Connect with us

Bosznia

BEÜTÖTT A GÁZ(PROM)FEGYVER: Oroszország diszkriminálja a vele szemben ellenséges bosnyákokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

AZ OROSZOK BOSSZÚJA: A képen Bisera Hadžialjević, a bosznia-hercegovinai Föderáció gázimportját bonyolító Energoinvest vezetője
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

2022. július 15-én a bosnyák-horvát Föderáció gázimportjáért felelős Energoinvest cég vezetése közleményben tudatta a lakossági felhasználókkal, hogy a Gazprommal folytatott ármegállapító tárgyalás eredményeként 23,3%-al növekszik a lakossági földgáz ára. A bejelentést követően pár órával Nedeljko Elek, a boszniai Szerb Köztársaságban gázszolgáltatást végző Sarajevo Gas – Istočno Sarajevo AD vezetője közölte, hogy a szerb entitásban nem lesz gázáremelés. Oroszország diszkriminálja a vele szemben ellenséges bosnyákokat, akik a NATO felé húznak.

Mindenkit megdöbbentett

A gázár ilyen mértékű emelése amiatt hatott sokkoló erővel a Föderáció lakosságára, mert a boszniai államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik június 16-án egyeztetett a gázszállítás témájában Vlagyimir Putyin orosz államfővel és a Gazprom vezetőivel a szentpétervári gazdasági fórumon. Akkor az orosz fél arra vonatkozó ígéretet tett, hogy igyekszik biztosítani Bosznia- Hercegovina stabil gázellátását. Dodik Szentpétervárról való hazaérkezését követően bejelentette, hogy a tárgyalások eredményeként nem lesz áremelés egyik boszniai gázszolgáltatónál sem, tekintettel arra, hogy az államelnökség tagjaként az egész ország képviseletében járt el.

A Dodik által nagy sajtónyilvánosság előtt teljesített szentpétervári Canossa azonban csak átmeneti eredménnyel járt a Föderáció lakói számára.

A július második hetére tervezett ármegállapító tárgyaláson a Gazprom jelezte az Energoinvestnek, hogy a megváltozott piaci körülmények miatt igénybe fogja venni az új ár megállapítása során a két társaság közti szerződésben szereplő formulát. Ez még önmagában „csak” 15%-os drágulást eredményezett volna.

Bisera Hadžialjević, az Energoinvest vezetője az N1 Bosna csatornának adott interjúban elmondta, hogy a bejelentett 23,3%-os áremelkedést 15%-ban valóban a Gazprom által bejelentett szerződéses igény eredményezte, míg a fennmaradó 8,3%-os növekedést az USA dollár és euró árfolyama közti változás idézte elő, tekintettel arra, hogy a Gazprommal fennálló szerződés elszámolási alapja az USA dollár, míg a boszniai konvertibilis márka árfolyama hagyományosan az euróhoz van rögzítve 1:1,95 arányban.

Vagyis a dollár – euró árfolyam elmúlt hetekben lejátszódott jelentős megingása önmagában 8,3%-os gázáremelést tett indokolttá a Föderációban.

A magyarországi viszonyokkal összevethetővé téve a boszniai körülményeket érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi fűtési szezonban egy 50 m2 alapterületű lakás havi gázszámlája megközelítőleg 250,- konvertibilis márka (BaM), ez 128,2 euró, míg egy családi ház esetében ez az összeg elérheti akár a havi 500,- BaM-ot (256,4 eurót). Ehhez jön hozzá az Energoinvest által bejelentett 23,3%-os áremelés. Összevetésként érdemes figyelembe venni, hogy a boszniai Föderáció Statisztikai Hivatalának 2022. június végi összesítése alapján a Föderációban az átlagos egy főre eső nettó jövedelem 1080,- BaM (vagyis 553,8 euró).

Rezsicsökkentés szerb módra

Hadžialjević megerősítette a bosnyák-horvát háztartásokban komoly felháborodást kiváltó hírt, miszerint a boszniai szerb entitással szemben a Gazprom nem érvényesíti a szerződésből fakadó lehetőségét a magasabb gázár meghatározására, vagyis a szerb háztartásoknak nem lesz áremelés, tehát a szerbek a Drina mindkét partján megúszták. Ezt követte a „hidegzuhany”, amikor boszniai „főgázbeszerző” azt is alátámasztotta, hogy Szerbiában jelenleg 0,6 BaM egy köbméter lakossági földgáz ára, míg ugyanez Boszniában 1,25 BaM.

A kétszeres árkülönbséget Hadžialjević azzal igyekezett magyarázni, hogy a szerb jelentős mértékben szubvencionálja a lakossági gáz árát. Ugyanez a helyzet áll fent a Drina bal partján lévő boszniai Szerb Köztársaságban. Ezzel szemben a bosnyák-horvát Föderációban a kormány már tavaly szeptemberben kimerítette a szubvencióra szánt keretet, és a folyamatban lévő nagyberuházások miatt, mint az 5C jelű autópálya vagy a tuzlai erőmű 7. blokkjára szánt összeg, nem tud nagyobb mértékben támogatást nyújtani.

A szerb kormány által adott ártámogatás kapcsán Hadžialjević azzal próbálta meggyőzni a szubvenciós rendszer fenntarthatatlanságáról a sokat látott boszniai televíziónézőket, hogy „azt az összeget is valakinek Szerbiában meg kell fizetnie.” A népharag teljes felélesztése végett megjegyezte továbbá, hogy a politikusoknak kell szembenézni a helyzettel, mert nekik kellett volna Dodikhoz hasonlóan a Gazpromnál lobbizni a Föderáció lakóinak érdekében.

Meg kell említsük, hogy a boszniai bosnyák és horvát politikai vezetés az ukrajnai háború kitörését követően az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése mellett foglalt állást. Akkor Milorad Dodik szerb államelnökségi tag vétóján múlott, hogy a szankciók nem léptek életbe.

Ezt követően a horvát és bosnyák pártok jelentős médiakampányba kezdtek Bosznia- Hercegovina NATO csatlakozásának felgyorsítása érdekében. Vélelmezhetően ezek voltak azok a fontosabb események, amelyek hatására az orosz politikai vezetés jelezte a Gazpromnak, hogy differenciálja a boszniai piacon alkalmazott árat a szerb entitás és a Föderáció importőreivel között.

Lesz ez még rosszabb is

Hadžialjević képes volt a fentieken túl is sokkolni a közvéleményt, amikor kijelentette, hogy a lakossági gázára még jelentősen nőhet az október 1-jén esedékes ármegállapításig, hiszen az euró tovább romolhat a dollárral szemben, és a tőzsdén is emelkedhet a gáz ára. A helyzet érzékeltetése végett közölte, hogy a Gazprommal tavaly megújított hosszú távú gázszállítási szerződés alapján most meghatározott ár még mindig a harmada a tőzsdei árnak.

A puszta áremelkedésen túl Bosznia amiatt is rendkívül kitett helyzetben van, mert csak egy betáplálási ponttal rendelkezik Szerbia felől, amin keresztül kizárólag orosz gázt kap. A horvátországi gázhálózattal évek óta tervezett összekapcsolódás még mindig csak a tervasztalon létezik, a munkálatok még évekig eltarthatnak. Utóbbi sem jelentene érdemi megoldást a Krk szigetén lévő LNG tározó kapacitásának jelentős növelése nélkül, tekintettel arra, hogy annak kapacitásai már évekre előre le vannak kötve.

Hadžialjević megerősítette, hogy Bosznia- Hercegovina jelenleg nem bír érdemi gáztározó kapacitással. Az Energoinvest felvette a kapcsolatot külföldi exportőrökkel kapacitások lekötése céljából, azonban a bizonytalan európai piaci környezet miatt eddig még nem jött sehonnan válasz. De várnak rá, így minden érintett megnyugodhat!

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near .

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava