Connect with us

Szerbia

KÖRNYEZETVÉDELEM SZERB & KÍNAI MÓDRA: Nehézfémeket engedtek a folyóba, jótékonykodniuk kell

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Egymillió dinárra, vagyis körülbelül 8500 euróra “büntette” az illetékes ügyészség a kínai Zijin (átírásban Ce-csin, Serbia Zijin Copper) vállalatot Szerbiában, mert bizonyítottan szennyezte a környezetet. A bori rézbányát üzemeltető cégnek az említett összeget a környezet helyreállítása helyett jótékony célokra kell fordítania.

Tarkabarka folyó

Tavaly márciusban a környéken lakóknak feltűnt, hogy a Mali Pek folyó zavaros, piros, rezes és zöld színekben “pompázik”. Az emberek a RERI civil szervezethez fordultak, amely a bori Bányászati Intézetet kérte az ügy kivizsgálására.

A folyó iszapjából vett minták elemzését követően kiderült, hogy a Mali Pek kifejezetten szennyezett: a meder réztartalma a megengedett érték tizenhétszerese, arzéntartalma a 3,5-ször nagyobb, ólomtartalma pedig kétszerese az előírt értéknek.

A civil szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a felszíni vizek és a szennyvíz vizsgálatának eredményei is aggodalomra adnak okot.

Mindaz, ami a bori rézbányából érkezik, sokszorosan szennyezett. Ezt már a Timok Közegészségügyi Intézet állapította meg: ötszörös a vastartalom, és kétszeresen több mangán van a vizekben az előírásokhoz képest.

Ezeknek a bizonyítékoknak a birtokában tett feljelentést a RERI, amire válaszul áprilisban megszületett a döntés: a szerb hatóságok lemondanak a bűnügyi felelősség megállapításáról, és az ügyet lezártnak tekintik, ha a felelős személy egymillió dinárt fizet be jótékonysági célokra.

A levegőt is szennyezik

A Zijin Coppert nem először marasztalják el a hatóságok. 2021 szeptemberében szintén egymillió dinárra büntették meg, mert 2019 novemberében és 2020 januárjában a bánya tevékenységének következtében a levegő szennyezettsége túllépte a megengedett határértékeket.

Ekkor megállapították, hogy a levegőbe kibocsátott kén-dioxid a megengedett határérték 8,3-szorosa volt.

A kínai Zijin 2018-ban vásárolta meg a bori rézbányát, azóta a levegő szennyezettsége jelentősen megnövekedett. A kén-dioxid van jelenléte folyamatos, ami gyakori köhögést, valamint tüdő- és szívkárosodást okoz. A különösen veszélyeztetett csoportba a gyerekek, az idősek és a krónikus légzési rendellenességben szenvedők tartoznak.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava