Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

EZ MÁR HADIÁLLAPOT: Törökország segélyeket küld Ukrajnába, egyelőre lebegteti a szorosok lezárását (videó)

afad
A török AFAD első segélyszállítmánya öt kamionnal már el is indult Ukrajna felé (Forrás: AFAD)
Olvasási idő: 2 perc

A nyugati szövetségesek és Oroszország között egyensúlyozó, a feleket fegyverszünetre felszólító Ankara egyelőre az ukránok kérésére még nem zárta le a szorosait az orosz hadihajók előtt. A szerint az orosz hajóknak akkor is lenne joguk az áthaladásra a -tengeri bázisaikra, ha Ankara ezt megtenné.

A lebegtetik ezt a kérdést, ez idáig ugyanis Ankara “katonai műveletnek” nevezte az orosz inváziót, ennek alapjában Törökországnak valóban nem lenne joga a Boszporusz és a Dardanellák lezárására. Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter azonban a CNN Türk televíziónak adott interjújában azonban azt mondta, hogy “ez már nem katonai művelet, hanem hadiállapot”.

Az 1936-os Montreux-i Egyezmény szabályozza a kereskedelmi hajók szabad mozgását békeidőben a Boszporuszon és a Dardanellákon keresztül, és feljogosítja Törökországot arra, hogy háborús időszakban blokkolja a hadihajókat, ha úgy érzi, hogy veszély fenyegeti.

Volodimir ukrán elnök a Twitteren már köszönetet mondott Recep Tayyip Erdoğan török ​​államfőnek azért, hogy lezárja a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. Törökország ezt ugyan hivatalosan még nem jelentette be, az ukrán elnök internetes megnyilvánulásából azonban erre lehet következtetni.

Törökország eddig csak a második világháború idején zárta le a szorosokat, ez lehet a második alkalom, ha most netalán valóban megteszi.

Humanitárius segély

Törökország az eddig hangoztatott politikai támogatás után immár humanitárius segélyek formájában is segíteni akarja a megtámadott Ukrajnát. A török katasztrófavédelmi igazgatóság (AFAD) és a Vörös Félhold bejelentette, hogy szállítmányokat küldenek Ukrajnába, amelyek útvonaláról mindkét háborús féllel egyeztetnek.

Az AFAD első segélyszállítmánya öt kamionnal – 1536 élelmiszercsomag, 240 sátor, 200 ágy, 1680 takaró és 18 nagy sátor – már el is indult felé szombaton, a mai nap folyamán pedig további négyet indítottak útnak Rodostóból. Ezeket először Ivano-Frankiszkba küldik, majd onnan juttatják el a megfelelő helyekre.

A Vörös Félhold szintén megindította már a saját 5 kamionból álló segélyszállítmányát.

A két szervezet további konvojokat kíván a övezetbe küldeni. Eközben rendíthetetlenül folyik az ukrán adománygyűjtési kampánya, amelyre tegnap estig több mint 10 ezer dollár és 900 ezer líra érkezett – a törökök lelkesedését pedig az ukrán nagykövetség twitter-oldalán megosztott, orosz katonai konvojokat megsemmisítő török dróntámadások felvételeivel is fent akarják tartani.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Eddig úgy tűnik, hogy az utóbbi években vásárolt Bayraktar TB2-es drónok jól vizsgáznak, mint ahogy azt a mellékelt videó is bizonyítja. A Twitterről származó felvétel állítólag Zsitomir környékén készült, és egy orosz BUK rakétarendszer megsemmisítését mutatja be.

Közben Európa más országaihoz hasonlóan több helyen is tüntettek Törökországban az orosz ellen, bár jelentős tömegeket ott nem mozgatott meg a , illetve a háborúellenesség


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: