Connect with us

A Háború

NEM ZARÁNDOKOK: Ukrajnából mintegy 200 menekült érkezett Međugorjeba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

maria.medjugorje
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Körülbelül 120 ukrán nő és gyermek érkezett Međugorjeba az elmúlt 24 órában, így jelenleg mintegy 200-an tartózkodnak ezen a világhírű katolikus zarándokhelyen – írja az Index.hr a Hina horvát hírügynökségre hivatkozva. A menekültek körülbelül 35 órát utaztak, a tudósításból azonban nem derült ki, hogy Ukrajna melyik részéből érkeztek.

Csak annyit tudni, hogy 35 órát voltak úton, és hogy érkezésüket követően szállodákban és más turisztikai létesítményekben szállásolták el őket, ahol élelmet is kaptak.

Az ukránokat korábban helyi turisztikai vezetők szolidaritásuk kifejezéseként hívták meg Međugorjeba. A menekültek közül mintegy 60-an érkeztek vasárnap, a többiek az előző nap két busszal és több személyautóval jutottak el a horvátországi zarándokhelyre.

– Megnyitottuk a szívünket a rászorulók irányába, és szeretnék kifejezni együttérzésünket az ukránoknak, akik közül korábban sokan zarándokoltak el Međugorjeba

– mondta Davor Ljubić, a međugorjei turisztikai szövetség elnöke, aki szerint a zarándokhelyen tartózkodó ukrajnai menekültek száma akár a kétszázat is elérheti, tekintettel arra, hogy még nem regisztráltak minden érkezettet.

A menekülteket a Vöröskereszt “veszi nyilvántartásba”, amely egyúttal mindegyik migráns esetében vírusteszteket is végez.

A menekültek pszichológiai segítséget is kaptak, a nap folyamán pedig ukrán nyelvű szentmisét is tartottak számukra, amelyen a helyiekkel együtt imádkoztak az orosz agresszió elszenvedő ország békéjéért.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava