Connect with us

Horvátország

ZOKI BOND: Finnország és Svédország nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg nem módosítják a bosznia-hercegovinai választási törvényt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zold milanovic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Zoran Milanović, alias Zoki Bond megint mondott egy nagyot. Most éppen Finnországot és Svédországot nem engedné be a NATO-ba, amíg Bosznia- Hercegovinában nem módosítják a választási törvényt, vagyis beszélt megint „zöldségeket” egy klímakonferencia során.

Zoki Bond ultimátuma

Milanović újságíróknak egész pontosan úgy fogalmazott, hogy a horvát „nem ratifikálhatja senkinek a NATO-hoz történő csatlakozását sem”, amíg nem módosítják a bosznia-hercegovinai választási törvényt.

A horvát elnök hozzátette, hogy Finnország és Svédország NATO-ba való belépéséről lehet ugyan tárgyalni, de ezt „nagyon veszélyes kalandnak” tartja.

Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a NATO formálisan nem dönthet egyedül a két ország ország csatlakozásáról, ami szerinte „nagyon veszélyes sarlatánság”.

Az Iltalehti finn és az Expressen svéd lap a kérdésbe beavatott forrásokra hivatkozva hétfőn jelentette, hogy Finnország és Svédország májusban közösen kívánja kifejezni csatlakozási szándékát.

A két ország már szorosabbra fűzte együttműködését a nyugati katonai szövetséggel, amióta Oroszország annektálta a Krímet, de akkoriban úgy döntöttek, hogy semlegesek maradnak, Oroszország ukrajnai agressziója miatt azonban módosították az álláspontjukat.

– Ami engem illet, csatlakozzanak a NATO-hoz, szúrják a szemközt egy töltőtollal a veszett medvét

– nyilatkozta a horvát elnök, aki szerint azonban a horvát parlament nem ratifikálhatja senkinek a NATO-csatlakozását sem, amíg az amerikaiak, az angolok és a németek nem kényszerítik rá Bakir Izetbegović legfőbb bosnyák vezetőt a választási törvény módosítására.

Milanović erre határidőt is adott, szerinte ennek a következő hat hónapban be kell következnie.

A horvát elnök január közepén Ukrajnát zárta ki a NATO-ból, akkor úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának nincs helye a NATO-ban, mert az egyik legkorruptabb ország a világon, három nappal ezelőtt pedig azt mondta, hogy Ukrajna csak akkor kaphatja meg az uniós tagjelölti státuszt, ha ugyanezt megadják Bosznia- Hercegovinának is.

A veszett medve álláspontja

A nyugati liberális sajtó és annak zászlóshajója, a New York Times a finn és a svéd szándékkal kapcsoltban azt írta, hogy „Putyin a NATO karjaiba lökte” Finnországot és Svédországot.

Az amerikai lap megjegyezte, hogy a tavalyi közvéleménykutatások szerint a finneknek mindössze 26 százaléka akart csatlakozni a NATO-hoz. Egy újabb felmérés szerint ez a szám mára 68 százalékra nőtt, és „Svédországban ugyanez a helyzet”.

A New York Times szerint Finnország és Svédország NATO-csatlakozása mindenki számára előnyös lenne, amit a lap win-win szituációnak nevezett.

A NATO-tagsággal mindkét ország hozzáférne a kollektív védelemről szóló 5. cikkelyhez, a katonai szervezet ugyanakkor új képességeket, vagyis inkább pozíciókat szerezne egy stratégiailag fontos térségben, ami megkönnyítené a reagálást az orosz erők balti államokba történő esetleges behatolására.

Moszkva már korábban figyelmeztette a NATO-t, hogy ha Finnország és Svédország csatlakozik a katonai szervezethez, akkor Oroszország atomfegyvereket és hiperszonikus rakétákat telepítene az európai exklávéba, vagyis Königsberg (1946 óta Kalinyingrád) térségébe.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke március közepén azt mondta, hogy ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, akkor Oroszországnak meg kell erősítenie szárazföldi, haditengerészeti és légierejét a Balti-tengeren.

Zoran Milanović horvát elnök nyilatkozata igencsak közelít az orosz állásponthoz, ő azonban ebben a kérdésben nem is Zoki Bond, hanem csak egy papírtigris a moszkvai vezetőkhöz képest, az „önző érdekekből” megfogalmazott ultimátuma pedig körülbelül annyit ér, mint egy papírtigris elbődülése.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava