Connect with us

Balkán

BALKÁNI MEDVE: Mire tanítja az EU a gyerekeket?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

europ terkep
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Unió oktatási anyagai közé (Learning Corner) bekerült egy gyerekeknek szánt térkép is, amely rajzos formában igyekszik “megtanítani Európát”. Az internet népe a Balkánon elég sok kritikával illette a térképet, amelynek készítői szerintük nem túlzottan mélyedtek el a “balkáni vadnyugat” tanulmányozásában.

Pirospaprika és Drakula gróf

A térkép “bevallott” célja, hogy rajzos formában nyújtson oktatási segédeszközt a 12 év alatti korosztálynak az igencsak közhelyes “Egyesülve a sokszínűségben” jelszó alatt.

A fellengzős indoklás szerint az Európai Unió Gyermekposzterre kis képekkel mutatja be a következő nemzedéknek az egyes uniós országok nemzeti sajátosságait és hagyományait.

A térkép mellett egy hasznos névlista is található, amelyen egy-egy euróérme segít beazonosítani a közös európai pénzt használó tagállamokat.

Magyarország esetében a “nemzeti sajátosságokat” a parlament épülete, a Szent Korona és az Országalma reprezentálja, a pirospaprika már átcsúszott Romániába, amelynek, nagyobb területe révén, több kis képecske jutott a paprikán kívül is.

A román nemzeti hagyományt a román Athenaeum, egy római oszlop és szobor, plusz Drakula gróf jeleneti meg, az alkotók valószínűleg sok amerikai filmet néztek.

A természeti jelképek közül egy búzakalász, valamint a Kárpátokra utaló képecske került megjelenítésre három fenyőfával.

Vadnyugat- Balkán

A Nyugat- Balkán esetében némi értelmezési probléma merült fel az ottani közösségi médiában, miután az internet népe nem teljesen adekvát módon reagált.

Az uniós “segédeszköz” egyértelműen a tagországokra koncentrál, amit sokan figyelmen kívül hagytak, amikor kifogásolták, hogy a térkép készítői a Nyugat- Balkánt “balkáni vadnyugatként” mutatják be, az egész térségnek ugyanis szimbólumként csak egy barnamedve (Ursus arctos) jutott.

Kétségtelen, hogy Szerbia déli részén honos ez a medvefaj, amelynek száma az elmúlt évtizedben ötszörösére növekedett, és becslések szerint mostanság körülbelül 250-re tehető, viszont az is biztos, hogy nem ez a legjellemzőbb nemzeti vagy éppen térségbeli sajátosság.

Az uniós oktatótérkép készítőit érő bírálatok ennek ellenére nem teljesen jogosak, miután a készítők kitűzött célja az uniós országok, és nem a környező területek bemutatása volt, beleértve ebbe a nyugat-balkáni vadont is.

Ezért kaphatott több képecskét Horvátország, amellyel kapcsolatban Diocletianus császár spliti palotája és a zágrábi katedrális jutott az “alkotók” eszébe, igaz, az utóbbi erőteljesen átcsúszott Bosznia- Hercegovina területére, de hát Horvátország is kis ország, nem lehet túl sok mindent belerajzolni, valószínűleg a dalmata is ezért áll mellső lábaival Montenegróban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten “ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A “Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak “dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis- Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból “emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép- Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és “Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak “Szuperkartell” néven vált ismertté.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava