Connect with us

Szerbia

E-MAILES HADVISELÉS: Már a szervezett bűnözés elleni ügyészség is vizsgálódik a fenyegetések miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában szinte mindennapossá váltak a bombariadók. Kezdetben az Air Serbia légitársaság kapott e-mailes fenyegetéseket, majd iskolák, üzletközpontok és közintézmények kerültek fel a listára. Mindez összefüggésbe hozható az ukrajnai háborúval, illetve Szerbia azzal kapcsolatos magatartásával, de az is lehet, hogy valaki csak szórakozik.

Speciális háború

A pohár ma reggel telt be, amikor legalább száz belgrádi iskolát kellett kiüríteni a fenyegetések miatt, de bombariadó volt a niši Nagy Konstantin repülőtéren és a belgrádi monumentális Beograđanka irodaházban is.

A bejelentő(k) kilétét egyelőre nem sikerült feltárni, pedig a rendőrségen kívül foglalkozott az üggyel a titkosszolgálat is, most pedig beszállt a vizsgálódásba a szervezett bűnözés elleni ügyészség is.

Miután az első fenyegető levelek az ukrajnai háború kitörését követően érkeztek a címzettekhez, szinte biztosra vehető, hogy az elkövetők e-mailek segítségével akarják megtorolni, hogy Szerbia nem elkötelezett híve az Ukrajna melletti világpolitikának.

A belgrádi Blic hírportál szerint a szerb hatóságok nincsenek irigylésre méltó helyzetben, amikor az e-maileket küldő személy(ek) beazonosításáról van szó, ráadásul több szempontból sem könnyű a dolguk.

– Ami az e-maileket illeti, a szolgáltató nem Szerbiából származik. Ezért az elkövető beazonosítására vonatkozó kérést el kell küldeni a Google-nak vagy a svájciaknak

– mondta a Blicnek egy meg nem nevezett informátor, akiről csak annyit tudni, hogy közel áll a nyomozáshoz.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a fenyegető levelek küldői a Gmail, Svájc esetében pedig feltehetően a szupertitkosnak tartott ProtonMail szolgáltatást használják.

A forrás szerint a szerb belügyminisztérium minden ilyen esetben megkeresi a szolgáltatót, nemritkán fordul elő azonban, hogy válaszra sem méltatják.

– A szolgáltatókon múlik, hogy válaszolnak-e. Gyakran előfordul, hogy nem válaszolnak, ha naponta érkezik megkeresés. Joguk van megvédeni a felhasználóik személyazonosságát

– tette hozzá a Blic informátora, aki szerint az e-mailek küldői általában nem álnevek mögé bújnak, hanem karakterek, betűk és számok kombinációját használják, így ebből sem lehet túl sok információhoz jutni a levelező támadó(k) személyét, esetleg nemzetiségét illetően.

A levelek szerbül íródtak, és a cirill ábécé betűit használták a feladók, amikor tudatták “kiszemelt áldozataikkal”, hogy “hatalmas mennyiségű robbanószer van elhelyezve az iskola területén.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava