Connect with us

Bulgária

OROSZ GÁZFEGYVER: Bulgária nem akadályozza a tranzitot Szerbia és Magyarország felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bolgar miniszter
play icon A cikk meghallgatása

Délelőtt még érkezett a gáz Bulgáriába, a Gazprom tehát egyelőre nem függesztette fel a gázszállításokat a balkáni országnak. A Novinite bolgár hírportál a Bulgartransgazra hivatkozva jelentette, hogy az orosz gázszállítás Bulgáriába esetében (egyelőre) nem szakadt meg.

– Tájékoztatjuk Önöket, ha ez megtörténik

– jelentette ki Alekszandr Nikolov energiaügyi miniszter ma reggeli sajtótájékoztatóján, amelyen azt is elmondta, hogy előrelátható ideig “alternatív mennyiségeket” biztosítottak.

Nikolov hozzátette, hogy a következő hónapokra van elegendő gáz az olyan kritikus létesítmények számára, mint például a kórházak.

A miniszter nyilatkozatából az is kiderült, hogy a szállítások felfüggesztésének oka, hogy orosz részről rubelben követelik a gáz ellenértékét egy orosz bankon keresztül.

– Az Oroszország által javasolt kétlépcsős fizetési eljárás jelentős kockázatokat rejt magában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az USA-dollárban történő fizetéskor elveszítenénk az irányítást a pénzünk felett, mivel az orosz bank feladata a rubelre történő átváltás, így az árfolyamot illetően nincs egyértelműség

– magyarázta Nikolov, aki szerint nyilvánvaló, hogy Oroszország a földgázt politikai és gazdasági fegyverként használja, jogi és kereskedelmi értelemben a bolgár fél nem követett el jogsértést.

– Amíg én miniszter vagyok, és én vagyok a felelős ezért, Bulgária nem fog nyomás alatt és lehajtott fővel tárgyalni. A földgázellátást nem lehet garantálni, de ez nem jelenti azt, hogy Bulgária ne tudna megbirkózni ezzel a helyzettel

– kommentálta a fejleményeket Nikolov.

A bolgár miniszter kitért arra a Bulgárián áthaladó vezetékre is, amelyen keresztül Szerbia és Magyarország gázellátása történik.

– Szerbiával és Magyarországgal kapcsolatban – Bulgária minden szomszédos ország lojális partnere. Bulgária nem Oroszország. Ha lehetőségünk lesz rá, minden szomszédos országnak segítünk. Nem fogunk mesterséges zavarokat okozni a szomszédos országokban

– mondta a bolgár energiaügyi miniszter.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava