Connect with us

Albánia

ALBÁN PALERMO: A szervezett bűnözés és a vérbosszú közötti összefüggések

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

alban rendorok
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Durresben hajnalban robbantás volt, a célpont egy étteremmel is rendelkező üzlet. Nem sokkal korábban Kavaja városában történt hasonló eset, ott egy rendőrautót röpítettek a levegőbe. Bár ezek a bűncselekmények Albániában szinte hétköznaposak, a külföldiek számára azonban megszokhatatlanok. Az említett két esemény során a merénylők gondosan ügyeltek arra, hogy emberi életben, testi épségbe ne essen kár, vagyis most „csak” nyomatékos figyelmeztetések történtek, de ez nem mindig van így.

Specifikus bűncselekmények

Mert hogy vannak direkt leszámolások is! A cikk írása előtti napon Tiranában végeztek ki egy „üzletembert”. Bosszúból, vagy üzleti vitákból eredően vesznek általában elégtételt az elszánt sértettek, vagy maguk gyilkolnak, vagy inkább jellemzően bérgyilkosokkal végeztetik ki a céláldozatot.

Az ilyen „specifikus bűncselekmények” azonban nem csak Tiranára jellemzők, hanem a vidéki városokra is, és azok közül is leginkább az északi fekvésű, politikai beállítottság alapján az ellenzéki Demokrata Párttal szimpatizáló Shkodrára.

A ’90-es évek végétől feljegyzett és rendszeres leszámolások, kivégzések miatt a városra ráragadt az „albán ” elnevezés, maguk az albánok is így emlegetik.

Egy hete a 68 éves Naim Bajrit egy szép, napsütéses délelőtt végeztek ki Shkodrában, és ezzel több hónapos viszonylagos nyugalom után folytatódott a súlyos bűncselekmények sorozata az északi városban. Bajri halkereskedőként dolgozott, a reggeli kávéját itta, amikor a támadók végeztek vele. A támadás pillanatában ott volt mellette az alkalmazottja is, aki súlyosan megsebesült, és kórházba került.

Albániában évszázados hagyománya van a vérbosszú intézményének, ezzel kapcsolatban kötelező olvasmány Ismail Kadare Kettétört április című regénye. Mindennek alapja a világon egyedülálló ősi íratlan törvény, a „kanun”, amely kötelező jelleggel foglalja össze a szokásjogot.

A kanun négy „alappillére” közül az elsőt, a becsület fontosságát kell megértenünk. Minden albán ember legfőbb kincse a becsülete, és ha abban megsértik, akkor csak arányos, vagy az arányosnál súlyosabb bosszúval vehet elégtételt.

Így az „albán Palermóban” is két típusú cselekményről beszélhetünk.

Az első esetben olyan személyek meggyilkolásáról van szó, akik korábban elkövetők voltak, majd potenciális áldozattá válnak, mint az említett regény főszereplője, Gjorg is. Az áldozatok azonban lehetnek a hozzátartozók is.

Ezek olyan sorozatos gyilkosságok, amelyek a vérbosszú intézménye által szinte megállíthatatlan folyamattá válnak: a sértettek nem várják meg, hogy az igazságszolgáltatás cselekedjen, inkább maguk veszik kezükbe az „ügyet”. Ilyenkor nem választják ki konkrétan, hogy ki lehet az áldozat, hanem megölnek bárkit/mindenkit, aki közel áll az „ellenséghez”. Bosszút vesznek, de ezáltal ők maguk is céltáblává válnak.

Az agrárvárosnak számító Lushjában például több évtizedre visszanyúló, tipikusan vérbosszú jellegű leszámolás folyik, ahol a gyökerek a ’90-es évek közepére nyúlnak vissza. Lushjában két albán család harcol egymással, bosszút bosszúra halmozva, aminek úgy tetszik, sosem lesz vége.

A bűncselekmények másik formája a rendőrséget célozza meg. Csak az elmúlt napokban legalább négy rendőrt támadtak meg robbanóanyaggal. Ők olyan rendőrök, akik az utcákon járőröznek, egy-egy kijelölt területet ellenőriznek. Ezek azonban nem a hatóságot, vagyis magát a rendőrséget fenyegető cselekmények, hanem a rendőri korrupcióból eredő elszámolási viták.

Az albán Palermo

Shkodrában a bűnözői csoportok belső kapcsolatrendszerben, „törzsi” alapon működnek, mert nem bíznak a körükön kívül esőkben. Albánia Palermójában ugyanakkor megbújnak a nemzetközileg körözött bűnözők is, akiket már jogerősen elítéletek valahol Európában, de nem vonultak be a börtönbe, hanem itt bujkálnak.

A nyugati média is beszámolt már arról, hogy egy Rustemi nevű, Belgium által körözött bűnöző, akit 9 év börtönre ítéltek, birtokolja és üzemelteti Velipoja egyik legnagyobb strandját. Velipoja egy falu Albánia északnyugati részén, Shkodrától mintegy 30 kilométerre, az Adriai-tenger partján.

Az emberek úgy tudják, hogy az „albán Palermo” hat maffiacsalád kezében van, akiknek az egyik legfőbb bevételi forrásuk a privát strandok ellenőrzése.

2018. nyarán Shkodrában 2 hónap alatt 6 embert öltek meg lőfegyverrel, miközben két személy eltűnt, de az albán Palermo, 2019. évben is „hozta magát”, ekkor egy év alatt kilenc embert öltek meg, és kettő eltűnt.

A gyilkosságok körülményeit lehetetlen feltárni, az elkövetők szinte mind szabadlábon vannak, ha közben nem lőtték le őket.

Az állam szerepe

Az emberek szerint a súlyos bűncselekmények a maffia jelleget öltött családok közötti összecsapások miatt következnek be, amelyek főleg, de nem kizárólag védelmi pénz beszedésével, zsarolással és emberkereskedelem foglalkoznak.

Az ellenzék szerint az eseményeknek politikai hátterük van, Shkodrában mindenki tudja, hogy ezek a családok erős politikai kötelékekkel rendelkeznek. Korábban megfértek egymással anélkül, hogy egymás területére léptek volna, de most úgy tűnik, a politika felborította az egyensúlyt, és ami történik, az nagyon hasonlít a 70-es évek Palermójához vagy Nápolyához.

Az állam ereje nem érezhető, a bűnözői családok erődökké változtatták a külvárosokat, amelyek most minden eddiginél jobban érzik a szervezett bűnözés nyomását.

– A bűnözésből eredő kormányzás csak bűnözést szül

– szajkozzák az ellenzéki politikusok, utalva ezzel a hatalmon lévő szocialista párt bűnös és korrupt jellegére. Bár jó eséllyel ez csak politikai retorika, a bosszú és becsület az albán társadalomban ugyanis nem politikafüggő.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava