Connect with us

A Háború

ÁTMENETI TARTÓZKODÁS: Bulgáriában egyre több az ukrán menekült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyerekek
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Egyre többen érkeznek Bulgáriába az orosz-ukrán háború kirobbanása óta: Kalina Konsztantinova, a Hatékony Kormányzásért felelős miniszterhelyettes bejelentése szerint szombatig 69 735 ember érkezett az országba Ukrajnából, akik közül 33 516 ott is maradt.

Hivatalos közlés szerint a gyerekek egyharmada gyermek. Jelenleg 1100-an vannak önkormányzati vagy állami szálláshelyeken elszállásolva, s 2500-an hotelekben. Ezek a számok azonban nem tartalmazzák azokat a menekülteket, akik maguk rendezték szállásukat, illetve akiket segítők fogadtak be.

A jelenlegi helyzetben nehéz pontos statisztikai adatokkal szolgálni, ahogy az is erősen valószínű, hogy az ukrán menekültek többsége tovább fog állni az Európai Unió legszegényebb államából.

Minden esetre a bolgár állam tett pár intézkedést a helyzet kezelésére, így ideiglenes védelem alá vonta őket az uniós szabályozással összhangban, számos válságközpontot nyitott, illetve egy többnyelvű honlapot állított fel az Ukrajnából menekülők információval való ellátása céljából. Az Oktatási Minisztérium jelezte, hogy várja azok jelentkezését, akik szeretnék, hogy a gyerekeik folytassák tanulmányaikat az országban.

A bolgár narratíva – amely teljes mértékben követi a befogadó európai álláspontot – testvérként tekint a most érkezőkre, s inkább lehetőségként (képzett munkaerő) igyekszik beállítani őket.

Hogy ez mennyi ideig fog így maradni, az több tényezőtől függ: mennyi időre terjed ki a bulgáriai tartózkodásuk, valamint milyen lesz a valós korfa és a képzettégi struktúra a menekültközösségben. Az fontos tényező lehet, hogy mennyire tudnak majd beilleszkedni, vélhetően a nyelvtudással nem lesz komolyabb gondjuk.

Ne feledjük, hogy a szomszédos Törökország is tárt karokkal várta a szíriai menekülteket 2011-től kezdve, hogy aztán a gazdasági válság valamint a több mint négymilliós közösség létrejötte miatt immár komoly szírellenes (menekültellenes) indulatok legyenek jelen a közbeszédben.

Ami a pénzügyi dimenziót illeti: Aszen Vasziljev miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy 50 és 100 millió leva (kb. 10-20 milliárd forint) közötti összeg lesz szükséges a menekültekre, amit költségvetési pufferekből finanszírozni tudnak.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: