Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

HÁBORÚ: Romániában humanitárius segélyközpont alakul uniós támogatással

ursula von der leyen klaus johannis iohannis
Ursula von der Leyen Bukarestben (Forrás: Ursula von der Leyen, Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

Az humanitárius segélyközpontot alakít Romániában, hogy összegyűjtse és célba juttassa az Ukrajnának, illetve a elől menekülőknek szánt nemzetközi segélyeket – jelentette be Bukarestben , az elnöke, aki államfővel egyeztetett az Ukrajnát ért orosz támadás fejleményeiről és a háború elől menekülők megsegítéséről.

Erkölcsi kötelesség

A bizottsági és a román államfő elismeréssel beszélta áért harcoló ukrán nép hősiességéről, és az európai szolidaritás példájának nevezte Romániát, ugyanakkor a szankciók fokozását helyezte kilátásba Oroszországgal szemben.

Ursula von der Leyen köszönetet mondott a román embereknek, amiért “tárt karokkal” fogadják a háború borzalmai elől menekülő embereket.Úgy értékelte: Románia “megindító példát mutatott” az egész világnak, amikor elkezdődött a háború, az emberek saját otthonaikba is befogadják a menekülteket, adománygyűjtő akciókat szerveztek, miközben Románia a Moldovai Köztársaságot is segíti.

A bizottsági elnök elmondta, hogy az eddig félmilliárd eurót különített el költségvetéséből a háború következményeinek helyszíni kezelésére és az Ukrajnából menekülő emberek támogatására. Ez szerinte nem csak az együttérzés kérdése, hanem erkölcsi kötelessége is az uniónak.

Az EB elnöke az unió rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, hozzátéve: az EU szigorú szankciókkal sújtja Oroszországot, hogy csökkentse a szomszédok megtámadására és a háború folytatására irányuló képességét. További szankciókat is kilátásba helyezett, ha a helyzet romlik.

Lesz-e elegendő ?

Ursula von der Leyen ugyanakkor arra is rámutatott: Európa az orosz megtorlásra is készül, és energiaellátása változatosabbá tételén dolgozik, megkétszerezi erőfeszítéseit a megújuló energiaforrások alkalmazása terén.

A román államfő olyan európai energetikai stratégiát sürgetett, amely rövid távon megakadályozza az energiaárak robbanását és a gazdaság megfojtását, közép- és hosszú távon pedig megszünteti az EU függőségét az orosz gáztól.

Elmondása szerint Románia a megújuló energiák és az atomenergia polgári célú hasznosítása terén tervez olyan fejlesztéseket, amelyek energetikai függetlenségét biztosítják.Johannis szerint az uniós támogatással Romániában létesülő humanitárius központnak jelentős szerepe lesz az elhúzódó és súlyosbodó válság következményeinek kezelésében, de ez egy bonyolult vállalkozás, nemcsak azért, mert sok szereplő munkáját kell összehangolni, hanem mert egy olyan humanitárius folyosó kialakítását is feltételezi az ukrán központi és helyi hatóságokkal együttműködve, amelyen át el lehet juttatni a segélyeket a háborús övezetekbe, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: