Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Romániában humanitárius segélyközpont alakul uniós támogatással

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az Európai Unió humanitárius segélyközpontot alakít Romániában, hogy összegyűjtse és célba juttassa az Ukrajnának, illetve a háború elől menekülőknek szánt nemzetközi segélyeket – jelentette be Bukarestben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Klaus Johannis román államfővel egyeztetett az Ukrajnát ért orosz támadás fejleményeiről és a háború elől menekülők megsegítéséről.

Erkölcsi kötelesség

A bizottsági elnök és a román államfő elismeréssel beszélta szabadságáért harcoló ukrán nép hősiességéről, és az európai szolidaritás példájának nevezte Romániát, ugyanakkor a szankciók fokozását helyezte kilátásba Oroszországgal szemben.

Ursula von der Leyen köszönetet mondott a román embereknek, amiért “tárt karokkal” fogadják a háború borzalmai elől menekülő embereket.

Úgy értékelte: Románia “megindító példát mutatott” az egész világnak, amikor elkezdődött a háború, az emberek saját otthonaikba is befogadják a menekülteket, adománygyűjtő akciókat szerveztek, miközben Románia a Moldovai Köztársaságot is segíti.

A bizottsági elnök elmondta, hogy az EU eddig félmilliárd eurót különített el költségvetéséből a háború következményeinek helyszíni kezelésére és az Ukrajnából menekülő emberek támogatására. Ez szerinte nem csak az együttérzés kérdése, hanem erkölcsi kötelessége is az uniónak.

Az EB elnöke az unió rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, hozzátéve: az EU szigorú szankciókkal sújtja Oroszországot, hogy csökkentse a szomszédok megtámadására és a háború folytatására irányuló képességét. További szankciókat is kilátásba helyezett, ha a helyzet romlik.

Lesz-e elegendő energia?

Ursula von der Leyen ugyanakkor arra is rámutatott: Európa az orosz megtorlásra is készül, és energiaellátása változatosabbá tételén dolgozik, megkétszerezi erőfeszítéseit a megújuló energiaforrások alkalmazása terén.

A román államfő olyan európai energetikai stratégiát sürgetett, amely rövid távon megakadályozza az energiaárak robbanását és a gazdaság megfojtását, közép- és hosszú távon pedig megszünteti az EU függőségét az orosz gáztól.

Elmondása szerint Románia a megújuló energiák és az atomenergia polgári célú hasznosítása terén tervez olyan fejlesztéseket, amelyek energetikai függetlenségét biztosítják.

Johannis szerint az uniós támogatással Romániában létesülő humanitárius központnak jelentős szerepe lesz az elhúzódó és súlyosbodó válság következményeinek kezelésében, de ez egy bonyolult vállalkozás, nemcsak azért, mert sok szereplő munkáját kell összehangolni, hanem mert egy olyan humanitárius folyosó kialakítását is feltételezi az ukrán központi és helyi hatóságokkal együttműködve, amelyen át el lehet juttatni a segélyeket a háborús övezetekbe, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava