Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Romániában humanitárius segélyközpont alakul uniós támogatással

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ursula von der leyen klaus johannis iohannis
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Unió humanitárius segélyközpontot alakít Romániában, hogy összegyűjtse és célba juttassa az Ukrajnának, illetve a háború elől menekülőknek szánt nemzetközi segélyeket – jelentette be Bukarestben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Klaus Johannis román államfővel egyeztetett az Ukrajnát ért orosz támadás fejleményeiről és a háború elől menekülők megsegítéséről.

Erkölcsi kötelesség

A bizottsági elnök és a román államfő elismeréssel beszélta szabadságáért harcoló ukrán nép hősiességéről, és az európai szolidaritás példájának nevezte Romániát, ugyanakkor a szankciók fokozását helyezte kilátásba Oroszországgal szemben.

Ursula von der Leyen köszönetet mondott a román embereknek, amiért „tárt karokkal” fogadják a háború borzalmai elől menekülő embereket.

Úgy értékelte: „megindító példát mutatott” az egész világnak, amikor elkezdődött a háború, az emberek saját otthonaikba is befogadják a menekülteket, adománygyűjtő akciókat szerveztek, miközben Románia a Moldovai Köztársaságot is segíti.

A bizottsági elnök elmondta, hogy az EU eddig félmilliárd eurót különített el költségvetéséből a háború következményeinek helyszíni kezelésére és az Ukrajnából menekülő emberek támogatására. Ez szerinte nem csak az együttérzés kérdése, hanem erkölcsi kötelessége is az uniónak.

Az EB elnöke az unió rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, hozzátéve: az EU szigorú szankciókkal sújtja Oroszországot, hogy csökkentse a szomszédok megtámadására és a háború folytatására irányuló képességét. További szankciókat is kilátásba helyezett, ha a helyzet romlik.

Lesz-e elegendő energia?

Ursula von der Leyen ugyanakkor arra is rámutatott: Európa az orosz megtorlásra is készül, és energiaellátása változatosabbá tételén dolgozik, megkétszerezi erőfeszítéseit a megújuló energiaforrások alkalmazása terén.

A román államfő olyan európai energetikai stratégiát sürgetett, amely rövid távon megakadályozza az energiaárak robbanását és a gazdaság megfojtását, közép- és hosszú távon pedig megszünteti az EU függőségét az orosz gáztól.

Elmondása szerint Románia a megújuló energiák és az atomenergia polgári célú hasznosítása terén tervez olyan fejlesztéseket, amelyek energetikai függetlenségét biztosítják.

Johannis szerint az uniós támogatással Romániában létesülő humanitárius központnak jelentős szerepe lesz az elhúzódó és súlyosbodó válság következményeinek kezelésében, de ez egy bonyolult vállalkozás, nemcsak azért, mert sok szereplő munkáját kell összehangolni, hanem mert egy olyan humanitárius folyosó kialakítását is feltételezi az ukrán központi és helyi hatóságokkal együttműködve, amelyen át el lehet juttatni a segélyeket a háborús övezetekbe, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava