Connect with us

Horvátország

ZOKI BOND: Finnország és Svédország nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg nem módosítják a bosznia-hercegovinai választási törvényt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Zoran Milanović, alias Zoki Bond megint mondott egy nagyot. Most éppen Finnországot és Svédországot nem engedné be a NATO-ba, amíg Bosznia- Hercegovinában nem módosítják a választási törvényt, vagyis beszélt megint “zöldségeket” egy klímakonferencia során.

Zoki Bond ultimátuma

Milanović újságíróknak egész pontosan úgy fogalmazott, hogy a horvát parlament “nem ratifikálhatja senkinek a NATO-hoz történő csatlakozását sem”, amíg nem módosítják a bosznia-hercegovinai választási törvényt.

A horvát elnök hozzátette, hogy Finnország és Svédország NATO-ba való belépéséről lehet ugyan tárgyalni, de ezt “nagyon veszélyes kalandnak” tartja.

Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a NATO formálisan nem dönthet egyedül a két ország ország csatlakozásáról, ami szerinte “nagyon veszélyes sarlatánság”.

Az Iltalehti finn és az Expressen svéd lap a kérdésbe beavatott forrásokra hivatkozva hétfőn jelentette, hogy Finnország és Svédország májusban közösen kívánja kifejezni csatlakozási szándékát.

A két ország már szorosabbra fűzte együttműködését a nyugati katonai szövetséggel, amióta Oroszország annektálta a Krímet, de akkoriban úgy döntöttek, hogy semlegesek maradnak, Oroszország ukrajnai agressziója miatt azonban módosították az álláspontjukat.

– Ami engem illet, csatlakozzanak a NATO-hoz, szúrják a szemközt egy töltőtollal a veszett medvét

– nyilatkozta a horvát elnök, aki szerint azonban a horvát parlament nem ratifikálhatja senkinek a NATO-csatlakozását sem, amíg az amerikaiak, az angolok és a németek nem kényszerítik rá Bakir Izetbegović legfőbb bosnyák vezetőt a választási törvény módosítására.

Milanović erre határidőt is adott, szerinte ennek a következő hat hónapban be kell következnie.

A horvát elnök január közepén Ukrajnát zárta ki a NATO-ból, akkor úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának nincs helye a NATO-ban, mert az egyik legkorruptabb ország a világon, három nappal ezelőtt pedig azt mondta, hogy Ukrajna csak akkor kaphatja meg az uniós tagjelölti státuszt, ha ugyanezt megadják Bosznia- Hercegovinának is.

A veszett medve álláspontja

A nyugati liberális sajtó és annak zászlóshajója, a New York Times a finn és a svéd szándékkal kapcsoltban azt írta, hogy “Putyin a NATO karjaiba lökte” Finnországot és Svédországot.

Az amerikai lap megjegyezte, hogy a tavalyi közvéleménykutatások szerint a finneknek mindössze 26 százaléka akart csatlakozni a NATO-hoz. Egy újabb felmérés szerint ez a szám mára 68 százalékra nőtt, és “Svédországban ugyanez a helyzet”.

A New York Times szerint Finnország és Svédország NATO-csatlakozása mindenki számára előnyös lenne, amit a lap win-win szituációnak nevezett.

A NATO-tagsággal mindkét ország hozzáférne a kollektív védelemről szóló 5. cikkelyhez, a katonai szervezet ugyanakkor új képességeket, vagyis inkább pozíciókat szerezne egy stratégiailag fontos térségben, ami megkönnyítené a reagálást az orosz erők balti államokba történő esetleges behatolására.

Moszkva már korábban figyelmeztette a NATO-t, hogy ha Finnország és Svédország csatlakozik a katonai szervezethez, akkor Oroszország atomfegyvereket és hiperszonikus rakétákat telepítene az európai exklávéba, vagyis Königsberg (1946 óta Kalinyingrád) térségébe.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke március közepén azt mondta, hogy ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, akkor Oroszországnak meg kell erősítenie szárazföldi, haditengerészeti és légierejét a Balti-tengeren.

Zoran Milanović horvát elnök nyilatkozata igencsak közelít az orosz állásponthoz, ő azonban ebben a kérdésben nem is Zoki Bond, hanem csak egy papírtigris a moszkvai vezetőkhöz képest, az “önző érdekekből” megfogalmazott ultimátuma pedig körülbelül annyit ér, mint egy papírtigris elbődülése.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava