Connect with us

A Háború

NAGYKÖVETI JÓSLAT: Minden megszálló golyót kap a fejébe Ukrajnában

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

ukran nagykovet prva
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 3 perc

Ukrajna szerbiai nagykövete a belgrádi Prva televízió reggeli műsorában kijelentette, hogy minden megszálló „golyót kap a fejébe” Ukrajnában. Olekszandr Alekszandrovics arról is beszélt, hogy Ukrajna élvezi a Nyugat és az egész világ támogatását. Az ukrán nagykövet 2017-ben egyszer már a figyelem középpontjába került Szerbiában azzal a nyilatkozatával, amely szerint “ bátorítja a szerb szeparatistákat a boszniai Szerb Köztársaságban, hogy destabilizálják Bosznia-Hercegovinát”. Akkor bekérették a belgrádi külügyminisztériumba, és a kiutasítás előtti “utolsó figyelmeztetésként” felszólították a bécsi konvenciók betartására.

Az ukránoknak nincs más választásuk

Olekszandr Alekszandrovics azután került adásba, hogy Ukrajnából bejelentkezett egy szerbiai állampolgár, aki a háború ellenére nem kívánja elhagyni az országot. Az ukrán IT-szektorban dolgozó férfi ugyan már maga is megélte, hogy óvóhelyre kellett vonulnia a családjával, de abban bízik, hogy Ukrajna megőrzi függetlenségét.

Az ukrán nagykövet köszönetet mondott a szerb férfinak azért, hogy volt olyan bátor, és nem hagyta el Ukrajnát, és kimondottan örül annak, hogy együtt harcolnak az agresszió ellen. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Ukrajna célja – például a tárgyalásokon is, hogy az orosz hadsereg vonuljon ki Ukrajna egész területéről.

Ukrajna minél tovább tartja magát, annál nagyobb támogatást fog élvezni

– mondta Alekszandrovics nagykövet, aki egy közbevetésre reagálva ugyan beismerte, hogy Oroszország sokkal erősebb nála, de azonnal hozzátette, hogy az ukránoknak nincs más választásuk.

Nem adhatjuk meg magunkat, mert akkor következik az igazi genocídium, Putyinnak ugyanis a célja, hogy elfoglalja és rabságba döntse Ukrajnát, de ez nem fog sikerülni neki, mert negyvenkétmillió emberről van szó, és erős hadsereggel rendelkezünk. Ráadásul nem csak a Nyugat, hanem az egész világ támogatását élvezzük, mivel egyetlen ország sem támogatta ezt az agressziót

– jegyezte meg Ukrajna belgrádi nagykövete, aki arról is beszélt, hogy a szerb nép is szolidáris velük, amiből a mindennapossá váló humanitárius és anyagi felajánlásokból is következtetni lehet.

A nagykövet úgy vélte, hogy Oroszország legyőzése három tényezőtől függ: az első az ukrán nép és az ukrán hadsereg ereje, a második Oroszország teljes és világméretű elszigetelése, ami már folyamatban van, a harmadik pedig az orosz nép szerepe, amire szintén vannak utaló jelek a háború leállítását követelő értelmiségi aláírásgyűjtésekből következtetve.

Olekszandr Alekszandrovics ugyanakkor megértéssel nyilatkozott a NATO-val kapcsolatban, amelynek Ukrajna nem tagja, és amely a kezdetek óta figyelmeztette őket, hogy fegyverrel és anyagilag ugyan segítik Ukrajnát, de katonákat nem küldenek, vagyis megfogalmazása szerint a NATO tisztességesen viselkedett irányukban.

Azt is hozzátette, hogy 2014 előtt Ukrajna katonailag semleges ország volt, és nem is akart belépni a NATO-ba, Oroszországgal pedig kitűnő kapcsolatokat ápolt, de így sem tudta elkerülni a nyolc évvel ezelőtti agressziót, ráadásul 1999-ben elítélte a Kis-Jugoszlávia elleni NATO-csapásokat. Megfogalmazása szerint éppen Putyin volt az az ember, aki megerősítette a vágyat a NATO-csatlakozás iránt Ukrajnában.

Minden megszálló golyót kap a fejébe

Az ukrán nagykövet arra is kitért, hogy Oroszország már nyolc éve háborúzik Ukrajnával, ezért az ukránok már tudják, hogy mit jelent a háború: az emberek ugyan félnek, de nincs pánikhangulat az országban.

Putyin azt várta, hogy az ukránok virággal várják majd, ezzel szemben azonban minden megszálló golyót kap a fejébe.

Az erős megjegyzéssel kapcsolatos közbevetésre, még hozzátette, hogy “igen, természetesen”, ami a műsorvezető szerint igencsak szörnyen hangzik.

Mi a saját hazánkban vagyunk, és megsemmisítünk minden külföldit, bárkit, aki fegyverrel a kezében támad ránk

– erősítette meg az ukrán nagykövet, aki szerint már ötezer orosz katonát tettek ártalmatlanná, valamint 30 repülőt lőttek le, 100 tankot és 700 páncélozott járművet “változtattak” harcképtelenné, miközben az oroszok egyetlen nagyvárost sem tudtak elfoglalni.

A saját veszteségekről szólva elmondta, hogy a háború ukrán oldalon 358 polgári áldozatot követelt, és kimondottan sok gyermek halt meg. (A háborús matematika mindig így néz ki: laposra vertük az ellenségek, aki galád módon csak a civil lakosságot irtja, különösen pedig a gyerekeket.)

Olekszandr Alekszandrovics megerősítette, hogy továbbra is bolondnak tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akiről az ukrán népnek már nyolc éve ez a véleménye.

Amikor háború van, akkor én mindenekelőtt a saját hazám állampolgárának tekintem magam

– mondta a nagykövet, akinek a megbízatása éppen lejárt, és már a múlt el kellett volna utaznia Belgrádból, ha nem szól közbe a háború. Megerősítette, hogy csak addig marad, amíg az új nagykövet nem érkezik meg, és utána azonnal hazatér.

Mielőtt az ukrán nagykövet elhagyhatta volna a stúdiót és Szerbiát, arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy Ukrajnában miért engedélyezték a náci csoportok működését, és miért hagyták, hogy ezek a csoportok éltessék Sztepan Banderát.

Sztepan Bandera három évet töltött náci fogságban, és amikor Németország megtámadta a Szovjetuniót, akkor az ő nacionalista szervezete egyszerre harcolt Hitler és Sztálin ellen. Sztepan Bandera célja az volt, hogy valóra váltsa az ukrán nép álmát, vagyis a független ukrán államot, amely végül 1991-ben jött létre

– tartott rövid történelmi ismertetőt elutazása előtt az ukrán nagykövet, aki még hozzátette, hogy a nürnbergi per során sem Banderát, sem az általa vezetett szervezetet egyetlen alkalommal sem hozták összefüggésbe a nácikkal – megfogalmazása szerint ezt csak az orosz propaganda állítja.

ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós ére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, “legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint “a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir Putyin államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A Geopolitika alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens Nyugat” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a “lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO-támadás felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a görög-macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: