Connect with us

A Háború

EZ MÁR HADIÁLLAPOT: Törökország segélyeket küld Ukrajnába, egyelőre lebegteti a szorosok lezárását (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

afad
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A nyugati szövetségesek és Oroszország között egyensúlyozó, a feleket fegyverszünetre felszólító Ankara egyelőre az ukránok kérésére még nem zárta le a szorosait az orosz hadihajók előtt. A török külügyminiszter szerint az orosz hajóknak akkor is lenne joguk az áthaladásra a fekete-tengeri bázisaikra, ha Ankara ezt megtenné.

A törökök lebegtetik ezt a kérdést, ez idáig ugyanis Ankara “katonai műveletnek” nevezte az orosz inváziót, ennek alapjában Törökországnak valóban nem lenne joga a Boszporusz és a Dardanellák lezárására. Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter azonban a CNN Türk televíziónak adott interjújában azonban azt mondta, hogy “ez már nem katonai művelet, hanem hadiállapot”.

Az 1936-os Montreux-i Egyezmény szabályozza a kereskedelmi hajók szabad mozgását békeidőben a Boszporuszon és a Dardanellákon keresztül, és feljogosítja Törökországot arra, hogy háborús időszakban blokkolja a hadihajókat, ha úgy érzi, hogy veszély fenyegeti.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren már köszönetet mondott Recep Tayyip Erdoğan török ​​államfőnek azért, hogy Törökország lezárja a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. Törökország ezt ugyan hivatalosan még nem jelentette be, az ukrán elnök internetes megnyilvánulásából azonban erre lehet következtetni.

Törökország eddig csak a második világháború idején zárta le a szorosokat, ez lehet a második alkalom, ha most netalán valóban megteszi.

Humanitárius segély

Törökország az eddig hangoztatott politikai támogatás után immár humanitárius segélyek formájában is segíteni akarja a megtámadott Ukrajnát. A török katasztrófavédelmi igazgatóság (AFAD) és a Vörös Félhold bejelentette, hogy szállítmányokat küldenek Ukrajnába, amelyek útvonaláról mindkét háborús féllel egyeztetnek.

Az AFAD első segélyszállítmánya öt kamionnal – 1536 élelmiszercsomag, 240 sátor, 200 ágy, 1680 takaró és 18 nagy sátor – már el is indult Ukrajna felé szombaton, a mai nap folyamán pedig további négyet indítottak útnak Rodostóból. Ezeket először Ivano- Frankiszkba küldik, majd onnan juttatják el a megfelelő helyekre.

A Vörös Félhold szintén megindította már a saját 5 kamionból álló segélyszállítmányát.

A két szervezet további konvojokat kíván a válságövezetbe küldeni. Eközben rendíthetetlenül folyik az ukrán nagykövetség adománygyűjtési kampánya, amelyre tegnap estig több mint 10 ezer dollár és 900 ezer líra érkezett – a törökök lelkesedését pedig az ukrán nagykövetség twitter-oldalán megosztott, orosz katonai konvojokat megsemmisítő török dróntámadások felvételeivel is fent akarják tartani.

Eddig úgy tűnik, hogy az utóbbi években vásárolt Bayraktar TB2-es drónok jól vizsgáznak, mint ahogy azt a mellékelt videó is bizonyítja. A Twitterről származó felvétel állítólag Zsitomir környékén készült, és egy orosz BUK rakétarendszer megsemmisítését mutatja be.

Közben Európa más országaihoz hasonlóan több helyen is tüntettek Törökországban az orosz támadás ellen, bár jelentős tömegeket ott nem mozgatott meg a háború, illetve a háborúellenesség

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava