Connect with us

A Háború

NAGYKÖVETI JÓSLAT: Minden megszálló golyót kap a fejébe Ukrajnában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukran nagykovet prva
A cikk meghallgatása

Ukrajna szerbiai nagykövete a belgrádi Prva televízió reggeli műsorában kijelentette, hogy minden megszálló “golyót kap a fejébe” Ukrajnában. Olekszandr Alekszandrovics arról is beszélt, hogy Ukrajna élvezi a Nyugat és az egész világ támogatását. Az ukrán nagykövet 2017-ben egyszer már a figyelem középpontjába került Szerbiában azzal a nyilatkozatával, amely szerint “Oroszország bátorítja a szerb szeparatistákat a boszniai Szerb Köztársaságban, hogy destabilizálják Bosznia- Hercegovinát”. Akkor bekérették a belgrádi külügyminisztériumba, és a kiutasítás előtti “utolsó figyelmeztetésként” felszólították a bécsi konvenciók betartására.

Az ukránoknak nincs más választásuk

Olekszandr Alekszandrovics azután került adásba, hogy Ukrajnából bejelentkezett egy szerbiai állampolgár, aki a háború ellenére nem kívánja elhagyni az országot. Az ukrán IT-szektorban dolgozó férfi ugyan már maga is megélte, hogy óvóhelyre kellett vonulnia a családjával, de abban bízik, hogy Ukrajna megőrzi függetlenségét.

Az ukrán nagykövet köszönetet mondott a szerb férfinak azért, hogy volt olyan bátor, és nem hagyta el Ukrajnát, és kimondottan örül annak, hogy együtt harcolnak az agresszió ellen. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Ukrajna célja – például a tárgyalásokon is, hogy az orosz hadsereg vonuljon ki Ukrajna egész területéről.

– Ukrajna minél tovább tartja magát, annál nagyobb támogatást fog élvezni

– mondta Alekszandrovics nagykövet, aki egy közbevetésre reagálva ugyan beismerte, hogy Oroszország sokkal erősebb nála, de azonnal hozzátette, hogy az ukránoknak nincs más választásuk.

– Nem adhatjuk meg magunkat, mert akkor következik az igazi genocídium, Putyinnak ugyanis a célja, hogy elfoglalja és rabságba döntse Ukrajnát, de ez nem fog sikerülni neki, mert negyvenkétmillió emberről van szó, és erős hadsereggel rendelkezünk. Ráadásul nem csak a Nyugat, hanem az egész világ támogatását élvezzük, mivel egyetlen ország sem támogatta ezt az agressziót

– jegyezte meg Ukrajna belgrádi nagykövete, aki arról is beszélt, hogy a szerb nép is szolidáris velük, amiből a mindennapossá váló humanitárius és anyagi felajánlásokból is következtetni lehet.

A nagykövet úgy vélte, hogy Oroszország legyőzése három tényezőtől függ: az első az ukrán nép és az ukrán hadsereg ereje, a második Oroszország teljes és világméretű elszigetelése, ami már folyamatban van, a harmadik pedig az orosz nép szerepe, amire szintén vannak utaló jelek a háború leállítását követelő értelmiségi aláírásgyűjtésekből következtetve.

Olekszandr Alekszandrovics ugyanakkor megértéssel nyilatkozott a NATO-val kapcsolatban, amelynek Ukrajna nem tagja, és amely a kezdetek óta figyelmeztette őket, hogy fegyverrel és anyagilag ugyan segítik Ukrajnát, de katonákat nem küldenek, vagyis megfogalmazása szerint a NATO tisztességesen viselkedett irányukban.

Azt is hozzátette, hogy 2014 előtt Ukrajna katonailag semleges ország volt, és nem is akart belépni a NATO-ba, Oroszországgal pedig kitűnő kapcsolatokat ápolt, de így sem tudta elkerülni a nyolc évvel ezelőtti agressziót, ráadásul 1999-ben elítélte a Kis- Jugoszlávia elleni NATO-csapásokat. Megfogalmazása szerint éppen Putyin volt az az ember, aki megerősítette a vágyat a NATO-csatlakozás iránt Ukrajnában.

Minden megszálló golyót kap a fejébe

Az ukrán nagykövet arra is kitért, hogy Oroszország már nyolc éve háborúzik Ukrajnával, ezért az ukránok már tudják, hogy mit jelent a háború: az emberek ugyan félnek, de nincs pánikhangulat az országban.

– Putyin azt várta, hogy az ukránok virággal várják majd, ezzel szemben azonban minden megszálló golyót kap a fejébe.

Az erős megjegyzéssel kapcsolatos közbevetésre, még hozzátette, hogy “igen, természetesen”, ami a műsorvezető szerint igencsak szörnyen hangzik.

– Mi a saját hazánkban vagyunk, és megsemmisítünk minden külföldit, bárkit, aki fegyverrel a kezében támad ránk

– erősítette meg az ukrán nagykövet, aki szerint már ötezer orosz katonát tettek ártalmatlanná, valamint 30 repülőt lőttek le, 100 tankot és 700 páncélozott járművet “változtattak” harcképtelenné, miközben az oroszok egyetlen nagyvárost sem tudtak elfoglalni.

A saját veszteségekről szólva elmondta, hogy a háború ukrán oldalon 358 polgári áldozatot követelt, és kimondottan sok gyermek halt meg. (A háborús matematika mindig így néz ki: laposra vertük az ellenségek, aki galád módon csak a civil lakosságot irtja, különösen pedig a gyerekeket.)

Olekszandr Alekszandrovics megerősítette, hogy továbbra is bolondnak tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akiről az ukrán népnek már nyolc éve ez a véleménye.

– Amikor háború van, akkor én mindenekelőtt a saját hazám állampolgárának tekintem magam

– mondta a nagykövet, akinek a megbízatása éppen lejárt, és már a múlt el kellett volna utaznia Belgrádból, ha nem szól közbe a háború. Megerősítette, hogy csak addig marad, amíg az új nagykövet nem érkezik meg, és utána azonnal hazatér.

Mielőtt az ukrán nagykövet elhagyhatta volna a stúdiót és Szerbiát, arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy Ukrajnában miért engedélyezték a náci csoportok működését, és miért hagyták, hogy ezek a csoportok éltessék Sztepan Banderát.

– Sztepan Bandera három évet töltött náci fogságban, és amikor Németország megtámadta a Szovjetuniót, akkor az ő nacionalista szervezete egyszerre harcolt Hitler és Sztálin ellen. Sztepan Bandera célja az volt, hogy valóra váltsa az ukrán nép álmát, vagyis a független ukrán államot, amely végül 1991-ben jött létre

– tartott rövid történelmi ismertetőt elutazása előtt az ukrán nagykövet, aki még hozzátette, hogy a nürnbergi per során sem Banderát, sem az általa vezetett szervezetet egyetlen alkalommal sem hozták összefüggésbe a nácikkal – megfogalmazása szerint ezt csak az orosz propaganda állítja.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava