Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Találat ért egy török hajót, Ukrajna lezáratná a Boszporuszt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

torok teherhajo
play icon A cikk meghallgatása

Az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal az ankarai ukrán nagykövet, Vaszil Bodnar arra kérte a török vezetést, hogy zárja le a Fekete-tengert és az Égei-tengert összekötő szorosokat, illetve a török légteret az orosz hajók és gépek előtt. Közben találat ért egy török hajót Odesszánál.

A Boszporusz lezárására vonatkozó kérés érthető Ukrajna részéről, amely úgy tűnik, hogy egy átfogó, egyszerre három irányból zajló biltzkrieggel kénytelen szembenézni.

A török vezetés azonban egyelőre nem úgy tűnik, hogy teljesítené a kérést, noha az 1936-os montreux-i egyezmény szerint háborús időben lezárhatja azokat.

Az más kérdés, hogy az utóbbi hetekben Oroszország már számos hadihajót küldött a Fekete-tengerre, kétséges, hogy továbbiakra szüksége lenne – tehát a szorosok lezárásnak effektív hatása feltehetően igen korlátozott lenne a kibontakozó háborúra; a nyilvánvaló politikai állásfoglalás jelentette nyereség (ukrán) és veszteség (orosz) alapján a törököknek nem kell elsietniük a döntést.

A helyzet esetleg változhat azt követően, hogy a Fekete-tengeren, Odessza közelében aknatalálat ért egy török tulajdonban lévő teherhajót. A török tengerészeti főigazgatóság közleménye szerint személyi sérülés nem történt, a hajó biztonságosan halad a román fenségvizek felé.

Ezzel párhuzamosan Recep Tayyip Erdoğan az utóbbi órákban beszélt Vlagyimir Putyin orosz és Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel is.

A török államfő a nap folyamán beszédet tartott, amelyben jelezte, hogy országa kiáll Ukrajna területi integritása mellett, egyúttal mindent meg fog tenni az Ukrajna területén lévő török állampolgárok és a (krími) tatárok védelme érdekében.

Ugyanakkor mindkét hadban lévő országot a konfliktus békés megoldására és a minszki megállapodások betartására szólította fel.

Egyelőre nincs hír arról, hogy miként döntenek a törökök, de valószínű, hogy az oroszokkal nem kívánnak szakítani, s amennyire lehet, ki akarnak maradni a konfliktusból.

Ebből kifolyólag alapvetően a NATO-val tartanak, de mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen szakítani Moszkvával, annál is inkább, mert a két ország érdekszférái a Dél- Kaukázustól és a Földközi-tenger keleti medencéjétől a Balkánig sok területen összeérnek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava