Connect with us

A Háború

BOMBAHÍR: Bomba is volt a Zágrábban lezuhant drónon, a jövő héten a NATO-ban szó lesz a “magyar mulasztásokról” is
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Minden bizonnyal légibomba volt a Zágrábban becsapódott drónon – erősítette meg a horvát védelmi miniszter. Mario Banožić úgy nyilatkozott, hogy a történtek részletes elemzését a szövetségesekkel együtt végzik el, de megjegyezte, hogy horvát részről nyilvánvalóan nem elégedettek azoknak az országoknak a hozzáállásával, amelyek “látták a drónt, de nem reagáltak”. Szerdán rendkívüli NATO-ülés is lesz miniszteri szinten, amelyen horvát részről a magyar és a román “mulasztásokkal” kapcsolatban is választ várnak.

A horvát védelmi miniszter a becsapódás helyszínén úgy nyilatkozott, hogy már a nyomozás kezdetén találtak bizonyos törmelékeket, amelyek robbanásra utaló jeleket tartalmaztak, ezért a roncsok eltávolításának óvatosabb módját választották a tragikus következmények elkerülése végett, ezért kiürítették a környező épületeket is.

– Robbanóanyagra utaló és egyéb nyomokat is találtunk, amelyek arra engednek következtetni, hogy ez nem felderítő repülőgép volt

– jelentette ki a horvát védelmi miniszter, aki megerősítette, hogy a bomba egyes részeit megtalálták. Elmondta azt is, hogy minden bizonnyal egy légibomba alkatrészeit sikerült begyűjteni.

– Arra a következtetésre jutottunk, hogy az is szovjet gyártmányú volt, akárcsak a többi roncs, amelyeket elszállítotunk a becsapódás helyszínéről

– tette hozzá Mario Banožić, aki szerint majd csak az elemzések birtokában tudják pontosan megállapítani, hogy milyen bombáról van szó, most azt feltételezik, hogy légibomba volt a drónra szerelve. Arról is beszélt, hogy az eddigi adatok alapján egyelőre nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, hogy a drónt ukrán vagy az orosz oldalról indították.

A horvát védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy feketedobozt is találtak, amely ugyan megsérült, de reméli, hogy sikerül belőle kinyerni a repülési adatokat, amelyeket összehasonlítanak a vizsgálat másik ágának eredményeivel.

A másik szálra történő utalás a NATO-tagországokkal közösen végzett vizsgálatra vonatkozik, a horvátok a kettőt összevetve szeretnék rekonstruálni, hogy pontosan honnan érkezett a pilóta nélküli repülőgép, amely Zágrábban csapódott be egy egyetemi kollégium közelében.

A miniszter szavai megerősítette, hogy a bomba felrobbant, de még nem tudni, hogy mikor.

– Most annak meghatározása van folyamatban, hogy ez pontosan mikor következett be

– mondta a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy a bomba akkor robbant-e fel, amikor leesett.

Magyarországra is utalva

Mario Banožić Magyarországra is utalva úgy nyilatkozott, hogy nyilvánvalóan nem elégedettek azoknak az országoknak a hozzáállásával, amelyek “látták a drónt, de nem reagáltak”.

Elmondta, hogy több irányban is tárgyalnak a NATO-val.

– A miniszterelnök megbeszélést folytat a főtitkár úrral, szerdán pedig rendkívüli miniszteri szintű NATO-találkozót tartunk, ahol szó lesz erről a témáról is, valamint a magyarországi és romániai mulasztásokról.

– jelentette ki a horvát védelmi miniszter, aki kritikákat is megfogalmazott az esettel kapcsolatban Magyarország és Románia irányában.

– Ha ezt a helyzetet a szomszédos országokban időben észlelték és megoldották volna, akkor ma nem lennénk itt. Arra fogunk választ keresni, hogy mi történt a mulasztásokat illetően. Románia és Magyarország védelmi minisztere aznap azt mondta, hogy értékelik a történteket, várjuk a választ

– tette hozzá a horvát tárcavezető, aki tehát a magyar és a román válaszra vár a szovjet gyártmányú drón zágrábi becsapódásával kapcsolatban.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava