Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

DRÁGASÁGOK: Drága polgároknak nevezte a koszovói szerbeket Koszovó miniszterelnöke

kurti sky mews
KORÁBBI FELVÉTEL: Albin Kurti éppen arra vár, hogy adásba kerüljön a Sky News televízióban. Vučićnak marad a "világhírű" Pink TV, vagy a Happy (Forrás: Albin Kurti, Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

videóüzenetben mondott köszönetet a koszovói szerbeknek, hogy pénteken békés tüntetést tartottak Gračanicában és Kosovska Mitrovicában, vagyis hogy a tiltakozó megmozdulások nem fajultak el. A pristinai speciális rendőri alakulatokat vezényelt Mitrovicába, de azok nem lépték át az Ibar folyót, vagyis nem mentek át a város szerbek lakta részébe.

A pozíciók tisztázása

Kurti üzenetében a saját nyelvükön szólt a koszovói szerbekhez, az viszont aligha fordulhat elő, hogy Aleksandar Vučić szerb albánul szólítsa meg koszovói honfitársait, miután még mindig szerbiai állampolgároknak tekinti a koszovói albánokat. De ezen nem érdemes tovább lamentálni.

Albin Kurti szerb nyelvű üzenetét a szerb elnök “drámai videója” előzte meg, amelyben azzal vádolta meg a koszovói miniszterelnököt, hogy az ő utasítására távolították el a koszovói intézményekből/munkahelyéről Ljiljana Stevanović szerb bírót, aki a hét közepén részt vett a szerb elnök és a koszovói szerbek belgrádi találkozóján.

A szerbek “en bloc”, a koszovói szerbek pedig különösen, azért háborognak, mert a pristinai kormány nem tette lehetővé számukra, hogy Koszovóban szavazzanak az április 3-i szerbiai parlamenti és elnökválasztásokon, így át kell fáradniuk Szerbiába.

A koszovói miniszterelnök két perces videóját azzal kezdte, hogy miután kormánya tiszteletben tartja a hatalom megosztására vonatkozó “demokratikus elveket és az alkotmányos kötelezettségeket”, ezért a kabinet nem tudja befolyásolni a bírói tanács döntéseit, és egyébként is, a szóban forgó szerb származású bírónőt nem rúgták ki, hanem csak felfüggesztették állásából.

Az igazság és a jog pártján állok, de nem vagyok sem a bírói tanács elnök, de még a tagja sem

– üzente vissza a szerb elnöknek a pénteken este közzétett videóban a koszovói miniszterelnök.

Ezeknek a fejleményeknek akár örülhetünk is, mert ha másképp nem, legalább “üzengetős formában” folyik a párbeszéd Kurti és között, ha már képtelenek teljes testi valójukban tárgyalóasztalhoz ülni.

Drága polgárok!

A koszovói miniszterelnök a szóban forgó videóban köszönetet mondott a polgároknak, értsd a koszovói szerbeknek, hogy békés módon tiltakoztak a szerbiai választásokkal kapcsolatos pristinai döntés, és úgy általában ellen.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A demokratikus társadalomban és a jogállamiságban élő embereknek élhetnek azzal a szabadságukkal, hogy kinyilvánítják véleményüket és nézeteiket

– szögezte le a koszovói miniszterelnök, aki azonban megjegyezte, hogy hitelesebb lett volna, ha tüntetők a társadalmi igazságosságért, a gyorsabb fejlődésért, illetve a szervezett bűnözés és a korrupció ellen emelték volna fel a hangjukat.

Kérem Önöket! Nem hogy ne kerüljenek a belgrádi autoriter rezsim befolyása alá. Őket nem érdeklik a koszovói szerbek jogai és jóléte. Ők Koszovó destabilizálására tesznek kísérletet választási céljaik elérésére, és talán egyes háborúra történő uszításával összefüggésben

– jelentette ki Kurti, aki ezáltal csak általánosságban beszélt Oroszországról, így azt sem lehet mondani, hogy hadat üzent Moszkvának.

Ezért arra kérem Önöket, drága polgárok, hogy őrizzék meg a békét és legyenek nagyobb bizalommal a koszovói kormány irányában

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki szerint a koszovói gazdaság fejlődése, a kivitel növekedése, a korrupció elleni harc , az adó- és vámbevételek növekedése, a közvetlen külföldi beruházások növekedése, és végül a költségvetés bővülése minden ott élő ember számára reménykeltő lehet.


A mi ajtónk mindenki előtt nyitva áll

– mondta Kurti a koszovói szerbekhez & Aleksandar Vučićhoz intézett szerb nyelvű üzenetében.

A koszovói miniszterelnök ezzel egyúttal azt is állította, hogy hazája elindult a balkáni Kánaán felé vezető úton, amelyen nincs egyedül, mert már Szerbia is ott toporog. A “drága állampolgárok” közül pedig sokan, nemzeti hovatartozástól függetlenül, külföldön keresik a boldogulást.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: