Connect with us

Szerbia

ELVÁLASZTHATATLAN BARÁTOK ÉS ELLENSÉGEK: Ismét összebútoroznak a haladók és a szocialisták?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Vučić és Ivica Dačić harminc év után sem képes elengedni egymás kezét
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában még csak most kezdődtek meg a kormányalakítási tárgyalások az április 3-i választásokat követően, miután ötödik nekifutásra sikerült probléma nélkül lezárni a szavazást egy dél-szerbiai körzetben, ahol egy ottani albán képviselőt próbáltak kigolyózni a szerbiai parlamentből. Ivica Dačić volt parlamenti elnök jelezte, hogy a választási maratonfutás után az új összetételű képviselőház várhatóan még ebben a hónapban összeül, viszont az új kormány minden bizonnyal csak augusztusban alakul meg.

A szerbiai választások és az örökkévalóság

Csak nem húzzák el az örökkévalóságig a kormányalakítást Szerbiában, bár a jelek szerint még mindig nem kapkodnak vele, erre utal az Aleksandar Vučić államfő mellett a másik nagy politikai túlélőnek számító, Ivica Dačić, leköszönő parlamenti elnök nyilatkozata.

– Szerintem július végéig gyakorlatilag lehetetlen kormányt alakítani, mert még legalább hét napra lesz szükség a választási folyamat lezárására. Az tűnik leginkább reálisnak, hogy július végéig megalakul az új parlament

– mondta a szocialista vezető, akit sokan nem szeretnek a Szerb Haladó Párt soraiban, viszont a szocialisták nélkül nem lehet stabil kormányzást összebarkácsolni, miután a társutas Vajdasági Magyar Szövetség igencsak rosszul muzsikált a választásokon.

Ennek tudatában kezdődött/kezdődhetett meg az egyelőre csak informális egyeztetés a választások utáni koalícióról és az új kormány megalakításáról a haladók és a szocialisták között.

A kormány összetrombitálása

Az ellenzéki Nova hírportál értesülései szerint Aleksandar Vučić „szerb mindenes államfő” a védelmi miniszteri posztot ajánlotta fel a lerázhatatlan Dačićnak, de a Szerb Szocialista Párt vezetője nem kívánja elfogadni.

Az ukrajnai háború árnyékában ez kétségkívül kényelmetlen pozíció, a nagyobb baj viszont az, hogy a hadsereg főparancsnokaként a terület Vučić domíniumának számít, főleg hogy a szerb elnök korábban maga is vezette a tárcát, tehát belülről ismeri annak működését. De a szocialista vezető nem csak ezért ódzkodik.

– Több oka is van annak, hogy miért nem akarja a honvédelmi miniszteri posztot, ezek egyike a honvédség széthúzása és a hadiiparban működő vállalatok áldatlan helyzete

– említette meg a Nova hírportál egy magát megnevezni nem kívánó informátora, aki vagy létezik, vagy csak az újságírói képzelet szüleménye.

Kiszivárgó hírek szerint Dačić a külügyminiszteri posztra szeretne visszatérni, ahonnan két évvel ezelőtt sikerült kibuktatni, részben rossz angol nyelvtudása, részben „tenyérbemászó” stílusa miatt.

A Nova értesüléséből négy dolog is következik, az első rögtön az, hogy Dačić szeretne visszatérni a kormányba, ami az utóbbi időben egyre inkább radikalizálódó Ana Brnabić miniszterelnök meggyengülését jelentheti, ők ketten ugyanis nem szívelik egymást.

Dačić, és egyáltalán a szocialisták visszatérése ugyanakkor azt is jelzi, hogy erősödik az „orosz kurzus” a belgrádi kormányban, ha visszakapja Dačić a külügyminiszteri posztot, ha nem, a szocialista vezető ugyanis Marija Zaharova nagy barátja.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018 augusztusában magánlátogatást tett Szerbiában, ahol az akkor az éppen külügyminisztereskedő Dačić „privát vendége” volt a gučai rézfúvós fesztiválon.

A láthatatlan külügyminiszter

A szerb külügyminiszteri tárca annak ellenére a legérzékenyebb pont a szerbiai kormányban, hogy a szerb „mindenes elnök” igencsak beletenyerel a politikába, de leginkább a külügyekbe, ezért oda nem szuverén személyiségre van szükség, de nem is olyan fájóan szolgalelkű és láthatatlan politikusra, mint amilyen Nikola Selaković.

Némi rosszindulattal azt is mondhatjuk, hogy az ő távozásáról már kinevezése előtt suttogtak Belgrádban, bennfentesek pedig azt is tudni vélték, hogy a külügyminiszteri posztra visszahívják Marko Đurić washingtoni nagykövetet, akinek „amerikai küldetése” okafogyottá vált Donalt Trump bukását követően, mert a másságát nyíltan vállaló Richard Grenellen keresztül nem tudta befolyásolni az Egyesült Államok viszonyulását Szerbiához, hiszen Trumppal együtt Grenell is a politikai & történelmi süllyesztőbe került, egyelőre biztosan.

A védelmi poszttal történő „üzletelés” azt is jelzi, hogy a tárcát nem viszi tovább a sokak által Amerika-barátnak tartott Nebojša Stefanović, aki az utóbbi másfél évben ugyancsak elhasználódott, miután nyilvánosan ellene vallott volt helyettese Dijana Hrkalović, és miután kettejük között elindult a licitális, hogy ki kötődött erősebben Veljko Belivuk nevével fénjelzett bűnözői csoporthoz, amely állítólag emberhúsból sütött csevapokat.

Ha valami csoda folytán Dačić kerülne a külügyminiszteri posztra, az erős üzenet lenne a politikai tönk szélére sodródott Európai Uniónak, illetve általában a Nyugatnak, amely minden lehetséges eszközzel megpróbál nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt „szankcionálja meg” Oroszországot.

A legszerencsésebb dolog talán az lett volna, ha ki lehetett volna hagyni a szocialistákat a kormányból, de erre a jelenlegi „politikai konstelláció” nem nyújt lehetőséget.

– Számomra az a kérdés, hogy miként tudok segíteni Vučićnak, nem pedig az, hogy egy újabb csillaggal egészítem-e ki a politikai horizontomat, amely már így is tele van

– mondta a csöppet sem szerény veterán szocialista politikus, akinek első politikai csillaga Slobodan Milošević volt jugoszláv & szerb elnök idején kezded emelkedni, amikor a Balkán mészárosaként is aposztrofált Milošević szóvivője volt.

A Vučić és a Dačić közötti szeretem-nem szeretem viszony tehát hosszú múltra tekint vissza, és a jelek szerint közel három évtized után sem tudnak meglenni egymás nélkül, vagy nem tudnak szabadulni egymástól, mindannyiunk szerencséjére vagy szerencsétlenségére, ezt döntse el mindenki a maga „pártállása és pártvallása” szerint.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava