Connect with us

A Háború

ÁTMENETI TARTÓZKODÁS: Bulgáriában egyre több az ukrán menekült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Egyre többen érkeznek Bulgáriába az orosz-ukrán háború kirobbanása óta: Kalina Konsztantinova, a Hatékony Kormányzásért felelős miniszterhelyettes bejelentése szerint szombatig 69 735 ember érkezett az országba Ukrajnából, akik közül 33 516 ott is maradt.

Hivatalos közlés szerint a gyerekek egyharmada gyermek. Jelenleg 1100-an vannak önkormányzati vagy állami szálláshelyeken elszállásolva, s 2500-an hotelekben. Ezek a számok azonban nem tartalmazzák azokat a menekülteket, akik maguk rendezték szállásukat, illetve akiket segítők fogadtak be.

A jelenlegi helyzetben nehéz pontos statisztikai adatokkal szolgálni, ahogy az is erősen valószínű, hogy az ukrán menekültek többsége tovább fog állni az Európai Unió legszegényebb államából.

Minden esetre a bolgár állam tett pár intézkedést a helyzet kezelésére, így ideiglenes védelem alá vonta őket az uniós szabályozással összhangban, számos válságközpontot nyitott, illetve egy többnyelvű honlapot állított fel az Ukrajnából menekülők információval való ellátása céljából. Az Oktatási Minisztérium jelezte, hogy várja azok jelentkezését, akik szeretnék, hogy a gyerekeik folytassák tanulmányaikat az országban.

A bolgár narratíva – amely teljes mértékben követi a befogadó európai álláspontot – testvérként tekint a most érkezőkre, s inkább lehetőségként (képzett munkaerő) igyekszik beállítani őket.

Hogy ez mennyi ideig fog így maradni, az több tényezőtől függ: mennyi időre terjed ki a bulgáriai tartózkodásuk, valamint milyen lesz a valós korfa és a képzettégi struktúra a menekültközösségben. Az fontos tényező lehet, hogy mennyire tudnak majd beilleszkedni, vélhetően a nyelvtudással nem lesz komolyabb gondjuk.

Ne feledjük, hogy a szomszédos Törökország is tárt karokkal várta a szíriai menekülteket 2011-től kezdve, hogy aztán a gazdasági válság valamint a több mint négymilliós közösség létrejötte miatt immár komoly szírellenes (menekültellenes) indulatok legyenek jelen a közbeszédben.

Ami a pénzügyi dimenziót illeti: Aszen Vasziljev miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy 50 és 100 millió leva (kb. 10-20 milliárd forint) közötti összeg lesz szükséges a menekültekre, amit költségvetési pufferekből finanszírozni tudnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava