Connect with us

Koszovó

DRÁGASÁGOK: Drága polgároknak nevezte a koszovói szerbeket Koszovó miniszterelnöke

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kurti sky mews
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Albin Kurti koszovói miniszterelnök videóüzenetben mondott köszönetet a koszovói szerbeknek, hogy pénteken békés tüntetést tartottak Gračanicában és Kosovska Mitrovicában, vagyis hogy a tiltakozó megmozdulások nem fajultak el. A pristinai kormány speciális rendőri alakulatokat vezényelt Mitrovicába, de azok nem lépték át az Ibar folyót, vagyis nem mentek át a város szerbek lakta részébe.

A pozíciók tisztázása

Kurti üzenetében a saját nyelvükön szólt a koszovói szerbekhez, az viszont aligha fordulhat elő, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök albánul szólítsa meg koszovói honfitársait, miután Szerbia még mindig szerbiai állampolgároknak tekinti a koszovói albánokat. De ezen nem érdemes tovább lamentálni.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerb nyelvű üzenetét a szerb elnök “drámai videója” előzte meg, amelyben azzal vádolta meg a koszovói miniszterelnököt, hogy az ő utasítására távolították el a koszovói intézményekből/munkahelyéről Ljiljana Stevanović szerb bírót, aki a hét közepén részt vett a szerb elnök és a koszovói szerbek belgrádi találkozóján.

A szerbek “en bloc”, a koszovói szerbek pedig különösen, azért háborognak, mert a pristinai kormány nem tette lehetővé számukra, hogy Koszovóban szavazzanak az április 3-i szerbiai parlamenti és elnökválasztásokon, így át kell fáradniuk Szerbiába.

A koszovói miniszterelnök két perces videóját azzal kezdte, hogy miután kormánya tiszteletben tartja a hatalom megosztására vonatkozó “demokratikus elveket és az alkotmányos kötelezettségeket”, ezért a kabinet nem tudja befolyásolni a bírói tanács döntéseit, és egyébként is, a szóban forgó szerb származású bírónőt nem rúgták ki, hanem csak felfüggesztették állásából.

– Az igazság és a jog pártján állok, de nem vagyok sem a bírói tanács elnök, de még a tagja sem

– üzente vissza a szerb elnöknek a pénteken este közzétett videóban a koszovói miniszterelnök.

Ezeknek a fejleményeknek akár örülhetünk is, mert ha másképp nem, legalább “üzengetős formában” folyik a párbeszéd Kurti és Vučić között, ha már képtelenek teljes testi valójukban tárgyalóasztalhoz ülni.

Drága polgárok!

A koszovói miniszterelnök a szóban forgó videóban köszönetet mondott a polgároknak, értsd a koszovói szerbeknek, hogy békés módon tiltakoztak a szerbiai választásokkal kapcsolatos pristinai döntés, és úgy általában Koszovó ellen.

– A demokratikus társadalomban és a jogállamiságban élő embereknek élhetnek azzal a szabadságukkal, hogy kinyilvánítják véleményüket és nézeteiket

– szögezte le a koszovói miniszterelnök, aki azonban megjegyezte, hogy hitelesebb lett volna, ha tüntetők a társadalmi igazságosságért, a gyorsabb fejlődésért, illetve a szervezett bűnözés és a korrupció ellen emelték volna fel a hangjukat.

– Kérem Önöket! Nem hogy ne kerüljenek a belgrádi autoriter rezsim befolyása alá. Őket nem érdeklik a koszovói szerbek jogai és jóléte. Ők Koszovó destabilizálására tesznek kísérletet választási céljaik elérésére, és talán egyes nagyhatalmak háborúra történő uszításával összefüggésben

– jelentette ki Kurti, aki ezáltal csak általánosságban beszélt Oroszországról, így azt sem lehet mondani, hogy hadat üzent Moszkvának.

– Ezért arra kérem Önöket, drága polgárok, hogy őrizzék meg a békét és legyenek nagyobb bizalommal a koszovói kormány irányában

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki szerint a koszovói gazdaság fejlődése, a kivitel növekedése, a korrupció elleni harc , az adó- és vámbevételek növekedése, a közvetlen külföldi beruházások növekedése, és végül a költségvetés bővülése minden ott élő ember számára reménykeltő lehet.

– A mi ajtónk mindenki előtt nyitva áll

– mondta Kurti a koszovói szerbekhez & Aleksandar Vučićhoz intézett szerb nyelvű üzenetében.

A koszovói miniszterelnök ezzel egyúttal azt is állította, hogy hazája elindult a balkáni Kánaán felé vezető úton, amelyen nincs egyedül, mert már Szerbia is ott toporog. A “drága állampolgárok” közül pedig sokan, nemzeti hovatartozástól függetlenül, külföldön keresik a boldogulást.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava