Connect with us

Albánia

SZEGÉNYEK ARANYA: Az albán kormány össznemzeti jóváhagyást kapott a kannabisz termesztésének engedélyezésére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kannabiszparcellak

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Észak- Macedóniában 2016-ban lépett hatályba a kábítószer-ellenőrzésről szóló törvény, amely lehetővé tette a gyógyászati ​​célú termesztését. Hasonló lépésre készül Albánia is, ahol már „meg nemzeti konzultálták” a népet annak érdekében, hogy a kormány legalizálja a füvet. Miután a „Nemzeti Kérdőív” (az ottani nemzeti konzultáció) eredménye alapján a többség igennel válaszolt a termesztés engedélyezésére vonatkozó kérdésre, így ennek jószerivel már semmi akadálya.

A hasis az albánok aranya

A hasis története az albánok számára éppen olyan régi, mint amilyen új. Nagyon korán megjelent az albánok körében, és fogalomként/kifejezésként is régóta ismert, az éppen aktuális albán hatalomnak pedig mindig keze ügyébe került – így vagy úgy – a „cucc”.

Már a török időkben is említés történik róla, majd Zogu királysága alatt is beszéltek róla, aztán a kommunista Enver Hoxha országlásának idején is előkerült a téma, amelyet a mostani miniszterelnök, Edi Rama sem kerülhetett meg.

A kannabiszt az albán királyság létrejöttéig a török időkben alternatív gyógymódként használták különféle fájdalmak enyhítésére. Ahmet Zogu király, látva a használat során jelentkező több – kevesebb negatív hatást, törvényileg elsőként tiltotta be az előállítását és felhasználását is, ettől azonban nem változott semmi: nem szűnt meg a termesztése, és fogyasztása sem maradt abba.

Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy az albánok jelentős része a muszlim vallás szerint élt, és hírből sem ismerte a kocsmát, így ténylegesen nem tudta felmérni a kannabisz bódító hatását az alkohollal paritásban, igazából csak a „gyógyító hatását” észlelte. Ebből következik, hogy az albánok nem pálinkával, hanem hasissal altatták a gyermekeket, elvégre „madár-madár”, a lényeg az, hogy kábítson.

Az albán királyság kezdetben se nem engedte meg, se nem tiltotta a termelést, a fogyasztás és a kereskedelmet. Nem tudni, hogy Zogu király kormánya végül 1931-ben milyen körülmények között volt kénytelen törvényben betiltani a termesztését. Egy korabeli dokumentumból kiderül, hogy a korçai prefektúra kérésére a minisztertanács Pandeli Evangjeli elnökletével 1931. március 27-én határozatot hozott a kannabisz ültetésére kiadott engedélyének visszavonásáról, amit azzal indokoltak, hogy a növény termelését minden szempontból károsnak ítélték meg.

A történetből kiderül, hogy korábban a hatóságok legalizálták a növény termesztését, a vele történő kereskedésre pedig a magántermelők is engedélyt kaptak. A kortársak emlékei szerint a hasist általában fogfájás csillapítására használták, és széles körben alkalmazták kisgyermekek altatására is.

A proletárok aranya

A kommunista korszakban kiváló exporttermékké lépett elő, gyógynövényként felcímkézve, jelentős deviza bevételt generálva a pártállam munkásparaszt költségvetésének. Mondhatni a pénznek nincs szaga, és elaltat bizonyos aggályokat, mint a hasis a kicsiket.

1946-ban az albán állam ugyan törvényben tiltotta be a hasis termesztését, de még ugyanebben az évben Enver Hoxha kommunista kormánya gyógynövénnyé léptették elő, és az elvtársi hatóságok vidáman hivatalossá tették a termesztését, és ebben az álcázott formában megkezdték a „tömeggyártást”. Az új törvény hatályba lépésével rövid időn belül megsemmisültek az „illegális ültetvények”, nyilván az állami monopólium védelmében.

A „proletár kannabiszt” állami vállalatokban, szövetkezetekben termesztették, nemcsak az állam áldásával, hanem annak gondozásában. A ’70-es évek végén és a ’80-as évek elején háromszorosára nőtt a beültetett területek nagysága. A nemzetközi piac és a mély válságba került albán állami vezetés éhsége miatt tovább növelték ennek a „varázslatos gyógynövénynek” az előállítási és külkereskedelmi kapacitásait.

A napsütéses éghajlat és a kimeríthetetlen vízkészletek bőséges és minőségi termesztést garantálták, ezért nem csoda, hogy a nemzetközi piac a növekvő kereslet kielégítése érdekében Albánia felé fordult, a hasis exportjából pedig sokat profitált az albán gazdaság, és az azt mozgató pártállami vezetés.

Shane Korbeci akkori kereskedelmi miniszter azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a kábító hatását elrejtő, gyógynövénynek tekintett hasis exportjából az állami kincstár évente több mint 600 millió dollárt profitált. A korabeli dokumentumok szerint a bevétel nagy része Svájcból származott, amiből logikusan következik, hogy igencsak megerősödött a svájci albán maffia, aminek később voltak politikai következményei még Koszovó tekintetében is.

Ezzel párhuzamosan Albániában szakemberek dolgoztak a jövedelmező tevékenység bővítésére, konkrét tervek is születtek, de az akkori vezetés tétovázni kezdett, ennek okait nem ismerjük. Spartak Ngjela ügyvéd elmondta, hogy édesapja, az 1970-es években volt kereskedelmi miniszter, tanulmányt nyújtott be az illetékes hatóságoknak, hogy hárommilliárd dollárra. vagyis az ötszörösére növelje az ilyen típusú exportból származó bevételeket, de az elképzelések nem találtak támogatókra.

A kommunista rezsimek napjának leáldozásával a kannabisz termesztése a „spontaneitás” szintjére esett vissza. Megint ott voltunk, ahol Zogu idejében: se nem legalizálták, se nem tiltották, miközben a kannabisz organikus termesztésről híres posztkommunista Albániát egyre gyakrabban kezdték emlegetni a hasisgyártás bajnokaként, mostanság pedig a kannabisz termesztésének és csempészésének „európai vezérországaként”.

Pedig „szegény kis albánok” nem tesznek semmi mást, csak ott folytatják, ahol nagyapáik abba sem hagyták, miközben a rendszerek jöttek-mentek: megszálló törökök, tiszavirág életű királyság, kommunista diktátorok: a paraszt minden korban paraszt maradt, azt termelt a földön, amiért pénzt kapott, vagy amit muszáj volt.

Most is kaszálnak

Albánia a XXI. században is kaszál – füvet és aranyat.

Edi Rama szocialista kormánya több éve tervezte a kannabisz termesztésének legalizálását, áprilisban pedig egy „nemzeti kérdőív” (ami kísértetiesen hasonlít a magyar nemzeti konzultációra) kérdései közé „odabiggyesztették” a kérdést, amely a következőképpen nézett ki: „Akarja-e, hogy Albániában az orvosi célú kannabiszt az állam termelhesse?”

Igen nem nem tudom

Az albán nemzeti konzultáció eredménye: igen, nem, nem tudom

Az ívet visszaküldők többsége, több mint 60 %-a igennel válaszolt, így a kormány „össznemzeti legitimitást” kapott a kannabisz állami termesztésére, kereskedelmére, hasonlóan az Észak- Macedóniában már több éve működő állami marihuánatermesztéshez, vagyis megnyílt előtte az út a „drogpolitika” reformjához.

Beszélhetünk ugyan arról, hogy sokan azért támogatták a kormány kannabisszal kapcsolatos felvetését, mert a foglalkoztatás javulását, az adóbevételek növekedését, valamint az export és a külföldi befektetői kedv erősödését remélik tőle, de ha szemügyre vesszük a történelmi előzményeket, akkor megállapítjuk, hogy mindez „mese a Holdban”.

Ha most bárkinek is déjà vu érzése van, ne hibáztassa magát, ne nézzen gyanakvóan a tükörbe és ne forduljon orvoshoz – a hiba nem az Ön készülékében van.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia őrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava