Connect with us

Gázellátás

NICS GÁZ, VAN GÁZ: A bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalan az orosz gázszállítás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szijjártó Péter New Yorkban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A magyar külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata szerint a bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalan az orosz gázszállítás. A New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter azt is közölte, hogy Magyarország felajánlotta Ukrajnának, a sérült ukrán katonák ápolását.

Nincs gáz, van gáz

– A bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalanul, szerződés szerint zajlik az orosz földgáz szállítása Magyarországra a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezető útvonalon

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

Mint a mellékelt videóból kiderül, a külügyi tárca vezetője egyeztetett a szerb energiaügyi miniszterrel, aki tudatta vele, hogy megérkezett Szerbiába a szerződés szerint várt mennyiség, amelynek egy része Szerbiában marad, egy részét pedig továbbítják Magyarországra.

Tájékoztatása szerint ezután beszélt Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel is, aki megerősítette, hogy bolgár részről tiszteletben tartják a tranzitra vonatkozó szerződéseiket. (A BALK erről korábban itt írt.)

Szijjártó Péter közölte: magyar idő szerint kora délután személyesen ellenőrizte a helyzetet, akkor minden változatlanul zajlott, a napi nagyjából 10 millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

– Egyelőre úgy látjuk, hogy a tranzitútvonal működése zavartalan, de természetesen fokozottan figyelünk, kapcsolatban vagyunk a bolgár és a szerb, valamint az orosz kollégákkal is

– hangsúlyozta a külügyminiszter, aki emlékeztetett arra, hogy a gázszállítás jelentős része az úgynevezett déli útvonalon keresztül érkezik Magyarországra.

Mint közölte, előző nap kapcsolatba léptek a bolgár hálózatot üzemeltető Bulgartransgazzal, amely leszögezte, hogy az Oroszország által bejelentett lépéstől függetlenül a tranzit továbbra is zavartalanul üzemelni fog.

– Ezt a Gazprom is megerősítette, arról számolva be, hogy a Szerbiának és Magyarországnak szánt gázt megindítják a vezetéken keresztül

– tette hozzá Szijjártó Péter.

Fogadjuk az ukrán sebesülteket

A magyar külügyminisztere az ukrajnai helyzetről szólva azt mondta, hogy “a “szomszédságban folyó háború minden perce biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy ez a háború minél előbb véget érjen.

Szijjártó Péter azonban úgy vélte, hogy a háború egyre brutálisabbá válik, ami látszik az áldozatok számán, a tragikus képsorokon, és a menekültek számának növekedésén.

Szavai szerint már a 640 ezret is meghaladta a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekültek száma.

A magyar külügyminiszter abban bízik, hogy az ENSZ nagyobb szerepet vállal, és ezáltal részt tud venni a tűzszünet megteremtésében, a béketárgyalások beindításában és végsősoron a béke létrehozásában Oroszország és Ukrajna között.

– Magyarország támogatja annak a humanitárius kontaktcsoportnak a létrehozását, amelyet az ENSZ-főtitkár javasolt a napokban Kijevben és Moszkvában

– jelentette ki Szijjártó, aki szerint itt lenne az ideje, hogy ennek a háborúnak vége legyen.

– Felajánljuk az ukránoknak, hogy a sérült, sebesült katonáikat a magyarországi egészségügyi intézményekben, a magyarországi kórházakban ellátjuk

– jelentette ki Szijjártó, aki szerint az már az ukránokon múlik, hogy milyen mértékben élnek ezzel a lehetőséggel.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A szlovák kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava