Connect with us

Görögország

POZITÍV AGENDA: Találkozott a görög és a török vezető
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Közel két óra erejéig találkozott Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfővel Isztambulban. A kormányfő ezelőtt megbeszélést folytatott az I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával – aki nem mellesleg szintén elítélte az orosz agressziót, s pontosan ő volt az, aki 2016-ban engedélyezte az autokefál ukrán ortodox egyház létrejöttét, azaz függetlenedését Moszkvától.

A török és görög vezető napirendjén elsősorban a két ország kapcsolatai voltak a változó geopolitikai helyzetben, s természetesen kitértek az Oroszország és Ukrajna között dúló háborúra is. Megegyeztek abban, hogy a jelenlegi helyzetben fenn kell tartani a két ország közötti “pozitív agendát” a különböző territoriális, kisebbségi és migrációs viták ellenére.

A görög miniszterelnök szerint ősszel akár kormányülést is szervezhetnének – bár addig még valószínűleg sok orosz hajó áthalad a Boszporuszon: a két ország közötti viszony problémás jellege és a kölcsönös bizalmatlanság miatt ezeket az optimista kijelentéseket mindig óvatosan kell fogadni.

Persze, a mostani “pozitív agenda” mellett vannak nyomós érvek a görögök részéről: mivel az Egyesült Államok kihátrált az EasMed gázvezeték mögül januárban, így a ciprusi-izraeli gáz európai tranzitálásának biztosításához meg kellene egyezni a görög és ciprusi tengeri területeket magának követelő Törökországgal.

Illetve az ukrajnai háború is erre készteti a két felet: a NATO folyamatosan veszekedő két tagjának összébb kellene zárnia a sorait.

Ami Törökországot illeti, már 2021 eleje óta igyekszik rendezni konfliktusos relációit – ennek keretében a héten fogadta az izraeli államfőt is –, azonban ezek közül a görög viszonyban nem sikerült komolyabb áttörést elérni, hacsak az nem számít annak, hogy újraindultak a rendszeres diplomáciai tárgyalások (két évtized alatt immár a 64. megbeszélésig jutottak, eredményre azonban annál kevésbé).

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava