Connect with us

Horvátország

ESZÉKI SZÚNYOGOK: Végre-valahára! Itt az uborkaszezon!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ULTRA: spliti fesztivál
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Sokáig tartott, de kivártuk. Horvátországban beköszöntött az uborkaszezon, és a sajtó elkezdett valami mással is foglalkozni, nem csak az átok politikával, vagy az energetikai és egyéb apokalipszissel. Így például megtudhattuk, hogy Eszéken hosszú évek után végre nem meg az embert a szúnyogok, ha estefelé kitéved a házból.

Eszéki szúnyogok

A polgármesteri hivatal ezt nagy eredménynek könyveli el – természetesen a hálás polgárok is – de az ökológusok megint fanyalognak. Így például Mikuska Tibor, ismert eszéki biológus, a Horvát Madár- és Természetvédelmi Társaság projektmenedzsere, nagy ellenzője a szúnyogirtásnak, mert úgy véli, hogy a szúnyogok csak irritálják az embert, „de nem jelentenek halálos veszélyt”.

Mikuska a természetes egyensúly felborulása miatt aggódik, mert a szúnyoglárva a halivadék, a fecskék és a denevérek fontos élelemforrása. Persze, ellenvélemény is van: Eszék közelében helyezkedik el a Kopácsi Rét „Natúrpark” (természetvédelmi terület), ahol annyi a szúnyog, hogy ha az ember megrúg egy bokrot, abból egy bombázóraj repül fel.

Ultra Splitben

A katolikus fundamentalisták által Szodomának és Gomorának kikiáltott, a világ minden tájáról szórakozni vágyó fiatalokat összecsődítő spliti Ultra Fesztivál az idén is nagy érdeklődést váltott ki a horvát médiatérben. (Majdnem olyan, mint Újvidéken az Exit, de azért nemannyira, már csak a tenger miatt sem.)

Elsősorban a fotósok arattak – mivelhogy a pucérkodó, minden elképzelhető módon kidekorált hölgyekkel és urakkal, az éjjeli klubbá vedlő Poljud stadion attraktív képsorokat produkált, néha jobbakat, mint a Hajduk.

Persze, mindennapjaink szorgos krónikásai (vagyis a médiatrógerek) nem mulasztották el a rendőrségi jelentések publikálását sem, naponta x számú rendbontót, zsebtolvajt, kábítószer-árust fogtak el, illetve y mennyiségű kábítószert – zömében partidrogot, például ecstasyit – koboztak el.

A vendéglősök, taxisok arattak, az utcaseprők káromkodtak, a polgárok szörnyülködtek, a vendégek szórakoztak és legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy nincs a földkerekségen jobb buli, mint a spliti Ultra.

Közelharc a makarskai strandon

Splittől délebbre, a makarskai strandon, a turisztikai vállalat által a rendfenntartással megbízott őrző-védő társaság alkalmazottai valósággal közelharcot vívtak egy főttkukoricát illegálisan árusító fiatalemberrel, akit végül szabadon kellett engedniük, mert a helyszínre kivonuló rendőrök nem találtak semmilyen illetékességükbe tartózó kihágást.

Viszont feljelentették az őrző-védő markos legényeket, akik majd a bíróságon magyarázhatják el, hogy erélyes fellépésükkel túllépték-e hatáskörüket, vagy sem.

Elég ciki lesz a per, mert a törvény értelmében az őrző-védők az általuk védett területen nemcsak vaskos pofonokat osztogathatnak, de akár tűzfegyvert is használhatnak.

Az őrző-védő észlegényeket alkalmazó társaság azzal érvel, hogy pontosan ezért kötöttek szerződést a Bilić- Erić Security Kft.-vel, hogy megóvják a vendégeket az illegális árusok zaklatásától, nem pedig azért, hogy a főttkukorica készítés technikáját elsajátítsák.

A Szabadság Himnusza

Hogy tudósításunk ne múljon el magyar vonatkozású hír nélkül, arról a derék šibenikiek gondoskodtak. A šibeniki 11. Dance Festivalt ugyanis Duda Éva világhírű társulata nyitja meg a Ramazuri elnevezésű koreográfiával.

Aki arrafelé jár, érdemes megnézni, különösen azért mert a fesztivál helyszíne a XVII. századi Szent Mihály erőd, amelyet nemrégiben újítottak fel, hogy kulturális események színhelyéül szolgáljon.

Egészen délen, Dubrovnikban közben megnyitották a 73. Dubrovniki Nyári Játékokat, ám nem mindenkinek nyerte el a tetszését, a „Szabadság Himnuszának” szövegét ugyanis két ukrán színésznő adta elő, nem túlzottan sikeresen.

Andrija Jarak neves tévériporter nem rejtette véka alá a véleményét. „Epic fail. A hamis szolidaritás eredménye egy csodálatos vers lemészárlása.”

Jarak kolléga – akinek okvetlenül fizetni fogok pár szeszes italt, csak találkozzak vele – azt is kifejtette, hogy Horvátország segítette és segíteni is kívánja Ukrajnát, de erre igazán nem volt szükség. Igaza van.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava