Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

AZ ADRIA VONZÁSÁBAN: Határokon átívelő szurkapiszka, avagy sok az “áruló” Szerbiában

spliti piac
SPLITI PIAC: Népírtást lehetne végrehajtani egy marék paprikával a spliti piacon (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

Remélhetőleg mindenki látta, hogyan osztotta ki Roger Waters a CNN-t Ukrajna ügyében. Persze ez a kérdés nem vonatkozik azokra, akik nem tudják ki az a Roger Waters, vagy mi is az a CNN. Mert ilyenek is vannak, sőt nem is kevesen. No, szóval, Waters biztosan nem fog többet interjút adni a CNN-nek, vagy bármely egyéb nyugati tévének, újságnak, amely a fősodorhoz tartozik, és nem csak azért, mert már benne van a korban.

Sok az áruló Szerbiában

Nálunk, Horvátországban közben kissé engedett a hőség a szorításból, hellyel-közzel még eső is esett, és végre mindenki elment nyaralni. Így csak az ügyeletes csapatok gyártják az anyagot a szerkesztőségekben, tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten.

Ma a Večernji list vitte el a pálmát, csatlakozva a határokon átívelő szerb-horvát szurkapiszkához, a kollégák ugyanis kiderítették, hogy idén nemcsak hogy 60 százalékkal több szerbiai turista látogatott Horvátországba, mint tavaly, hanem még 20 százalékkal túl is szárnyalták a 2019-es rekordévben felállított csúcsot.

Többek között az is kiderült, hogy azon a napon, amikor Miloš Vučević, újvidéki polgármester patriotizmus hiányával vádolta az Adrián nyaraló honfitársait, az “árulók” száma jócskán meghaladta a 13 ezret, az év elejétől pedig ez idáig 127 ezer szerbiai turista kereste fel Horvátországot, ami tekintettel az adriai árakra, a vártnál többnek számít.

A jelek szerint Szerbiában még sokan vannak, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust, és valami miatt politikailag nem lettek eléggé jól megnevelve.

A horvát vendéglátók szerint szerbiai vendégek nem különböznek más európai országok turistáitól, cserélgetik az úti célokat, felfedezik a tengerpartot érdeklődési körükkel és lehetőségeikkel összhangban.

Horvátországi házigazdáik ugyanúgy fogadják őket, mint bárki mást. Turisztikai dolgozóinkat nem terheli politikai vagy nemzetiségi előítélet, tartózkodásukkal kapcsolatban legalább hét-nyolc éve már nem merülnek fel problémák. Nem azt mondom, hogy néhány szerbiai vendég nem tapasztalt kellemetlenségeket, de ez egy némettel vagy egy olasszal is előfordul

– jelentette ki Boris Žgomba, a Horvát Kereskedelmi Kamara utazási irodákkal foglalkozó osztályának elnöke, aki egyúttal az Uniline turisztikai vállalat vezetője, amelynek Szerbiában is van irodája.

A szerelem kölcsönös

Ehhez, hozzá kell tenni, hogy a horvátok is szívesen járnak Szerbiába, különösen Belgrádba.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A belgrádi klubok, szórakozóhelyek főként a horvát fiatalokat vonzzák, azok közül is azokat, akik valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nem Roger Waters, hanem a szerb turbofolknak nevezett zenei irányzat kedvelői.

Szerintem ez a borzalom legalább annyira károsítja az agyat, mint a szintetikus drogok, de egyelőre hatóságilag nem tilos a fogyasztása, így hát Szerbiában ezen a téren végképp “dúl a szabadság”.

A horvátországi magyarok is kedvelik az Adriát, így nem csoda, hogy a spliti piacon pénteken dél körül, vagyis valamikor ebédidőben, a drávaszögi Laskó magyar ifjúsági szervezete halászlével fog kedveskedni a dalmatáknak, valamint az arrafelé csámborgó turistáknak.

A Slobodna Dalmacija híradása szerint a laskóiak azt is megígérték, hogy a halászlé nem lesz túl csípős, ami legalább annyira relatív fogalom, mint a “hegyi tangónak” is nevezett szerb turbofolk imádata.

A mediterrán ízvilághoz szokott splitiek már arra is nagy szemeket meresztenek, aki egy kis borsot hint a levesébe, így hát a laskóiaknak nem lesz könnyű “hidat verniük” a két konyha között, pedig a hídverés mostanság errefelé igencsak divatos.

Erős meggyőződésem – legyünk stílusosak – hogy egy marék cseresznyepaprikával népirtást lehetne végrehajtani a tengerparton, de jobb a békesség, mert a végén még Roger Waters bennünket is meggyanúsít valamivel.


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: