Connect with us

Szerbia

KÖRNYEZETVÉDELEM SZERB & KÍNAI MÓDRA: Nehézfémeket engedtek a folyóba, jótékonykodniuk kell

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Serbia Zijin Cooper
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Egymillió dinárra, vagyis körülbelül 8500 euróra “büntette” az illetékes ügyészség a kínai Zijin (átírásban Ce-csin, Serbia Zijin Copper) vállalatot Szerbiában, mert bizonyítottan szennyezte a környezetet. A bori rézbányát üzemeltető cégnek az említett összeget a környezet helyreállítása helyett jótékony célokra kell fordítania.

Tarkabarka folyó

Tavaly márciusban a környéken lakóknak feltűnt, hogy a Mali Pek folyó zavaros, piros, rezes és zöld színekben “pompázik”. Az emberek a RERI civil szervezethez fordultak, amely a bori Bányászati Intézetet kérte az ügy kivizsgálására.

A folyó iszapjából vett minták elemzését követően kiderült, hogy a Mali Pek kifejezetten szennyezett: a meder réztartalma a megengedett érték tizenhétszerese, arzéntartalma a 3,5-ször nagyobb, ólomtartalma pedig kétszerese az előírt értéknek.

A civil szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a felszíni vizek és a szennyvíz vizsgálatának eredményei is aggodalomra adnak okot.

Mindaz, ami a bori rézbányából érkezik, sokszorosan szennyezett. Ezt már a Timok Közegészségügyi Intézet állapította meg: ötszörös a vastartalom, és kétszeresen több mangán van a vizekben az előírásokhoz képest.

Ezeknek a bizonyítékoknak a birtokában tett feljelentést a RERI, amire válaszul áprilisban megszületett a döntés: a szerb hatóságok lemondanak a bűnügyi felelősség megállapításáról, és az ügyet lezártnak tekintik, ha a felelős személy egymillió dinárt fizet be jótékonysági célokra.

A levegőt is szennyezik

A Zijin Coppert nem először marasztalják el a hatóságok. 2021 szeptemberében szintén egymillió dinárra büntették meg, mert 2019 novemberében és 2020 januárjában a bánya tevékenységének következtében a levegő szennyezettsége túllépte a megengedett határértékeket.

Ekkor megállapították, hogy a levegőbe kibocsátott kén-dioxid a megengedett határérték 8,3-szorosa volt.

A kínai Zijin 2018-ban vásárolta meg a bori rézbányát, azóta a levegő szennyezettsége jelentősen megnövekedett. A kén-dioxid van jelenléte folyamatos, ami gyakori köhögést, valamint tüdő- és szívkárosodást okoz. A különösen veszélyeztetett csoportba a gyerekek, az idősek és a krónikus légzési rendellenességben szenvedők tartoznak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

Profi és sikeres behatolás!

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

Felesleges aggodalmak

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozásokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban a teljes harckészültség bevezetése nem történt meg, csak az egységek fokozott jelenlétét és bevonását rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat is, hogy a banjskai támadást végrehajtó “terroristákat” a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren képezték ki.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt a Babmezőkön, így egyetlen golyót, és egy gránátot sem lőtt ki, bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem reagált rájuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava