Connect with us

Horvátország

MILANOVIĆ A RÉGI: Ukrajna EU-tagjelölti státusát Zágrábnak feltételhez kell kötnie

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát elnök nem hazudtolta meg önmagát, amikor a brüsszeli bejelentésre reagált
A cikk meghallgatása

A horvát elnök nem hazudtolta meg önmagát, amikor arra a brüsszeli bejelentésre reagált, hogy Ukrajna kapjon tagjelölti státuszt. Zoran Milanović szerint ennek megadását a horvát kormánynak a már ismert feltételhez kell kötnie, vagyis kategorikusan le kell szögeznie, hogy Bosznia- Hercegovinát is fel kell venni a tagjelölt országok sorába.

A horvát elnök az észak-macedóniai Prespa Fórum második napján, Ohridban nyilatkozott a horvát sajtó képviselőinek.

– Ha Ukrajna uniós tagjelölti státust kaphat abban az állapotában, amelyben van – és amelyből mindenki azt szeretné, hogy minél előbb, és lehetőleg egyben kerüljön ki -, akkor a horvát külpolitikának nemzetpolitikai és biztonságpolitikai okok miatt is ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Bosznia- Hercegovina is megkapja ugyanezt

– mondta Milanović, aki úgy fogalmazott, hogy nem ellenzi Ukrajna elindulását az európai úton.

A horvát elnök tehát az ukránok “uniós útjáról” némileg visszafogottabban nyilatkozott, mint korábban az ország NATO-tagságáról, amivel kapcsolatban azt mondta, hogy “Ukrajnának nincs helye a NATO-ban”.

Milanović most úgy fogalmazott, hogy Bosznia- Hercegovina biztonsági és minden más értelemben jobb állapotban van, mint Ukrajna, és semmi, sem gazdasági, sem biztonsági, sem emberi okai nincsenek annak, hogy Bosznia- Hercegovina ne ugyanolyan bánásmódban részesüljön.

– Ukrajna jelölt? Rendben. Bosznia- Hercegovina még aznap szintén jelölt

– fogalmazott a horvát államfő, aki elvárja a horvát kormány képviselőtől, hogy kategorikusan követeljék ugyanazt a státuszt Bosznia- Hercegovina számára, amit Ukrajnának kínálnak.

Az EU nyugat-balkáni partnerei közül Szerbiával és Montenegróval már folynak a csatlakozási tárgyalások, és korábban döntés született arról, hogy megkezdhetők Észak- Macedóniával és Albániával is. Bosznia- Hercegovinát az EU-nak még el kell ismernie hivatalos tagjelöltként, Koszovó pedig egyelőre csak társulási megállapodással rendelkezik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava