Connect with us

Montenegró

ALTERNATÍVA AZ EU HELYETT: Montenegró nem nyitott az Open Balkanra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Milo Đukanović montenegrói elnök kijelentette, hogy az Open Balkant olyan kezdeményezésnek tartja, ami egyfajta alternatívát kínál a Nyugat- Balkánhoz tartozó országok számára az uniós csatlakozás helyett. Elmondta azt is, hogy ebben nincs egyetértés közte és Dritan Abazović miniszterelnök között, de Đukanović nem aggódik, de miért is aggódna, elvégre ő vezényli a parádét, és nem a miniszterelnök, aki csak “bojt a sapkán”.

Đukanović a Frank-Walter Steinmeier német elnökkel folytatott találkozója után úgy nyilatkozott, hogy előnyben részesíti a Berlini Folyamatot, és hozzátette, hogy az Open Balkant a Berlini Folyamat “másolatának” tekinti.

– Ismerem Dritan Abazović miniszterelnök reakcióit és nézeteit a Nyitott Balkán projekttel kapcsolatban, de nem aggódom. Eltérően vélekedünk a kérdésről. Sokszor hallottam tőle, hogy minden regionális kezdeményezés felkarolásával összhangban ezt is támogatja. Viszont többször nyilvánosan elmondtam, hogy szerintem az Open Balkan számunkra nem az optimális kezdeményezés

– jelentette ki a montenegrói államfő, aki rögtön ki is elemezte a különbségeket a két együttműködési forma között.

– A Berlini Folyamat a Nyugat- Balkán összes országát egyesíti, a Nyitott Balkán pedig csak három országot. A Berlini Folyamat európai szabványokon alapul, és kiegészíti a csatlakozási folyamatot. Az Open Balkan nem ragaszkodik az európai normákhoz, és számomra úgy tűnik, hogy annak érdekében készítették elő, hogy egyfajta alternatívája legyen a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának

– fejtette ki a montenegrói elnök, aki úgy fogalmazott, hogy nekik nem alternatívára, hanem uniós tagságra van szükségük, és ezért természetes, hogy teljes erőbevetéssel folytatják a csatlakozási tárgyalásokat.

– Bízom benne, hogy a jelenlegi kormány ezt teszi. Úgy gondolom, hogy hamarosan sikerül feloldani a jogállamiság témakörében keletkezett zárlatot, és megkezdjük a tárgyalási fejezetek lezárását, aminek lendületet adhat a Berlini Folyamatban való részvételünk

– mondta a montenegrói államfő, és ismét kifejezte értetlenségét azzal kapcsolatban, hogy miért van szükség alternatívára.

Đukanović elmondta, hogy racionális emberként mindig olyasmit választ, ami inkább “befogadó lesz”, és az európai normák alapján összefogja a régió összes országát.

A montenegrói elnök abban bízik, hogy gyorsan sikerül elérni az uniós csatlakozást, és az előszobázó országok közül hazája lesz az első, amely belép az Európai Unióba.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava