Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Albánia

TÁBORNOKI BIZTONSÁG: Befészkelik magukat az amerikaiak, hamarosan a kiberbiztonságot is ők ellenőrzik Albániában

TÁBORNOKI BIZTONSÁG: Befészkelik magukat az amerikaiak, hamarosan a kiberbiztonságot is ők ellenőrzik Albániában jones rama
James Jones és Belinda Balluku albán infrastrukturális miniszter (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 3 perc

Csúcsforgalom van Albániában, főleg ami az amerikaiakat illeti, tegnap egy támaszpont, ma egy kiberbiztonság, aztán jön a török szultán is. A jelek szerint az amerikaiak felismerték, amit a törökök már korábbról tudnak, hogy Albánia a Nyugat-Balkán kapuja, ráadásul a klíma is jó. Az amerikai jelenlétet a NATO-n belüli együttműködés legitimálja. Kérdés, hogy az amerikaiak az “albán tortából” mennyit hagynak a mostanában nem túl partneri Törökországnak, marad-e egy-két morzsa, vagy az asztalt is lesöprik.

Jönnek az amerikai szájbergyerekek (is)

A SOCEUR “fedőnéven” ismert különleges amerikai műveletei egység katonai bázisának Albániába telepítéséről szólószerződés aláírását követően az Egyesült Államok tovább növeli jelenlétét Albániában, miután megállapodást írt alá a “Jones Group International” amerikai céggel a kiberbiztonság megerősítéséről és az albániai digitális infrastruktúra bővítéséről.

Néhány nappal ezelőtt több mint 694 ezer albán bérére/fizetésére vonatkozó adatok kerültek nyilvánosságra. A botrányra utalva Edi Rama albán miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az új rendszerrel az állampolgárok adatai sokkal nagyobb biztonságban lesznek.

Rama kormányfő egyebek mellett hozzátette, hogy nagyra értékeli és nagy kihívásnak tekinti az együttműködést a kibervédelmi nemzetbiztonsági központ felállítására Albániában, ami hozzáadott értéket jelent majd a NATO számára is.

A bérszámfejtési adatokkal összefüggésben történtek arra tanítanak bennünket, hogy nem csak az anonim kibertámadásoktól kell védekezni, hanem a különböző szervezetektől érkező, fizetett támadásoktól is. Az együttműködést abból a szempontból is nagyra becsülöm, hogy erősen csökkentjük a kárt okozó emberek mozgásterét

– mondta az albán miniszterelnök, aki szerint az új digitális védelmi hálózat jelentősen korlátozza, illetve nagy eséllyel megakadályozza, hogy illetéktelenek hatoljanak be a védett rendszerekbe.

Belinda Balluku albán infrastrukturális miniszter elmondta, hogy a megállapodás iránymutatást jelenthet a digitális rendszerek biztonságát erősítő stratégia kidolgozásához.

A világon 14 másodpercenként történnek kibertámadások. Az albán kormány tisztában van a kibertámadások és információ-szivárogtatások veszélyével. Ezentúl proaktív megközelítést alkalmazunk a kiberbiztonság terén. Ma aláírjuk a megállapodást az Egyesült Államokkal, ami útmutatóként szolgálhat a digitális biztonság védelem terén

– mondta a miniszter, és azt ígérte, hogy stratégiákat dolgoznak ki az érzékeny adatok védelmére annak érdekében, hogy az emberek személyes adatait megőrizzék.

Tábornoki biztonság

Az amerikai hadsereggel és az amerikai politikával kapcsolatban James Logan Jones Jr., a “Jones Group International” alapítója, akivel az albán kormány aláírta a kibervédelmi megállapodást, kijelentette, hogy a sikeres együttműködés nemcsak nemcsak nagyfokú biztonságot jelent Albániának, hanem új munkahelyeket is teremt.

A szokásos mézesmadzag, mondhatnánk.

A Jones Group International biztonsági vállalatot James Jones tábornok alapította, aki 42 évig szolgált az amerikai tengerészgyalogságánál, sokéves tapasztalatát és szakértelmét, valamint kapcsolatrendszerét felhasználta a kiberbiztonsági cég megalakítására és terjeszkedésére.

TÁBORNOKI BIZTONSÁG: Befészkelik magukat az amerikaiak, hamarosan a kiberbiztonságot is ők ellenőrzik Albániában obama jones 500x251

(Forrás: Jones Group International)

A Jones Group International ennek folytán nem független az amerikai hadseregtől, annál is inkább, hogy Jones tábornok Barack Obama egykori nemzetbiztonsági tanácsadója volt, még korábban pedig a szövetséges erők európai főparancsnoka. Miután a tábornok az amerikai (és nem az albán) Demokrata Párt tagja, természetszerű, hogy megrendeléseket kap a mostani amerikai kormányzattól, mivelhogy jól ismeri Joe Biden amerikai elnököt, Obama egykori alelnökét.

Ezek után az sem meglepő, hogy az amerikai cég a világ számos kormányával működik együtt, amelyeknek nemzetbiztonsági és kibervédelemmel kapcsolatos stratégiai terveket kínál, feltételezhetően némi amerikai kormányzati támogatással és rásegítéssel.

Az amerikaiak Albániában tehát már nem a spájzban, hanem a konyhában vannak, de mit szól ehhez a török szultán?

Erdoğan érzi a veszélyt

A török szultán bizonnyal nem örül annak, hogy a vele szemben egyre kevésbé baráti amerikaiak betolakodtak az ő vadászterületére, ezért sürgősen Albániába látogat. Január 17-én kezdődik az albán parlamenti idei ülésszaka, ekkor érkezik, és fel is szólal az első ülésen.

Recep Tayyip Erdoğan a “papírforma” szerint azért keresi fel Albániát, hogy lássa és személyesen felmérje a török állami újjáépítési támogatás gyümölcseit, és felavassa a 2019. november 26-i földrengés következtében megsérült Kurbin községben összeomlott lakóházak helyébe török pénzügyi támogatásból épített 524 lakást. (Adódik a párhuzam a horvátországi újjáépítéssel, de ebbe az utcába most nem megyünk be.)

A török elnök látogatásával minden bizonnyal emlékeztetni szeretné az albánokat, hogy a törökök már akkor is segítettek, amikor az amerikaiak még sehol sem voltak, így hát aligha véletlen, hogy Erdoğan látogatásának időpontja egybeesik az USA felerősödő jelenlétével leghívebb nyugat-balkáni partnerénél.

A maga egymillió katonájával Törökország a NATO második legnagyobb hadereje az amerikai hadsereg után, és albániai jelenléte legalább annyira szembetűnő, mint a NATO, értsd: az USA Albánia iránti érdeklődésének növekedése, a vallási közelség/azonosság pedig egy plusz, amire a törökök hivatkozhatnak. Kérdés, hogy ez a plusz elég lesz-e bármire is.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

TÁBORNOKI BIZTONSÁG: Befészkelik magukat az amerikaiak, hamarosan a kiberbiztonságot is ők ellenőrzik Albániában balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás