Connect with us

A Háború

HÁBORÚS HÉTVÉGE: A világbéke és Kárpátalja

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz ukran vegleges
A cikk meghallgatása

Szombaton kitűnő idő volt, de ennek ellenére kevesen jelentek meg az oroszbarát, vagyis inkább Amerika- és ukránellenes tüntetésen. A Szabadságtéren tartott megmozduláson 200-300 ember verődött össze, de ők sem voltak túlzottan vérmesek, és nagy szavak is csak alig hangzottak el, viszont jellemző volt, hogy az Egyesült Államokat és a NATO-t tették a felelőssé a háborúért. A résztvevők főleg orosz zászlókat lengettek, de volt ott egy szerb lobogó is, ám nem lobogott, mert szabadkai származású tulajdonosa magára terítette. A másik, az Ukrajnát támogató megmozduláson nagyobb volt a “felhajtás”, zene, zászló, vers és performansz, a szervezők ott “adtak a látványra”.

Traktorosok Oroszországért

A Szabadság téren tartott megmozdulást a Traktorosok a Bolygóért Facebook-csoport szervezte, de nem agrármegmozdulás volt, egy szó sem esett rajta az orosz vagy az ukrán mezőgazdaságról és vetéstervről, mivelhogy mostanában az oroszok és az ukránok is tankkal szántanak. Az eseményt ugyan sokan oroszbarát megmozdulásként aposztrofálták, orosz zászlók ugyan előfordultak, Putyin-képek viszont nem, egyetlenegy Szent György-szalagot viselő férfi tűnt fel a megmozduláson, mint mozgó Putyin-szimbólum.

A megmozdulás egyes résztvevői már a tévéostrom idejéből és a Covid-ellenes megmozdulásokról ismerik egymást, a felszólalók meg is említették azokat az időket – aki megvárta a beszédeket – megtudhatta, hogy “profi demonstrálókról” van szó.

– A vírusfasiszták átcserélték a oltásos profilképeiket ukrán zászlósra, a közösségi média hirtelenjében az orosz-ukrán konfliktusról szóló híreket kezdte cenzúrázni, mint ahogy korábban tette a Covid-fasizmus mögött meghúzódó világpolitikai trendek leleplezésével. Most nem az oltatlanokat, hanem az oroszokat nem engedik be a sportversenyekre

– jelentette ki Csibi Barna, aki szép “demonstráns múltat” tudhat maga mögött. A három felszólaló közül a leghevesebb beszédet produkáló Csibi megjegyezte, hogy a hirtelen “világkedvencé” váló ukrán állam 31 éves történelme alatt 1991-ben letagadta a kárpátaljai népszavazást, felrobbantotta a KMKSZ-irodát, meggyalázta a Vereckei-emlékművet, parttalan nacionalizmus mutatott be, apartheid-jellegű, minden más nyelvet ellehetetlenítő nyelvtörvényt hozott, miközben a kisebbségek elnyomása, atrocitások, agresszivitás jellemezte, aminek a következménye a civil tüntetők meggyilkolása Odesszában, oroszellenes népírtás a Donbaszban, és az újfasiszta elmebaj lett.

Csibi Barna talán még sorolta volna, de hirtelen megszakította a monológot egy férfi, de nem egy ukrán hazafi, azok az ellentüntetésen voltak, hanem egy hajléktalannak kinéző részeg, akit a szervezők, vagy akárkik elvezettek, de szó sem volt provokációról, vagy legalábbis ezzel nem gyanúsítunk meg senkit.

A szónok ezt követően követelte a magyar-ukrán szerződés felülvizsgálatát, miután felsorolta annak összes pontját, amelyeket ukrán részről sorra megszegtek.

– Nézzétek meg ezt az ukrán-magyar alapszerződést, fizetek egy Csíki Sört annak, aki egyetlenegy pontot is mutat, hogy az ukrán fél ne szegte volna meg, te

– mondta a szónok, aki itt jelezte, hogy a Mi Hazánk mozgalom akár a parlamentben is kezdeményezheti a magyar-ukrán alapszerződés felülvizsgálatát. Az itt felsoroltak után már logikus volt annak a skandálása a beszéd végén, hogy “Kárpátalja, nem Ukrajna”.

Fesztivál Ukrajna mellett

A Traktorosok a Bolygóért elnevezésű csoport szegény kis szervezet lehet, mert még erősítésre sem tellett nekik, és a megmozdulásnak forgatókönyve sem volt, pedig mostanság a látvány mindennél fontosabb. Ezt viszont tudták az ellenmegmozdulás szervezői, akik jól megkomponált tüntetést szerveztek, és látványos műsort csináltak a Kossuth tér környékére kirajzott bámészkodóknak és turistáknak.

Miután a rendőrség nem vonta vissza a sokak által “Putyin-barát” megmozdulásként emlegetett “valami” engedélyezését, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület ellentüntetést tartott a Deák téren.

-1956 óta tudjuk és átérezzük, mit jelent, amikor a Kreml beleszól egy szabad ország belügyeibe, rákényszeríti akaratát egy demokratikus országra

– állították némi behízelgés gyanánt az ukránok, akik szerint Ukrajna most ezt 2022-ben még véresebben, még több ártatlan áldozattal éli át.

– Segítsetek nekünk megmutatni, hogy Magyarországon, Budapesten sokan vannak azok, akik mellettünk állnak!

– kérték az ukránok, bár osztatlan sikert ők sem arattak, amihez köze lehet a magyarokkal és Magyarországgal szembeni – háború kitörése előtti és utáni – kijevi magatartásnak, bár az ő üzenetük így is sokkal több emberhez eljutott a hangosítás, a számtalan zászló és egyéb rekvizitum, vagyis a “show” miatt. Mert ma már nem elég tüntetni, szórakoztatni is kell.

A Deák térről a magyarországi ukránok és támogatóik a Vértanúk terére vonultak át, így mindössze párszáz méter választotta el őket az Ukrajna melletti szolidaritási tüntetés résztvevőitől, akik számára a hatalmas erőkkel kivonult rendőrök három utcát jelöltek ki a Szabadság tér elhagyására, nehogy találkozzanak az ukránokkal.

Mivel a két budapesti rendezvény egy időben zajlott, így az ukrán megmozdulásnak csak a végét “kaptam el+, de a röpke tíz-tizenöt perc alatt kiderült számomra, hogy az oroszbarát, és még inkább Amerika-elleni hőzöngőkhöz hasonlóan az ukránok is “alaposan fasiztáztak”, és náluk jóval több Putyin-kép volt, mint az állítólagos Putyin-barát megmozdulás résztvevőinél. Igaz, negatív konnotációkkal, főleg a fasizmussal társítva az orosz elnök személyét.

Elvégre háború van, minden oldalról folyik az ellenség bemocskolása, függetlenül attól, hogy ez hőzöngés vagy preformansz formájában történik-e.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava