Connect with us

Szerbia

MÁS-MÁS MOZIT NÉZNEK: Vučić politikai libikókája Ukrajna ügyében, miközben egy szerb lap szerint az ukránok megtámadták Oroszországot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

usa ukrajna oroszorszag
play icon A cikk meghallgatása

A szerb államfő nem hajlandó egyértelműen elítélni Oroszországot az Ukrajnával szemben tett lépésekért, miközben egy belgrádi kormánypárti lap azt állítja, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot: mintha nem is ugyanazt a mozit néznék, mint a Washingtonból vezényelt média jeles képviselői.

Szemet szemért

Ebben a szellemben nyilatkozott Aleksandar Vučić szerb államfő, aki monacói tartózkodási alkalmával kijelentette, hogy akkor ítéli el az ukrajnai szeparatista köztársaságok elismerését Moszkva részéről, ha Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a televízió kamerái előtt ugyanezt megteszi a Szerbia ellen 1999-ben végrehajtott “NATO-agresszióval” kapcsolatban.

Vučić ezzel reagált Ukrajna szerbiai nagykövetének arra a megnyilvánulására, hogy Ukrajna és az ukrán nép elvárja Szerbiától a két szakadár köztársaság Moszkva részéről végrehajtott elismerésének elítélését.

A sajtón keresztül történt üzenetváltás aligha segíti elő Szerbia és Ukrajna viszonyának javulását, mivelhogy Szerbia most nem vállal egyértelműen közösséget Ukrajnával, ahogy az ukránok 1999-ben nem álltak ki Szerbia mellett a NATO-légicsapások elítélésével.

– Mi kis ország vagyunk, és nem akarjuk megfosztani magunkat attól, hogy fenntartsuk a baráti viszonyt egyesekkel, mi ugyanis semmiféle értelemben nem döntünk Ukrajna sorsáról. De ha már így van, akkor felszólítom a nagykövet urat: kérje meg hazája elnökét, hogy estére a televízióban ítélje el azt a szörnyű és tragikus agressziót, amelyet az Egyesült Államok, Nagy- Britannia, Németország és más országok hajtottak végre Szerbia ellen, de én biztos vagyok benne, hogy ő ezt nem fogja megtenni. Ám ha mégis megcselekszi, akkor örömmel teszek eleget a nagyköveti kérésnek

– jelentette ki a Pink televíziónak nyilatkozva a szerb államfő.

Ha csak egy pillanatra belegondolunk ebbe a felvetésbe, akkor könnyen átérezhetjük a helyzet abszurditását, és – bocsánat a probléma komolyságához nem illő kifejezésért – eléggé mulatságos lenne, ha Zelenszkij bevonulna egy stúdióba, hogy elítélje a Szerbia ellen 1999-ben végrehajtott NATO-légicsapásokat, amire válaszul Vučić elnök a kamerák előtt hordaná le Vlagyimir Putyint a két szakadár köztársaság elismeréséért.

Vučić, kihasználva a nem ritkán kínálkozó tévészereplést, megismételte azt a szerb álláspontot, amelyet valószínűleg még Belgrádban is kevesen hisznek el, hogy Szerbia politikája a teljes katonai semlegesség. Ezt a “súlyos függetlenségi nyilatkozatot” a szerb államfő azzal enyhítette – nehogy véletlenül is megsértse Moszkvát – hogy a szerb politika viszont nem semleges, és nem adja fel a hagyományos barátságokat.

Erre a kitételre szükség is volt annak a következő mondatnak az ellensúlyozására, hogy “Szerbia mindig támogatta Ukrajna integritását, és ebben nem történt változás.

Moszkvai szemszögéből nézve ez elég rosszul hangzik, de ha a helyzetet összevetjük a koszovói függetlenséggel, akkor mégis csak van benne logika, Vučić ugyanis a koszovói szemüvegen át vizsgálva a helyzetet, nem támogathatja a kelet-ukrajnai “szakadárkodást”, így tehát kiállt Ukrajna területi egysége mellet. Tette mindezt úgy, hogy ne sértse meg túlzottan Vlagyimir Putyint, elvégre ő az összes oroszok és minden gázok ura.

Propaganda ezerrel

Az oroszellenes nyugati “médiakórustól” eltérően Szerbiában több sajtótermék is másképp ítéli meg az ukrajnai helyzetet. A szerbiai kormánypárti média jelentős része Moszkvát támogatja, egyik-másik pedig nyilvános propagandát folytat Vlagyimir Putyin mellett.

stampano 2201 inf 22 02 naslovna l

Ebben a nagyon-nagyon kormánypárti Informer jár elől, amely keddi nyomtatott kiadásának címoldalán öles betűkkel hirdette, hogy “Ukrajna megtámadta Oroszországot!”

Az Informer a cím alatt meg is magyarázza, hogy mire alapozza ezt a megállapítást, az indoklás szerint az ukránok aknatámadást indítottak egy bázis ellen, amely 150 méterre van a határtól, de már orosz oldalon. A nyomtatott kiadás szerint mindez Rosztov közelében történt.

Az Informer arról is beszámol, hogy az orosz különleges erők öt ukrán diverzánst akadályoztak meg abban, hogy orosz területre lépjenek, eközben természetesen likvidálták is őket.

A belgrádi lap szerint közben Donbaszban ukrán akna-, illetve bombatámadások érik a civil lakosságot, ezért egy nap alatt 21 000 ember menekült el az otthonából.

A lap tetején látható egy mondatos megjegyzés megnevezi a felelősöket is a kialakult helyzetért, a logó fölött ugyanis az olvasható, hogy az amerikaiak káoszba döntik a világot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava