Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

ÁTMENETI TARTÓZKODÁS: Bulgáriában egyre több az ukrán menekült

gyerekek
A GYEREKEK a háború legnagyobb vesztesei (Forrás: UNDP)
Olvasási idő: 1 perc

Egyre többen érkeznek Bulgáriába az orosz- kirobbanása óta: Kalina Konsztantinova, a Hatékony Kormányzásért felelős miniszterhelyettes bejelentése szerint szombatig 69 735 ember érkezett az országba Ukrajnából, akik közül 33 516 ott is maradt.

Hivatalos közlés szerint a gyerekek egyharmada gyermek. Jelenleg 1100-an vannak önkormányzati vagy állami szálláshelyeken elszállásolva, s 2500-an hotelekben. Ezek a számok azonban nem tartalmazzák azokat a menekülteket, akik maguk rendezték szállásukat, illetve akiket segítők fogadtak be.

A jelenlegi helyzetben nehéz pontos statisztikai adatokkal szolgálni, ahogy az is erősen valószínű, hogy az többsége tovább fog állni az legszegényebb államából.

Minden esetre a állam tett pár intézkedést a helyzet kezelésére, így ideiglenes védelem alá vonta őket az uniós szabályozással összhangban, számos válságközpontot nyitott, illetve egy többnyelvű honlapot állított fel az Ukrajnából menekülők információval való ellátása céljából. Az Oktatási Minisztérium jelezte, hogy várja azok jelentkezését, akik szeretnék, hogy a gyerekeik folytassák tanulmányaikat az országban.

A bolgár narratíva – amely teljes mértékben követi a befogadó európai álláspontot – testvérként tekint a most érkezőkre, s inkább lehetőségként (képzett munkaerő) igyekszik beállítani őket.

Hogy ez mennyi ideig fog így maradni, az több tényezőtől függ: mennyi időre terjed ki a bulgáriai tartózkodásuk, valamint milyen lesz a valós korfa és a képzettégi struktúra a menekültközösségben. Az fontos tényező lehet, hogy mennyire tudnak majd beilleszkedni, vélhetően a nyelvtudással nem lesz komolyabb gondjuk.

Ne feledjük, hogy a szomszédos is tárt karokkal várta a menekülteket 2011-től kezdve, hogy aztán a gazdasági valamint a több mint négymilliós közösség létrejötte miatt immár komoly szírellenes (menekültellenes) indulatok legyenek jelen a közbeszédben.

Ami a pénzügyi dimenziót illeti: Aszen Vasziljev -helyettes és azt nyilatkozta, hogy 50 és 100 millió leva (kb. 10-20 milliárd forint) közötti összeg lesz szükséges a menekültekre, amit költségvetési pufferekből finanszírozni tudnak.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: