Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

ESZÉKI SZÚNYOGOK: Végre-valahára! Itt az uborkaszezon!

ULTRA: spliti fesztivál
ULTRA: spliti fesztivál
Olvasási idő: 2 perc

Sokáig tartott, de kivártuk. Horvátországban beköszöntött az uborkaszezon, és a sajtó elkezdett valami mással is foglalkozni, nem csak az átok politikával, vagy az energetikai és egyéb apokalipszissel. Így például megtudhattuk, hogy Eszéken hosszú évek után végre nem eszik meg az embert a szúnyogok, ha estefelé kitéved a házból.

Eszéki szúnyogok

A polgármesteri hivatal ezt nagy eredménynek könyveli el – természetesen a hálás polgárok is – de az ökológusok megint fanyalognak. Így például Mikuska Tibor, ismert eszéki biológus, a Madár- és Természetvédelmi Társaság projektmenedzsere, nagy ellenzője a szúnyogirtásnak, mert úgy véli, hogy a szúnyogok csak irritálják az embert, “de nem jelentenek halálos veszélyt”.

Mikuska a természetes egyensúly felborulása miatt aggódik, mert a szúnyoglárva a halivadék, a fecskék és a denevérek fontos élelemforrása. Persze, ellenvélemény is van: közelében helyezkedik el a Kopácsi Rét “Natúrpark” (természetvédelmi terület), ahol annyi a szúnyog, hogy ha az ember megrúg egy bokrot, abból egy bombázóraj repül fel.


Ultra Splitben

A katolikus fundamentalisták által Szodomának és Gomorának kikiáltott, a világ minden tájáról szórakozni vágyó fiatalokat összecsődítő spliti Ultra Fesztivál az idén is nagy érdeklődést váltott ki a horvát médiatérben. (Majdnem olyan, mint Újvidéken az Exit, de azért nemannyira, már csak a miatt sem.)

Elsősorban a fotósok arattak – mivelhogy a pucérkodó, minden elképzelhető módon kidekorált hölgyekkel és urakkal, az éjjeli klubbá vedlő Poljud stadion attraktív képsorokat produkált, néha jobbakat, mint a Hajduk.

Persze mindennapjaink szorgos krónikásai (vagyis a médiatrógerek) nem mulasztották el a rendőrségi jelentések publikálását sem, naponta x számú rendbontót, zsebtolvajt, -árust fogtak el, illetve y mennyiségű kábítószert – zömében partidrogot, például ecstasyit – koboztak el.

A vendéglősök, taxisok arattak, az utcaseprők káromkodtak, a polgárok szörnyülködtek, a vendégek szórakoztak és legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy nincs a földkerekségen jobb buli, mint a spliti Ultra.

Közelharc a makarskai strandon

Splittől délebbre, a makarskai strandon, a turisztikai vállalat által a rendfenntartással megbízott őrző-védő társaság alkalmazottai valósággal közelharcot vívtak egy főttkukoricát illegálisan árusító fiatalemberrel, akit végül szabadon kellett engedniük, mert a helyszínre kivonuló nem találtak semmilyen illetékességükbe tartózó kihágást.

Viszont feljelentették az őrző-védő markos legényeket, akik majd a bíróságon ázhatják el, hogy erélyes fellépésükkel túllépték-e hatáskörüket, vagy sem.


Elég ciki lesz a per, mert a törvény értelmében az őrző-védők az általuk védett területen nemcsak vaskos pofonokat osztogathatnak, de akár tűzfegyvert is használhatnak.

Az őrző-védő észlegényeket alkalmazó társaság azzal érvel, hogy pontosan ezért kötöttek szerződést a Bilić-Erić Security Kft.-vel, hogy megóvják a vendégeket az árusok zaklatásától, nem pedig azért, hogy a főttkukorica készítés technikáját elsajátítsák.

A Szabadság Himnusza

Hogy tudósításunk ne múljon el magyar vonatkozású nélkül, arról a derék šibenikiek gondoskodtak. A šibeniki 11. Dance Festivalt ugyanis Duda Éva világhírű társulata nyitja meg a Ramazuri elnevezésű koreográfiával.

Aki arrafelé jár, érdemes megnézni, különösen azért mert a fesztivál helyszíne a XVII. századi Szent Mihály erőd, amelyet nemrégiben ítottak fel, hogy kulturális események színhelyéül szolgáljon.

Egészen délen, Dubrovnikban közben megnyitották a 73. Dubrovniki Nyári Játékokat, ám nem mindenkinek nyerte el a tetszését, a “Szabadság Himnuszának” szövegét ugyanis két ukrán színésznő adta elő, nem túlzottan sikeresen.

Andrija Jarak neves tévériporter nem rejtette véka alá a véleményét. “Epic fail. A hamis szolidaritás eredménye egy csodálatos vers lemészárlása.”


Jarak kolléga – akinek okvetlenül fizetni fogok pár szeszes italt, csak találkozzak vele – azt is kifejtette, hogy segítette és segíteni is kívánja Ukrajnát, de erre igazán nem volt szükség. Igaza van.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: