzsmentet felmenti.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A horvát kormány a maga részéről már felmentette az INA igazgatótanácsának három horvát tagját, a három magyar tagot ugyanakkor nem tudja elmozdítani, ezt csak a MOL teheti meg.

Ha a magyar elutasítás miatt összehívják a rendkívüli közgyűlést, akkor a döntés kulcsa a kisrészvényesek kezében van, beleértve ebbe a nyugdíjalapokat és a bankokat is, miután a MOL a részvények 49,08 százalékát birtokolja, a horvát kormány tulajdonában pedig 44,84 százalék van.

A bankok és a nyugdíjalapok mintegy öt százalékkal rendelkeznek, és valamivel több mint egy százalékuk van a klasszikus értelemben vett kisrészvényesek kezében, ezekután senki sem lehet teljesen biztos a közgyűlési döntés kimenetelében, bár a MOL jóval közelebb van az ötven százalékhoz, mint a horvát kormány.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: