Connect with us

Szerbia

ELVÁLASZTHATATLAN BARÁTOK ÉS ELLENSÉGEK: Ismét összebútoroznak a haladók és a szocialisták?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Vučić és Ivica Dačić harminc év után sem képes elengedni egymás kezét
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában még csak most kezdődtek meg a kormányalakítási tárgyalások az április 3-i választásokat követően, miután ötödik nekifutásra sikerült probléma nélkül lezárni a szavazást egy dél-szerbiai körzetben, ahol egy ottani albán képviselőt próbáltak kigolyózni a szerbiai parlamentből. Ivica Dačić volt parlamenti elnök jelezte, hogy a választási maratonfutás után az új összetételű képviselőház várhatóan még ebben a hónapban összeül, viszont az új kormány minden bizonnyal csak augusztusban alakul meg.

A szerbiai választások és az örökkévalóság

Csak nem húzzák el az örökkévalóságig a kormányalakítást Szerbiában, bár a jelek szerint még mindig nem kapkodnak vele, erre utal az Aleksandar Vučić szerb államfő mellett a másik nagy politikai túlélőnek számító, Ivica Dačić, leköszönő parlamenti elnök nyilatkozata.

– Szerintem július végéig gyakorlatilag lehetetlen kormányt alakítani, mert még legalább hét napra lesz szükség a választási folyamat lezárására. Az tűnik leginkább reálisnak, hogy július végéig megalakul az új parlament

– mondta a szocialista vezető, akit sokan nem szeretnek a Szerb Haladó Párt soraiban, viszont a szocialisták nélkül nem lehet stabil kormányzást összebarkácsolni, miután a társutas Vajdasági Magyar Szövetség igencsak rosszul muzsikált a választásokon.

Ennek tudatában kezdődött/kezdődhetett meg az egyelőre csak informális egyeztetés a választások utáni koalícióról és az új kormány megalakításáról a haladók és a szocialisták között.

A kormány összetrombitálása

Az ellenzéki Nova hírportál értesülései szerint Aleksandar Vučić “szerb mindenes államfő” a védelmi miniszteri posztot ajánlotta fel a lerázhatatlan Dačićnak, de a Szerb Szocialista Párt vezetője nem kívánja elfogadni.

Az ukrajnai háború árnyékában ez kétségkívül kényelmetlen pozíció, a nagyobb baj viszont az, hogy a hadsereg főparancsnokaként a terület Vučić domíniumának számít, főleg hogy a szerb elnök korábban maga is vezette a tárcát, tehát belülről ismeri annak működését. De a szocialista vezető nem csak ezért ódzkodik.

– Több oka is van annak, hogy miért nem akarja a honvédelmi miniszteri posztot, ezek egyike a honvédség széthúzása és a hadiiparban működő vállalatok áldatlan helyzete

– említette meg a Nova hírportál egy magát megnevezni nem kívánó informátora, aki vagy létezik, vagy csak az újságírói képzelet szüleménye.

Kiszivárgó hírek szerint Dačić a külügyminiszteri posztra szeretne visszatérni, ahonnan két évvel ezelőtt sikerült kibuktatni, részben rossz angol nyelvtudása, részben “tenyérbemászó” stílusa miatt.

A Nova értesüléséből négy dolog is következik, az első rögtön az, hogy Dačić szeretne visszatérni a kormányba, ami az utóbbi időben egyre inkább radikalizálódó Ana Brnabić miniszterelnök meggyengülését jelentheti, ők ketten ugyanis nem szívelik egymást.

Dačić, és egyáltalán a szocialisták visszatérése ugyanakkor azt is jelzi, hogy erősödik az “orosz kurzus” a belgrádi kormányban, ha visszakapja Dačić a külügyminiszteri posztot, ha nem, a szocialista vezető ugyanis Marija Zaharova nagy barátja.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018 augusztusában magánlátogatást tett Szerbiában, ahol az akkor az éppen külügyminisztereskedő Dačić “privát vendége” volt a gučai rézfúvós fesztiválon.

A láthatatlan külügyminiszter

A szerb külügyminiszteri tárca annak ellenére a legérzékenyebb pont a szerbiai kormányban, hogy a szerb “mindenes elnök” igencsak beletenyerel a politikába, de leginkább a külügyekbe, ezért oda nem szuverén személyiségre van szükség, de nem is olyan fájóan szolgalelkű és láthatatlan politikusra, mint amilyen Nikola Selaković.

Némi rosszindulattal azt is mondhatjuk, hogy az ő távozásáról már kinevezése előtt suttogtak Belgrádban, bennfentesek pedig azt is tudni vélték, hogy a külügyminiszteri posztra visszahívják Marko Đurić washingtoni nagykövetet, akinek “amerikai küldetése” okafogyottá vált Donalt Trump bukását követően, mert a másságát nyíltan vállaló Richard Grenellen keresztül nem tudta befolyásolni az Egyesült Államok viszonyulását Szerbiához, hiszen Trumppal együtt Grenell is a politikai & történelmi süllyesztőbe került, egyelőre biztosan.

A védelmi poszttal történő “üzletelés” azt is jelzi, hogy a tárcát nem viszi tovább a sokak által Amerika-barátnak tartott Nebojša Stefanović, aki az utóbbi másfél évben ugyancsak elhasználódott, miután nyilvánosan ellene vallott volt helyettese Dijana Hrkalović, és miután kettejük között elindult a licitális, hogy ki kötődött erősebben Veljko Belivuk nevével fénjelzett bűnözői csoporthoz, amely állítólag emberhúsból sütött csevapokat.

Ha valami csoda folytán Dačić kerülne a külügyminiszteri posztra, az erős üzenet lenne a politikai tönk szélére sodródott Európai Uniónak, illetve általában a Nyugatnak, amely minden lehetséges eszközzel megpróbál nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt “szankcionálja meg” Oroszországot.

A legszerencsésebb dolog talán az lett volna, ha ki lehetett volna hagyni a szocialistákat a kormányból, de erre a jelenlegi “politikai konstelláció” nem nyújt lehetőséget.

– Számomra az a kérdés, hogy miként tudok segíteni Vučićnak, nem pedig az, hogy egy újabb csillaggal egészítem-e ki a politikai horizontomat, amely már így is tele van

– mondta a csöppet sem szerény veterán szocialista politikus, akinek első politikai csillaga Slobodan Milošević volt jugoszláv & szerb elnök idején kezded emelkedni, amikor a Balkán mészárosaként is aposztrofált Milošević szóvivője volt.

A Vučić és a Dačić közötti szeretem-nem szeretem viszony tehát hosszú múltra tekint vissza, és a jelek szerint közel három évtized után sem tudnak meglenni egymás nélkül, vagy nem tudnak szabadulni egymástól, mindannyiunk szerencséjére vagy szerencsétlenségére, ezt döntse el mindenki a maga “pártállása és pártvallása” szerint.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia18 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékA szerbiai választások és az örökkévalóságA kormány összetrombitálásaA láthatatlan külügyminiszter A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5]...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava