Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

HÁBORÚ: Találat ért egy török hajót, Ukrajna lezáratná a Boszporuszt

torok teherhajo
Az eltalált hajó (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 1 perc

Az orosz-ukrán kitörése után nem sokkal az ankarai , Vaszil Bodnar arra kérte a török vezetést, hogy zárja le a Fekete-tengert és az Égei-tengert összekötő szorosokat, illetve a török légteret az orosz hajók és gépek előtt. Közben találat ért egy török hajót Odesszánál.

A Boszporusz lezárására vonatkozó kérés érthető részéről, amely úgy tűnik, hogy egy átfogó, egyszerre három irányból zajló biltzkrieggel kénytelen szembenézni.

A török vezetés azonban egyelőre nem úgy tűnik, hogy teljesítené a kérést, noha az 1936-os montreux-i egyezmény szerint háborús időben lezárhatja azokat.

Az más kérdés, hogy az utóbbi hetekben már számos hadihajót küldött a Fekete-tengerre, kétséges, hogy továbbiakra szüksége lenne – tehát a szorosok lezárásnak effektív hatása feltehetően igen korlátozott lenne a kibontakozó háborúra; a nyilvánvaló politikai állásfoglalás jelentette nyereség (ukrán) és veszteség (orosz) alapján a törököknek nem kell elsietniük a döntést.

A helyzet esetleg változhat azt követően, hogy a Fekete-tengeren, Odessza közelében aknatalálat ért egy török tulajdonban lévő teherhajót. A török észeti főigazgatóság közleménye szerint személyi sérülés nem történt, a biztonságosan halad a fenségvizek felé.

Ezzel párhuzamosan az utóbbi órákban beszélt Vlagyimir Putyin orosz és Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel is.

A török államfő a nap folyamán beszédet tartott, amelyben jelezte, hogy országa kiáll Ukrajna területi integritása mellett, egyúttal mindent meg fog tenni az Ukrajna területén lévő török állampolgárok és a (krími) tatárok védelme érdekében.

Ugyanakkor mindkét hadban lévő országot a békés megoldására és a minszki megállapodások betartására szólította fel.

Egyelőre nincs hír arról, hogy miként döntenek a törökök, de valószínű, hogy az oroszokkal nem kívánnak szakítani, s amennyire lehet, ki akarnak maradni a konfliktusból.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Ebből kifolyólag alapvetően a -val tartanak, de mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen szakítani Moszkvával, annál is inkább, mert a két ország érdekszférái a Dél-Kaukázustól és a Földközi-tenger keleti medencéjétől a Balkánig sok területen összeérnek.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: