Connect with us

Kőolaj

IRÁNI OLAJ: A nagy felhajtás közepette, sitty-sutty, eltűnt egy hajó

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

arc1 uj
Listen to this article

Az újságírás terén tapasztalható hírhajsza, vagy inkább hírőrület közepette a horvát média megfeledkezett arról, hogy létezik “utánkövetés” is. Így fordulhatott elő, hogy egyszer csak, sitty-sutty, eltűnt egy hajó, amely állítólag iráni olajat szállított Horvátországba – esetleg Szerbiába vagy Magyarországra, és sokáig Fiume közelében vesztegelt.

Az amerikaiaknak szúrt szemet

Május első felében napokig tele volt a horvát sajtó a hírrel, hogy egy iráni olajjal megrakott hajó bolyong az Adrián.

A Večernji list szerint ez volt az első eset 2018 óta – amikor az Egyesült Államok szigorúbb szankciókat vezetett be az Iszlám Köztársasággal szemben – hogy egy iráni olajat szállító tartályhajó tűnt fel a horvát partoknál, Krk szigete mellett.

A panamai zászló alatt közlekedő ARC1 tanker “bűnös tevékenységét” az UANI (United Against Nuclear Iran) amerikai lobbicsoport leplezte le, amely figyelmeztető leveleket küldött a horvátországi csővezetéket működtető Janafnak, a szlovén Capris kikötői ügynökségnek, amelyen keresztül a tankert bérelték, valamint a fiumei kikötőnek.

Közben zajlottak a találgatások, hogy ki lehet az iráni kőolaj titokzatos megrendelője, netalán Szerbia, vagy esetleg Magyarország, de az is felmerült, hogy valamelyik horvátországi “oligarcha”?

A Večernji list megkérdezte Ivan Čermak volt tábornokot, akinek a cége, a Delta Oil International része a horvát olajbeszerzési láncnak, hogy nem az övé-e az állítólagos iráni olaj, amelyet az inkriminált tanker szállított, ám az üzletember nagyon röviden csak annyit mondott, hogy nem. Merthogy hogy egy üzletember ilyen esetben nem válaszol igennel.

Hova lett a hajó?

A horvát média egy idő után megfeledkezett a történetről, mint ha sosem lett volna, mivel közben jöttek a “fontosabb hírek” a boszniai horvátok vergődéséről, a miniszterelnök és az államfő főszereplésével zajló politikai bohózat újabb fejleményeiről, a jasenováci gyalázatról vagy példamutatásról (nézőpont kérdése), valamint az epochális hídavatásról.

A történtekre a “nukleáris Irán” ellen küzdő szervezet sem reagált, így az üggyel alig foglalkozott valaki, csak egy olasz portál és a londoni székhelyű Iran International című internetes kiadvány számolt be fejleményekről, miután a Lloyd’s List közölte, hogy a tanker négy hetes várakozás után elhagyta a horvát partokat, és Kína felé vette az irányt, amely nyugati források szerint egyébként is az “illegális olajszállítmányok” célpontja.

Az Iran International, amely nyilván Londonból igyekszik megbuktatni a teheráni rezsimet, közben arról számolt be, hogy az ARC1 visszaviszi Malajziába azt a hétszázezer hordónyi kőolajat, amelyet nem tudott Horvátországban kirakni. Azért Malajziába, mert korábban állítólag ott vette fel a “szajrét” egy ott horgonyzó másik hajóról áttöltve.

Az UANI ezzel kapcsolatban műholdfelvételeket is közölt, amelyek azt mutatják, hogy az ARC1 április 2-án iráni nyersolajat rakott be egy másik tartályhajóról, mégpedig a szintén panamai zászló alatt közlekedő Vigorról.

A Vigort ezt megelőzően szintén a Lloyd’s List Intelligence adatain keresztül követték nyomon az amerikaiak, és műholdak fényképezték le, miközben olajat vett fel az iráni Kharg szigetén március 14-én.

Egyelőre nem világos, hogy az ARC1 kirakta-e a szóban forgó szállítmányt, mivel elhaladt a malajziai Pengerang kikötője mellett, ahol az Iran International szerint le kellett volna adnia a rakományt. De az is lehet, hogy csak várakozó állapotban van az említett kikötő közelében.

Az ARC1 a Vigorra nyilván nem tudta visszatölteni az olajat, mer az most “ismét és véletlenül” éppen az iráni partoknál tartózkodik, körülbelül Busehr magasságában, amely nem messze van az említett szigettől, ezért nem kizárt, hogy megint “valamiben sántikál”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava