Connect with us

A Háború

EZ MÁR HADIÁLLAPOT: Törökország segélyeket küld Ukrajnába, egyelőre lebegteti a szorosok lezárását (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A nyugati szövetségesek és Oroszország között egyensúlyozó, a feleket fegyverszünetre felszólító Ankara egyelőre az ukránok kérésére még nem zárta le a szorosait az orosz hadihajók előtt. A török külügyminiszter szerint az orosz hajóknak akkor is lenne joguk az áthaladásra a fekete-tengeri bázisaikra, ha Ankara ezt megtenné.

A törökök lebegtetik ezt a kérdést, ez idáig ugyanis Ankara “katonai műveletnek” nevezte az orosz inváziót, ennek alapjában Törökországnak valóban nem lenne joga a Boszporusz és a Dardanellák lezárására. Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter azonban a CNN Türk televíziónak adott interjújában azonban azt mondta, hogy “ez már nem katonai művelet, hanem hadiállapot”.

Az 1936-os Montreux-i Egyezmény szabályozza a kereskedelmi hajók szabad mozgását békeidőben a Boszporuszon és a Dardanellákon keresztül, és feljogosítja Törökországot arra, hogy háborús időszakban blokkolja a hadihajókat, ha úgy érzi, hogy veszély fenyegeti.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren már köszönetet mondott Recep Tayyip Erdoğan török ​​államfőnek azért, hogy Törökország lezárja a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. Törökország ezt ugyan hivatalosan még nem jelentette be, az ukrán elnök internetes megnyilvánulásából azonban erre lehet következtetni.

Törökország eddig csak a második világháború idején zárta le a szorosokat, ez lehet a második alkalom, ha most netalán valóban megteszi.

Humanitárius segély

Törökország az eddig hangoztatott politikai támogatás után immár humanitárius segélyek formájában is segíteni akarja a megtámadott Ukrajnát. A török katasztrófavédelmi igazgatóság (AFAD) és a Vörös Félhold bejelentette, hogy szállítmányokat küldenek Ukrajnába, amelyek útvonaláról mindkét háborús féllel egyeztetnek.

Az AFAD első segélyszállítmánya öt kamionnal – 1536 élelmiszercsomag, 240 sátor, 200 ágy, 1680 takaró és 18 nagy sátor – már el is indult Ukrajna felé szombaton, a mai nap folyamán pedig további négyet indítottak útnak Rodostóból. Ezeket először Ivano- Frankiszkba küldik, majd onnan juttatják el a megfelelő helyekre.

A Vörös Félhold szintén megindította már a saját 5 kamionból álló segélyszállítmányát.

A két szervezet további konvojokat kíván a válságövezetbe küldeni. Eközben rendíthetetlenül folyik az ukrán nagykövetség adománygyűjtési kampánya, amelyre tegnap estig több mint 10 ezer dollár és 900 ezer líra érkezett – a törökök lelkesedését pedig az ukrán nagykövetség twitter-oldalán megosztott, orosz katonai konvojokat megsemmisítő török dróntámadások felvételeivel is fent akarják tartani.

Eddig úgy tűnik, hogy az utóbbi években vásárolt Bayraktar TB2-es drónok jól vizsgáznak, mint ahogy azt a mellékelt videó is bizonyítja. A Twitterről származó felvétel állítólag Zsitomir környékén készült, és egy orosz BUK rakétarendszer megsemmisítését mutatja be.

Közben Európa más országaihoz hasonlóan több helyen is tüntettek Törökországban az orosz támadás ellen, bár jelentős tömegeket ott nem mozgatott meg a háború, illetve a háborúellenesség

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava